# #

24 Δεκ 2010

“Το ΝΑΤΟ μας εμπόδισε να ερευνήσουμε το εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων στο Κόσοβο”

Νέες διαστάσεις προσλαμβάνει η έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης, που καταγγέλλει τον ισχυρό άνδρα του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, ως εμπλεκόμενο σε κύκλωμα εμπορίας οργάνων. Η πρώην γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, Κάρλα ντελ Πόντε, αποκάλυψε ότι και αυτή είχε επιχειρήσει να ρίξει φως στο θέμα, όμως συνάντησε ανυπέρβλητα εμπόδια, καθώς ο Θάτσι έχαιρε της προστασίας του ΝΑΤΟ.
Οργισμένος και αποφασισμένος να κινηθεί νομικά κατά του ειδικού εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης,... Ντικ Μάρτι, για τα όσα του προσάπτει σχετικά με παράνομο εμπόριο οργάνων, όπλων και ναρκωτικών, δηλώνει ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Κοσόβου και νικητής των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών, Χασίμ Θάτσι.
Σε δηλώσεις του στους "Τάιμς του Λονδίνου" τονίζει πως ποτέ δεν τον έχουν προσβάλει κατ’ αυτόν τον τρόπο και σημειώνει πως η έκθεση του Ντικ Μάρτι αποτελεί δυσφήμιση συλλήβδην του λαού του Κοσόβου.
Χαρακτηρίζει τις κατηγορίες "ναζιστικά ψέματα", σημειώνει πως δεν πρόκειται να σταματήσει να "κυνηγά" τους πολιτικούς του στόχους και ανακοινώνει πως σκοπεύει να επισκεφθεί σύντομα τις ΗΠΑ, αλλά κι αρκετά από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρέμβαση από… Ελβετία
Στο θέμα παρενέβη χθες και η Κάρλα ντελ Πόντε, γνωστή για τη σκληρή στάση της έναντι του πρώην ηγέτη της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβτς.
Η ελβετίδα πρώην γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της προς το Συμβούλιο της Ευρώπης και τον Ντικ Μάρτι, για τη συμβολή τους στην ενίσχυση των όσων υποστήριζε και η ίδια για το παράνομο εμπόριο οργάνων στο Κόσοβο και την Αλβανία.
Μιλώντας στη ελβετική εφημερίδα “Le Temps” αποκάλυψε ότι η ίδια δεν μπόρεσε να φέρει εις πέρας την υπόθεση, καθώς ο "Απελευθερωτικός Στρατός Κοσόβου" (UCK) είχε την πλήρη στήριξη του ΝΑΤΟ.
Κάλεσε μάλιστα την ευρωπαϊκή διωκτική αρχή που έχει αναπτυχθεί στο Κόσοβο (EULEX) να συνεχίσει την έρευνα, τονίζοντας ότι το ΔΠΔ δεν είχε τη στήριξη ούτε του ΝΑΤΟ ούτε της πολιτικής αποστολής του ΟΗΕ στο Κόσοβο, της UNMIK, αφήνοντας κάποιες αιχμές και για τον πρώην πολιτικό διοικητή του Κοσόβου και μετέπειτα υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Κουσνέρ.
Όπως είπε, το ΔΠΔ εξέτασε 400 υποθέσεις αγνοουμένων και υπήρχαν ενδείξεις ότι ορισμένες περιπτώσεις αφορούσαν θύματα του παράνομου εμπορίου οργάνων, αλλά οι μάρτυρες είχαν τρομοκρατηθεί και αρνούνταν να επικυρώσουν τις μαρτυρίες τους ενώπιον των δικαστικών αρχών της Χάγης.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Στου Κέλοκ, πρώην επικεφαλής της Περιφερειακής Μονάδας Σοβαρών Εγκλημάτων της UNMIK, δεν απέκλεισε ότι ο Μπερνάρ Κουσνέρ ίσως γνώριζε λεπτομέρειες για το οργανωμένο έγκλημα στο Κόσοβο, αλλά, όπως είπε, ο Χασίμ Θάτσι ήταν μεταξύ των "ανέγγιχτων", καθώς είχε ήδη εκλεγεί ηγέτης των Αλβανών του Κοσόβου.
Ο ίδιος υποστήριξε ακόμη πως μετά την άφιξη των αξιωματούχων των Ηνωμένων Εθνών και των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ, "στο Κόσοβο ήρθε και η μαφία". Τέλος, ο εκπρόσωπος της αμερικανικής “Επιτροπής του Ελσίνκι”, Νάιλ Σάιμον, εξέφρασε την ελπίδα η έκθεση Μάρτι θα βοηθήσει στην περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης.
"Από τότε που άρχισαν να βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας πληροφορίες για παράνομο εμπόριο οργάνων, πριν από αρκετά χρόνια, η Επιτροπή του Ελσίνκι ήγειρε το θέμα σε αρκετούς αξιωματούχους του Κοσόβου, της Σερβίας και της Αλβανίας, καθώς και στο αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ", δήλωσε ο Σάιμον στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων "Τανγιούγκ".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

1 σχόλιο:

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.