# #

20 Δεκ 2010

Συνδικαλιστικός χαμός στο ΠΑΣΟΚ...κάτι μας λέει ότι θα γίνει... της κακομοίρας και καιρος ειναι !!!


Χαμός γίνεται στο συνδικαλιστικό του ΠΑΣΟΚ, το οποίο η κυβέρνηση κάνει μια τεράστια προσπάθεια να θέσει υπό τον έλεγχό της. Η προσπάθεια αυτή είναι εκ των πραγμάτων υπονομευμένη, καθώς ούτε ενιαίος είναι ο κορμός των συνδικαλιστών ούτε το επονομαζόμενο «βαθύ ΠΑΣΟΚ» φαίνεται να υπάρχει με τους όρους που το γνωρίζαμε παλαιότερα.
Αντιθέτως, μάλλον οι συνδικαλιστικές του δυνάμεις έχουν ως βασική αναφορά τους εργασιακούς χώρους και τους επιμέρους επαγγελματικούς κλάδους – εξ ου και η διαφοροποίηση στον βαθμό και την ποιότητα αντίδρασης στα κυβερνητικά μέτρα. Στο πλαίσιο της κινητικότητας εμφανίστηκε μια ΠΑΣΚΕ - Ανανέωση που με κείμενό της αποκαλεί την κυβέρνηση «τσιράκια του ΔΝΤ» και διαφοροποιείται πλήρως από την επίσημη ΠΑΣΚΕ καταλογίζοντας στην «πράσινη» διοίκηση της ΓΣΕΕ ότι εμφανίζεται ως «απολογητής των κυβερνητικών επιλογών».
Το κλίμα παραπέμπει σε... «επανάσταση της βάσης», σύμφωνα με πρόεδρο μεγάλου εργατικού κέντρου. Άλλες πληροφορίες, απολύτως διασταυρωμένες, αναφέρουν ότι κατά Παναγόπουλου καταφέρονται ανοιχτά πλέον δύο πρώην πρόεδροι της ΓΣΕΕ: ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος – σήμερα πρόεδρος της ΟΚΕ – και ο Λάμπρος Κανελλόπουλος, πρόεδρος της ΓΣΕΕ τη δεκαετία του 1990.
Το επόμενο διάστημα αναμένονται συνταρακτικές εξελίξεις στο συνδικαλιστικό του ΠΑΣΟΚ. Η ανακοίνωση πάντως της ΠΑΣΚΕ - Ανανέωση προτείνει «εδώ και τώρα» συνέδριο επαναπροσδιορισμού της! Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενό της:
«Υπουργοί μάνατζερ!»
«Η ασκούμενη πολιτική από την σημερινή κυβέρνηση δεν έχει επίκεντρο τον άνθρωπο, δεν προωθεί την κοινωνική συνοχή, την αλληλεγγύη και δικαιοσύνη, δεν...
ενδιαφέρεται για τον εργαζόμενο, δεν διασφαλίζει την εθνική ανεξαρτησία της χώρας και άρα η ασκούμενη πολιτική της δεν έχει σοσιαλιστικά χαρακτηριστικά!
Γι’ άλλη μια φορά οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για την προστασία των εργαζομένων στερούνται ειλικρίνειας. Η χώρα φαίνεται να κυβερνιέται από υπουργούς που ενεργούν ως μάνατζερ των υπαλλήλων του ΔΝΤ. Η ιστορία θα γράψει ότι το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση Παπανδρέου κατέλυσε το κοινωνικό κράτος, εκποίησε τη δημόσια περιουσία και ώθησε το λαό στη φτώχεια.
Από την άλλη, η συνδικαλιστική πολιτική των εργατικών δυνάμεων που επηρεάζονται απ’ την κυβερνητική εξουσία του ΠΑΣΟΚ και εκφράζονται μέσα από την ΠΑΣΚΕ ΓΣΕΕ επικαθορίζεται πλέον σήμερα κατά τρόπο ολοκληρωτικό απ’ τις επιλογές της κυβερνητικής πολιτικής. Αντί ο πολιτικός φορέας να αποτελεί την προέκταση του εργατικού συνδικάτου, αντίληψη που είχε υποστηριχθεί δυναμικά τα προηγούμενα χρόνια, στη σημερινή συγκυρία, οι συνδικαλιστικές δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ ΓΣΕΕ, σοκαρισμένες από τη “στροφή” του πολιτικού μας φορέα, γίνονται απολογητές των κυβερνητικών επιλογών, στην επεξεργασία των οποίων ούτε αυτές οι ίδιες συμμετείχαν.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την εργατική τάξη αυτή τη δύσκολη περίοδο είναι η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και η υπόσκαψη του λόγου ύπαρξης των συνδικάτων που είναι η συλλογική έκφραση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
«Αναλαμβάνουμε δράση»
Η ΠΑΣΚΕ - Ανανέωση, αποτελούμενη από συνδικαλιστικά στελέχη που προέρχονται από τα σπλάχνα του ΠΑΣΟΚ, τα οποία στελεχώνουν εκατοντάδες πρωτοβάθμια σωματεία, δεκάδες ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα του σκληρού ιδιωτικού τομέα, ενώ αρκετοί από εμάς είμαστε και εκλεγμένοι στα όργανα διοίκησης της ΓΣΕΕ, αναλαμβάνει δράση και καλεί τους συνδικαλιστές της παράταξής μας, τους απλούς συντρόφους και εργαζόμενους σε αντίσταση.
