Πρασονήσι, Ρόδος |
Με διαδικασίες - εξπρές που καθιερώνει ο νόμος για το φαστ - τρακ, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παραδώσει και τις δημόσιες εκτάσεις - «φιλέτα», σε ελληνικούς και ξένους επιχειρηματικούς ομίλους για να κάνουν χρυσοφόρες μπίζνες. Ο κατάλογος των 14 ακινήτων του Δημοσίου που θα βγουν κατά προτεραιότητα «στο σφυρί», δόθηκε ...την περασμένη βδομάδα, μετά τη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων, ενώ θεωρείται σίγουρο ότι ο κατάλογος αυτός θα διευρυνθεί ριζικά ως το 2013.
Σύμφωνα με πληροφορίες η έναρξη για το γενικό αυτό ξεπούλημα της ακίνητης δημόσιας περιουσίας θα ξεκινήσει από έξι ακίνητα: Την έκταση των 5.500 στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, τη μαρίνα της Βουλιαγμένης (με χερσαίο χώρο 47 στρεμμάτων), το χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν και τη λίμνη Βεγορίτιδα στο νομό Πέλλας, 18.000 στρεμμάτων, το παραθαλάσσιο κτήμα Σκάλας Σκοτίνας Πιερίας 427 στρεμμάτων, την έκταση του πρώην εργοταξίου της Γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου, στο Αντίρριο, έκτασης 223 στρεμμάτων και την έκταση 1.500 στρεμμάτων στην Αφάντου Ρόδου.
Καϊμακτσαλάν |
Για την έκταση του Ελληνικού έχει εκδηλωθεί ήδη ενδιαφέρον από την κρατική εταιρεία του Κατάρ, Qatar Investment Authority (QIA). Στα σχέδια των εκπροσώπων είναι μια σειρά από επενδύσεις που συνδέονται με την υπογειοποίηση της παραλιακής, όπως η κατασκευή μαρίνας ελλιμενισμού πολυτελών θαλαμηγών, συνεδριακών κέντρων, μικρού αεροδρομίου, ξενοδοχείων. Σε μέρος της έκτασης θα δημιουργηθεί μυθολογικό πάρκο, η ανάπτυξη κέντρου καινοτομίας και τεχνολογίας, χώροι ψυχαγωγίας, ενώ δίπλα στο Γκολφ της Γλυφάδας, θα κατασκευάσουν μια σειρά από πολυτελείς κατοικίες.
Τους πρώτους μήνες του 2011, έχει προγραμματιστεί να αρχίσει ο διαγωνισμός για τη μακροχρόνια παραχώρηση του χιονοδρομικού κέντρου του Καϊμακτσαλάν και της Βεγορίτιδας. Οι σχεδιασμοί προβλέπουν την κατασκευή πολυτελών ξενοδοχείων, ναυταθλητικών εγκαταστάσεων αλλά και τη δημιουργία πίστας προσγείωσης ελαφρών αεροπλάνων.
Για τη μαρίνα της Βουλιαγμένης το ενδιαφέρον από Ελληνες μεγαλοεπιχειρηματίες είναι μεγάλο, καθώς ο τζίρος της το 2009 ήταν πάνω από 2 εκατ. ευρώ. Ο διαγωνισμός, τα τεύχη δημοπράτησης του οποίου είναι ήδη έτοιμα, θα προβλέπει εκμετάλλευση από τον ιδιώτη για 40 χρόνια, που θα μπορεί να αναπτύξει μια σειρά από άλλες χρυσοφόρες μπίζνες στο χερσαίο χώρο της.
Για την έκταση της Σκοτίνας ο διαγωνισμός του οποίου θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες, υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από ελληνοαμερικανική κοινοπραξία, που θέλει να εκμεταλλευτεί το κάμπινγκ που ήδη υπάρχει και να κατασκευάσει ξενοδοχειακή μονάδα 4 αστέρων.
Για την έκταση του Αντιρρίου, όπου πρόκειται να κατασκευαστούν 5άστερο ξενοδοχείο 600 κλινών, συνεδριακό - εκθεσιακό κέντρο, μαρίνα, ναυτιλιακό κέντρο κ.ά., ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει, εκτός των άλλων, και η γαλλοελληνική κοινοπραξία των εργολάβων που εκμεταλλεύεται τη ζεύξη.
Ξένοι μεγαλοεπιχειρηματίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την έκταση της Αφάντου Ρόδου, μέσα στην οποία υπάρχουν ήδη κάποιες εγκαταστάσεις ημιτελείς ή παλιές, όπως κτίριο λέσχης έκτασης 3.600 τ.μ., διώροφο ξενοδοχείο 1.500 τ.μ., τρεις αχρησιμοποίητες πισίνες και γήπεδο γκολφ 455.271 τ.μ.
Τα υπόλοιπα 8 ακίνητα φιλέτα του Δημοσίου που θα βγουν «στο σφυρί» κατά προτεραιότητα είναι: Το Πρασονήσι στη Ρόδο, η πρώην Αμερικανική βάση στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης, η πρώην έκταση της «Φωνής της Αμερικής» στην Ξάνθη, έκταση στην Ερμιόνη Αργολίδας, δύο εκτάσεις στη Σιθωνία και την Τορώνη Χαλκιδικής, το κτήμα Καλών Νερών στη Μαγνησία και η έκταση στις Αλυκές Αναβύσσου Αττικής.
Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.