# #

18 Ιουν 2015

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ 2015 8, 9, 10, 11, 12 Ιουλίου Εκδηλώσεις τιμής προβολής και ανάδειξης της ελληνικής θέασης του κόσμου

20ΧΡΟΝΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ


ΓΙΟΡΤΕΣ “ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ” ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ
8 έως 12 Ιουλίου


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Τα Προμήθεια 2015, συμπληρώνοντας φέτος 20 χρόνια σταθερής και γόνιμης παρουσίας στην προβολή και ανάδειξη του αρχαίου ελληνικού πνεύματος, είναι αφιερωμένα στον λυρικό μας ποιητή Άγγελο Σικελιανό. 

Τον ποιητή του Πνευματικού Εμβατηρίου και ιδρυτή των Δελφικών Γιορτών θα τιμήσει η εναρκτήρια εκδήλωση των φετινών Προμηθείων, σε μια συγκινητική λογοτεχνική βραδιά προς τιμή του την Πέμπτη 8/7 στο Λιτόχωρο.    
  
Οι γιορτές των Προμηθείων επιχειρούν την ανασύνδεση με τον αρχαίο, παγκοσμίως σεβαστό και πάντοτε επίκαιρο πολιτισμό μας. Λαμβάνουν χώρα στο φιλόξενο..
Λιτόχωρο καθώς και στο υπέροχο φυσικό περιβάλλον του Άλσους Προμηθέως, στους πρόποδες του Ολύμπου, όπου χιλιάδες επισκέπτες απ’ όλη την Ελλάδα κι από το εξωτερικό συγκεντρώνονται κάθε χρόνο για ν’ ανταμώσουν κάτω από τον καταγάλανο ουρανό του Όρους των Θεών. Να τιμήσουν τους αρχαίους φιλοσόφους και τις φιλοσοφικές σχολές με δημόσιες συζητήσεις και εκδηλώσεις, να παρακολουθήσουν καλλιτεχνικά, πολιτισμικά και τελεστικά δρώμενα, να νιώσουν με κατάνυξη την πατρώα ψυχή, να έρθουν σ’ επαφή με την κοσμοθέαση των προγόνων μας.

Οι τελετές ενάρξεως των Προμηθείων θα γίνουν την Πέμπτη 9/7 ενώ το βράδυ της Παρασκευής 10/7, υπό την αμέριστη αρωγή του Δήμου Δίου/Ολύμπου και των τοπικών αρχών, θα πραγματοποιηθεί η μεγαλειώδης αρχαϊκή πομπή στους κεντρικούς δρόμους του Λιτοχώρου, αναβιώνοντας έτσι τα ήθη των γιορταστικών εκδηλώσεων των προγόνων μας στη σημερινή εποχή. Η πομπή θα καταλήξει στο υπαίθριο αμφιθέατρο του Λιτοχώρου όπου θα λάβουν χώρα αρχαϊκά πολιτισμικά δρώμενα. Αποκορύφωμα των 4ήμερων εορτών αποτελούν τα τελεστικά/καλλιτεχνικά δρώμενα του Σαββάτου που προσελκύουν χιλιάδες θεατών λόγω της υποβλητικής ατμόσφαιρας, της κατάνυξης και της έντονης συγκίνησης που προκαλούν, αποτελώντας το μυητικό προοίμιο για τις εκδηλώσεις της επόμενης ημέρας.
 
Η είσοδος στις γιορτές των Προμηθείων είναι ελεύθερη, γιατί απευθύνονται σε όλους όσους τιμούν την ελληνική παιδεία και τον ελληνικό πολιτισμό. Ευπρόσδεκτοι στις γιορτές των Προμηθείων είναι όλοι όσοι νιώθουν πως η διαύγεια σκέψης και οι αξίες των προγόνων μας, μπορούν ν’ αποβούν βατήρας πνευματικής παλιγγενεσίας για μια νέα και ελπιδοφόρα αφύπνιση των συνειδήσεων.


Περισσότερες πληροφορίες στον ιστότοπο: https://promitheia.wordpress.com/

Σουζάνα Μπάκα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.