# #

23 Δεκ 2010

Οι ηλικιωμένοι που τρώνε υγιεινά, ζουν περισσότερα χρόνια

Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι που ακολουθούν υγιεινή διατροφή, έχουν αυξημένη πιθανότητα να ζήσουν πιο πολύ, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που έρχεται να επιβεβαιώσει τη σημασία της σωστής διατροφής για το προσδόκιμο ζωής.
Οι ερευνητές, υπό τη δρα Άμι Άντερσον του πανεπιστημίου του Μέριλαντ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό της Αμερικανικής Διαιτητικής Ένωσης, σύμφωνα με το BBC, ανέλυσαν τις περιπτώσεις 2.500 ατόμων ηλικίας 70 έως 79 ετών και συμπέραναν ότι όσοι τρώνε τροφές με χαμηλά λιπαρά και προτιμούν τα φρούτα και λαχανικά, μειώνουν τον κίνδυνο να πεθάνουν την επόμενη δεκαετία.
Όσοι έτρωγαν πολλά...
λιπαρά, με τη μορφή παγωτών, τυριών, πλήρους γάλακτος κλπ., είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο θανάτου. Η μελέτη διαπίστωσε ότι, για όσους έτρωγαν υγιεινά, υπήρχε κατά μέσο όρο αύξηση περίπου 12% στο ποσοστό επιβίωσης την επόμενη δεκαετία. Οι ερευνητές χώρισαν τα άτομα σε έξι ομάδες ανάλογα με τις διατροφικές συνήθειές τους. Από την ομάδα που έτρωγε υγιεινά, το 21% πέθαναν την επόμενη δεκαετία, έναντι 34% που πέθαναν από την ομάδα που κατανάλωνε πολλά λιπαρά και πλήρη γαλακτοκομικά.
Οι ερευνητές συνιστούν στους ηλικιωμένους να τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά, πλήρη δημητριακά, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και ψάρια, προκειμένου να αυξήσουν τα χρόνια ζωής τους. Τους ηλικιωμένους ωφελούν τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, σε σίδηρο, βιταμίνη C, ασβέστιο, φυλλικό οξύ. Οι επιστήμονες συνιστούν επίσης στους ηλικιωμένους να πίνουν πολλά υγρά, αλλά όχι αναψυκτικά και να μειώσουν την ποσότητα κόκκινου κρέατος (αλλά όχι των πουλερικών), των αποξηραμένων τροφών και των γλυκισμάτων.
«Η πιο επιβλαβής κατηγορία διατροφής, από την άποψη του κινδύνου θανάτου, φαίνεται να είναι η διατροφή με πολλά γλυκά και εκείνη με πολλά λιπαρά», δήλωσε η Αμι Άντερσον, καθώς αυτοί οι άνθρωποι λαμβάνουν πολλά κορεσμένα λίπη και θερμίδες, που ευνοούν την παχυσαρκία και την αύξηση της χοληστερίνης.
www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.