# #

27 Ιουλ 2012

«ΣΤΙΓΜΕΣ ΓΕΥΣΗΣ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ – ΠΩΣ ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΤΩΝ ΘΕΩΝ «ΤΑΪΖΕΙ» ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ»


Άρχισε η ευρωπαϊκή προβολή ντοκιμαντέρ για τον Όλυμπο
* ΤΙΤΛΟΣ ΤΟΥ ΦΙΛΜ ΕΙΝΑΙ «ΣΤΙΓΜΕΣ ΓΕΥΣΗΣ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ – ΠΩΣ ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΤΩΝ ΘΕΩΝ «ΤΑΪΖΕΙ» ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ»

* ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ, ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ, ΕΙΝΑΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ Δ.ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ.

Στο πλαίσιο πανευρωπαϊκής αλλά, γιατί όχι, και παγκόσμιας προβολής τού Ολύμπου, προβλήθηκε για πρώτη φορά ένα ντοκιμαντέρ για τον Όλυμπο και τους κατοίκους του, τα γυρίσματα του οποίου πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο από ...
γερμανικό τηλεοπτικό συνεργείο, σε συνεργασία με τον δήμο Δίου-Ολύμπου.

Το κινηματογραφικό συνεργείο που πραγματοποίησε τις λήψεις, αποτελούνταν από τον Γερμανό σκηνοθέτη Johannes Eglaϋ, από έναν εικονολήπτη και έναν ηχολήπτη της γερμανικής εταιρίας παραγωγής, καθώς και από μια Ελληνίδα, τηνΕλίνα Αλεξοπούλου, η οποία αποτέλεσε τον συνδετικό κρίκο για να γίνει επιτυχημένο το ντοκιμαντέρ με τις επαφές των ανθρωπών που έκανε καθώς και για την όλη εν γένει οργάνωση.
Η πρώτη τηλεοπτική προβολή τού φιλμ έγινε την Κυριακή 22/7/2012 στο κανάλι «ARTE» από 19.45 έως 20.15 (ώρα Ελλάδος: 20.45 - 21.15) το οποίο εκπέμπει δορυφορικά σε μεγάλες Ευρωπαϊκες χώρες.

 Το ντοκιμαντέρ αναμένεται να αποτελέσει μια δωρεάν προβολή τού ιερού βουνού, του δήμου Δίου-Ολύμπου αλλά και ευρύτερα της Πιερίας και της Ελλάδας στο εξωτερικό.


ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
Τίτλος τού φιλμ είναι «στιγμές γεύσης» στον Όλυμπο – πώς το βουνό των θεών «ταΐζει» τους ανθρώπους του». Αντικείμενο της ταινίας είναι ο Όλυμπος με τους γνήσιους κατοίκους του, με ποιον τρόπο ζουν από αυτόν, τι γεύονται αλλά και τι γεύσεις προσφέρουν στους επισκέπτες τού βουνού των θεών.

Σε δελτίο τύπου που η κινηματογραφική εταιρία έδωσε στη δημοσιότητα στην Ευρώπη, επισημαίνεται, μεταξύ άλλων (σε ελεύθερη απόδοση του κειμένου) ότι το βουνό – βιότοπος “Όλυμπος” είναι ακραίος (μιλά για την άγρια ομορφιά τού βουνού των θεών)και σκληρός.

Επίσης, τονίζεται ότι το να μένει κανείς εκεί σημαίνει να ζει κάτω από ιδιόμορφες κλιματικές συνθήκες και ιδιαίτερες οικονομικές καταστάσεις. Η συναναστροφή με την φύση και η εκτίμηση των τοπικών τροφίμων φέρνει μοναδικές μαγειρικές απολαύσεις: Από το απλό φαγητό μέχρι ένα γεύμα 5 αστέρων.

Το ντοκιμαντέρ, που γυρίστηκε σε ονειρικά τοπία, τοποθετεί στο επίκεντρό του ανθρώπους οι οποίοι είναι πολύ συνδεδεμένοι με την πατρίδα τους, είναι άνθρωποι που μας φέρνουν κοντά με συνταγές και υλικά (εδέσματα) σχετικά με τον τόπο τους και τις ιστορίες τους.

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ, ΔΕΚΑΔΕΣ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ.
Πρωταγωνιστές στο ντοκιμαντέρ είναι απλοί άνθρωποι, όλοι τους δημότες τού δήμου Δίου-Ολύμπου. 

Συγκεκριμένα, δύο από τα βασικά πρόσωπα του φιλμ είναι ο Κωνσταντίνος Ζολώτας και η σύζυγός του Irmhild Ζολώτα, πρόσωπα εμβληματικά, που η ζωή τους σχετίζεται άμεσα με το βουνό των θεών. Μάλιστα, θα μπορούσε να πει κανείς ότι η πορεία και η ζωή τους είναι όχι απλά συνυφασμένη αλλά κυριολεκτικά ταυτισμένη με τον Όλυμπο.

Πρόσωπα του ντοκιμαντέρ είναι επίσης η Ελένη Ζολώτα και η Μαρία Ζολώτα, κόρη και εγγονή τού Κωνσταντίνου Ζολώτα, ο Δημήτρης Κυρίτσης με τη σύζυγό του Έφη καθώς επίσης και οι Νίκος ΚρεμέτηςΤάσος Μπατζικώσταςκαι Σάκης Συκιώτης.

Μεταξύ των άλλων, σημαντική είναι και η παρουσία τριών ακόμη κατοίκων τής περιοχής (η αναφορά εδώ γίνεται με τα μικρά τους ονόματα) και συγκεκριμένα τού Τάκη και τηςΜαρίας που εμφανίζονται στα στιγμιότυπα τα οποία ελήφθησαν σε καζάνια παραγωγής τσίπουρου στο Βαρικό, ενώ ξεχωριστή είναι και η εμφάνιση του Ευρυπίδη με τα μουλάρια και τον τρόπο φόρτωσης τους με προϊόντα για τα καταφύγια.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το γερμανικό τηλεοπτικό συνεργείο πήρε εκατοντάδες στιγμιότυπα από τον Όλυμπο, από την περιοχή αλλά και από απλούς κατοίκους τού Δίου-Ολύμπου. Ωστόσο, δεν ήταν δυνατόν να ενταχθούν όλα αυτά σ’ ένα φιλμ, γι αυτό και επιλέχθηκαν τα καλύτερα στιγμιότυπα. Δεν αποκλείεται όμως, κάποια από τα υπόλοιπα στιγμιότυπα να προβληθούν σε μια μελλοντική ξένη παραγωγή για τον Όλυμπο και τη γύρω περιοχή ή ακόμη και να αξιοποιηθούν σε παραγωγές με παρόμοιο περιεχόμενο.

2 σχόλια:

  1. ΔΕΝ ΥΠΆΡΧΕΙ ΛΙΝΚ ΑΓΑΠΗΤΈ..ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ
    Οταν ο Δήμος θα μας δώσει το λινκ να εισαι σιγουρος οτι θα το προβαλουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.