# #

25 Δεκ 2010

νέο είδος φωτοβολταϊκών κυττάρων...!

Ένα νέο είδος φωτοβολταϊκών κυττάρων, που απορροφούν υπέρυθρη ακτινοβολία, η οποία «ανήκει» στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα και επανεκπέμπεται από την επιφάνεια τής Γης μετά τη δύση τού Ήλιου, κατασκεύασαν στο Εθνικό Εργαστήριο τού Αμερικανικού Υπουργείου Ενέργειας. Αριστερά στην παρακάτω φωτογραφία εικονίζεται ο ερευνητής Steven Novack, ένας από τούς επιστημόνες τού Εργαστηρίου, να κρατάει ένα πλαστικό φύλλο με δίκτυο νανοκεραιών, που φτιάχτηκε βαπτίζοντας τη δομή τής αντέννας  μέσα σε ένα κατάλληλο αγώγιμο υλικό. Κάθε τετράγωνο περιέχει περίπου 260 εκατομμύρια μικροσκοπικές αντέννες (δεξιά στη φωτογραφία), που μετατρέπουν την υπέρυθρη ακτινοβολία σε ηλεκτρισμό. 


 

   Οι νανοκεραίες αυτές μπορούν να απορροφήσουν έως και το 84% των φωτονίων, γεγονός, που τις καθιστά αποδοτικές σε ποσοστό 46%, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στα συμβατικά φωτοβολταϊκά συστήματα πυριτίου φθάνει το 25%.

     Ο Novack πιστεύει, ότι η νέα αυτή τεχνολογία άρει το εμπόδιο των συμβατικών ηλιακών συλλεκτών, ...που χρειάζονται το φως τού Ήλιου, διότι οι συλλέκτες αυτοί θα λειτουργούν ακόμα και τη νύκτα. Εκτιμά, ότι σύντομα οι νανοκεραίες θα μπορούν να φορτίζουν μπαταρίες, να καλύπτουν τις στέγες σπιτιών ακριβώς όπως συμβαίνει με τους ηλιακούς συλλέκτες ή ακόμη και να ενσωματώνονται σε υφάσματα! Το μόνο που μένει είναι, να αναπτυχθεί πλήρως μια μέθοδος αποθήκευσης και διοχέτευσης τού ηλεκτρικού ρεύματος.

Τοny Manero
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.