Καλούμε σε ανατροπή της επίθεσης που ακυρώνει ό,τι κατάκτησε η εργατική τάξη τον τελευταίο αιώνα με ταυτόχρονη αντεπίθεση για διεύρυνση των εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων πέρα και έξω από την νεοφιλελεύθερη λογική του κέρδους, του καταναλωτισμού, του ανταγωνισμού, της εμπορευματοποίησης των πάντων.
Είναι επιτακτική ανάγκη, μα συνάμα και ιστορική ευκαιρία μέσα σε μια προσπάθεια συντονισμού των υγιών εργατικών δυνάμεων, που εξελίσσεται με τις όποιες δυσκολίες σ’ όλη τη χώρα, ν’ ανοίξει ο προβληματισμός, η συζήτηση, η αναζήτηση της νέας πορείας της ΠΑΣΚΕ και του συνδικαλιστικού κινήματος της χώρας μας γενικότερα.
Θα προχωρήσουμε σε πρώτη φάση συντονιστικά, χωρίς εσωτερικές διασπάσεις και ρήξεις μέσα στην ιστορική μας παράταξη, με σεβασμό στα ηγετικά μας στελέχη και στην ιστορική τους διαδρομή, μα πάνω απ’ όλα με κανόνες συνδικαλιστικής ευπρέπειας και όχι αγριανθρωπισμού. Εξάλλου η ΠΑΣΚΕ και τα στελέχη της έχουν διαχρονικά δείξει την αξία τους, υπερασπιζόμενοι με υπευθυνότητα την ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος, τα δικαιώματα των εργαζομένων και τους θεσμούς της εργατικής τάξης.
Προτείνουμε τη σύγκληση πανελλαδικού συνεδρίου της ΠΑΣΚΕ, όχι για να μεμφθούμε την ηγεσία μας ή να κάνουμε συνδικαλιστικά “ξεκαθαρίσματα”, αλλά για να επανακαθορίσουμε και να διαχωρίσουμε μια και έξω τη στάση μας προς τον πολιτικό μας φορέα. Για να επιβάλουμε αλλαγή πορείας προς μια νέα κατεύθυνση, σοσιαλιστική. Υπέρ των αδυνάτων και όλων αυτών που εκπροσωπούμε. Υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης και όχι της βαρβαρότητας που μας επιβάλλουν νεόκοποι - νεοφιλελεύθεροι υπουργοί της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, σε πλήρη ταύτιση με τα “τσιράκια” των δανειστών μας.
Τώρα, γιατί η ιστορία δεν επιτρέπει εκ των υστέρων κάλυψη των κενών!!!».
Η απάντηση της ΠΑΣΚΕ
Χθες, με δελτίο Τύπου και τίτλο «Προβοκάτορες εν δράσει», 22 εκλεγμένα μέλη της διοίκησης της ΓΣΕΕ και της ΠΑΣΚΕ ανακοίνωσαν τα εξής:
«Κυκλοφόρησε παραμονές των κινητοποιήσεών μας ανακοίνωση δήθεν ΠΑΣΚΕ με την προσωνυμία Ανανέωση, όπου οι συντάκτες της, κρυπτόμενοι πίσω από την ανωνυμία, επιχειρούν να σπείρουν καινά δαιμόνια στην ενότητα και στη συνοχή της παράταξής μας. Το ψέμα όμως έχει κοντά πόδια. Εμείς, τα 22 εκλεγμένα μέλη της διοίκησης της ΓΣΕΕ που οι “τυφλοπόντικες” της ανωνυμίας λένε ότι είναι κάποιοι από εμάς που συμμετέχουν σ’ αυτήν την... “πρωτοβουλία”, δηλώνουμε ρητά και κατηγορηματικά: “Ουδεμία σχέση έχουμε με τις προβοκατόρικες αυτές ενέργειες”.
Η ΠΑΣΚΕ είναι σταθερά ενάντια και σε ρήξη με κάθε μορφής και χρώματος αντεργατικές πολιτικές και το αποδεικνύει καθημερινά με τους αγώνες, την πάλη και τη δράση της. Είμαστε σταθεροί στη γραμμή που από κοινού όλα τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ χαράξαμε και μέσα σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες στεκόμαστε απέναντι στις πολιτικές που υλοποιεί η κυβέρνηση κατ’ εφαρμογή του Μνημονίου. Προτάσσουμε και υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των εργαζομένων σ’ όλους τους τομείς και κλάδους εργασίας.
Η ανώνυμη ανακοίνωση έρχεται να προστεθεί σ’ αυτές των άλλων πολιτικών δυνάμεων που συνειδητά ή ασυνείδητα προωθούν σ’ αυτές τις δύσκολες ώρες τη διάσπαση και την αποδυνάμωση του συνδικαλιστικού κινήματος. Η ΠΑΣΚΕ, ενωμένη - αδέσμευτη και ακηδεμόνευτη, συνεχίζει αταλάντευτα την ταξική της δράση και τον πολιτικοσυνδικαλιστικό της ρόλο. Για άλλη μια φορά ματαιοπονούν. Η ενότητα και η δυναμική της μεγάλης δημοκρατικής συνδικαλιστικής παράταξης συνεχίζεται αταλάντευτη και μαχητική».
Γιατί κάτι μας λέει ότι θα γίνει... της κακομοίρας;
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.