# #

21 Δεκ 2010

Αδίκημα η μη καταβολή Δώρου...?

  1. Η μη καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων (13ος μισθός) είναι αδίκημα και διώκεται με αυτόφωρο.
    Αυτό διευκρινίζει το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), καθώς φέτος είναι η πρώτη χρονιά που «κόπηκε» το Δώρο στους εργαζομένους στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΔΕΚΟ) καθώς και στους συνταξιούχους όλων των ταμείων. Κατά συνέπεια, πλήθαιναν και οι φήμες ότι δεν θα καταβληθεί το Δώρο και στον ιδιωτικο τομέα.
    Να σημειωθεί ότι στο δημόσιο τομέα όσοι ...λαμβάνουν μεικτές αποδοχές έως 3.000 ευρώ το μήνα (οι συνολικές ετήσιες αποδοχές διαιρούμενες διά 12) θα λάβουν επίδομα 500 ευρώ μεικτά αντί για Δώρο Χριστουγέννων. Ανω αυτού του εισοδήματος δεν προβλέπεται καμιά καταβολή, ούτε επιδόματος. Επίσης, οι συνταξιούχοι όλων των ταμείων που λαμβάνουν ετήσιες μηνιαίες αποδοχές έως 2.500 ευρώ (τα ετήσια εισοδήματα διαιρεμένα διά του 12) και είναι άνω των 60 ετών (εξαιρούνται οι ανάπηροι και τα Βαρέα και Ανθυγιεινά) θα πάρουν επίδομα 400 ευρώ το μήνα. Στις άλλες περιπτώσεις δεν προβλέπεται καμιά ενίσχυση.
    Στους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα θα καταβληθεί Δώρο στις ακόλουθες περιπτώσεις:
    * Οταν υπάρχει απασχόληση (εργασιακή σχέση) του μισθωτού μέσα στο χρονικό διάστημα από 1/5/2010 μέχρι 31/12/2010.
    * Στην περίπτωση μικρότερου -του 8μήνου- χρόνου απασχόλησης ο εργαζόμενος δικαιούται κλάσμα του Δώρου το οποίο, χάριν ευκολίας, είναι ένας μισθός. Στην πραγματικότητα είναι μεγαλύτερο ποσό, αφού το σχετικό του Δώρου κλάσμα έχει στον αριθμητή το 8,5 (όσοι και οι μισθοί από τον Μάιο και μετά -συνυπολογιζομένου και του επιδόματος αδείας με την καλοκαιρινή άδεια- και στον παρανομαστή το 8 (μήνες από τον Μάιο).
    * Βάση υπολογισμού του Δώρου αποτελούν οι καταβαλλόμενες αποδοχές της 10ης Δεκεμβρίου 2010, συγκεκριμένης δηλαδή ημερομηνίας (απόφαση Αρείου Πάγου 1485/07). Για τους μισθωτούς, των οποίων η σχέση εργασίας λύθηκε προ της 10ης Δεκεμβρίου, λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές της ημέρας λύσεως της σχέσεως. Μεταγενέστερη της ημερομηνίας αυτής αύξηση αποδοχών δεν λαμβάνεται υπόψη.
    * Η καταβολή του επιδόματος Χριστουγέννων (Δώρου) θα πρέπει να γίνει μέχρι αύριο 21 Δεκεμβρίου. Τα επιδόματα εορτών δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.
    * Η απώτατη ημερομηνία ημερομηνία καταβολής του Δώρου είναι η 31η Δεκεμβρίου.
    * Για την καθυστέρηση καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων, το οποίο θεωρείται τακτική αποδοχή, όπως έχει γίνει αυτό δεκτό πάγια από τη Νομολογία του Αρείου Πάγου, επισύρονται οι ποινικές κυρώσεις.
    ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΓΑΣ
    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.