# #

23 Δεκ 2010

Οι παλλακίδες επιστρέφουν (μαζί με τον καπιταλισμό) στην Κίνα . . .

O Μάο Τσε Τουνγκ προσπάθησε να εξαλείψει το έθιμο ως «βάρβαρο απομεινάρι της φεουδαρχίας». Η επιστροφή του καπιταλισμού ωστόσο στην Κίνα σημαίνει, εκτός των άλλων, τη μεγάλη επιστροφή της «παλλακίδας». Πλούσιοι επιχειρηματίες και αξιωματούχοι επιδεικνύουν τον πλούτο και την ισχύ τους μέσα από το πλήθος και το κάλλος των φιλενάδων τους και αποτελούν σημαντικό παράγοντα για τη διόγκωση της διαφθοράς.

«Το μέλλον της Κίνας υπονομεύεται στα χέρια αυτών των διεφθαρμένων πολιτικών», έγραψε ένας εξαγριωμένος πολίτης σε επιστολή του στον κινεζικό Τύπο, ενώ άλλοι έχουν χαρακτηρίσει τα διεφθαρμένα ανώτατα στελέχη που διατηρούν (και συντηρούν) ερωμένες «απολύτως άχρηστους, βρικόλακες, ανήθικα καθάρματα που αξίζει να... πεθάνουν». Τον περασμένο μήνα πρώην πρόεδρος του πετρελαϊκού κολοσσού Sinopec, ο Τσεν Τονγκάι, καταδικάστηκε επειδή «τσέπωσε» 196 εκατ. γιουάν (19,3 εκατ. ευρώ) σε μίζες.

Αυτό, όμως, που εξόργισε τους Κινέζους περισσότερο και από την κατάχρηση ήταν ο τρόπος που είχε βοηθήσει την παλλακίδα του, Λι Γουέι, να φτιάξει δική της εταιρεία, χρησιμοποιώντας τις προσωπικές του επιχειρηματικές διασυνδέσεις. Οι παλλακίδες δεν παραμένουν πλέον κρυμμένες πίσω από κλειστές πόρτες. Στην πολύ πιο ανοικτή κοινωνία της σύγχρονης Κίνας κυκλοφορούν στα εμπορικά κέντρα και στα καφέ των πόλεων, του Νότου κυρίως. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 90% των ανώτατων κρατικών αξιωματούχων που τιμωρήθηκαν για σοβαρά αδικήματα τα τελευταία πέντε χρόνια είχαν ερωμένες.

Τα διδάγματα της Ιστορίας για τους κινδύνους που ελλοχεύουν οι παλλακίδες πολλά (ανάμεσά τους το παράδειγμα του αυτοκράτορα Σουανζόνγκ ο οποίος έχασε κυριολεκτικά το μυαλό του από την παλλακίδα του Γιανγκ, από τις πιο γνωστές της Κίνας, και αναγκάστηκε να την εκτελέσει, προκειμένου να αποδείξει ότι είναι σε θέση να κυβερνήσει, χωρίς να μπορέσει τελικώς να παραμείνει στην εξουσία).

Στη σημερινή Κίνα οι νεαρές γυναίκες γίνονται παλλακίδες για λόγους οικονομικούς και lifestyle. «Από τότε που γέννησα γιο, ο πατέρας του, ο οποίος έχει την ίδια ηλικία με τον δικό μου πατέρα, μου αγόρασε ένα σπίτι 180 τ.μ. στο όνομά μου και δύο καταστήματα στο όνομα του παιδιού» εξομολογείται ανωνύμως 20χρονη παλλακίδα.


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.