# #

28 Ιουλ 2012

Η εκδίκηση της ελληνικής γλώσσας στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου...!!!


Η ελληνική μάχη κατά των «φονιέντον»

thumb
Ειλικρινά το χαρήκαμε… Δεν υπήρχε καλύτερη εκδίκηση της ελληνικής γλώσσας από την απόφαση του δημάρχου του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον να απαγγείλει  κατά την τελετή της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, μία ωδή για τους Ολυμπιονίκες, γραμμένη στα αρχαία ελληνικά!!!
Την ώρα που τα ελληνικά και τα διεθνή μέσα άρχισαν να μεταδίδουν την είδηση και οι τηλεοράσεις να δείχνουν την εικόνα του δημάρχου να απαγγέλλει παθιασμένα την ωδή, σε ύφος Πινδάρου, αυτόματα σχεδόν η σκέψη μας οδηγήθηκε στον καβγά που έχει αρχίσει εδώ και λίγο καιρό στην πατρίδα μας για την κατάργηση των φωνηέντων.
Η ελληνική μάχη κατά των «φονιέντον» (άλλη μια εκδίκηση της ελληνικής γλώσσας, αφού με τη φωνητική γραφή η λέξη πλέον θυμίζει φόνο) έχει ανάψει για τα καλά, και αυτή τη φορά για το νέο βιβλίο της γραμματικής της ελληνικής γλώσσας που διδάσκεται στις δύο τελευταίες τάξεις του δημοτικού, με τις ευλογίες του υπουργείου Παιδείας!!! 
Σε μια εποχή, μάλιστα, που η νεολαία, λόγω Ίντερνετ, είναι εθισμένη στα greeklish.
Αντίπαλοι και αυτή τη φορά περίπου οι ίδιοι. Οι συνήθεις πρόθυμοι που «αγωνίζονται» για το καλό της χώρας μας, αναλαμβάνουν «να αποκαταστήσουν την ελληνική Ιστορία ή τη γραμματική» και όλως «τυχαίως» οδηγούν είτε στη διαστρέβλωση της Ιστορίας είτε στη συρρίκνωση της ελληνικής γλώσσας.
Ένα άρθρο της δασκάλας από τη ...
Ραφήνα, της Μαρίας Χρυσού, που αναφερόταν στο βιβλίο της Γραμματικής της Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού (δεν είναι τυχαίο σε ποιες ηλικίες χτυπάνε όσοι θέλουν να πλήξουν τη γλώσσα και την Ιστορία) ήρθε για να ταράξει τα νερά και να πάρει φωτιά το Διαδίκτυο, ένα μέσο που επιτρέπει χωρίς φραγμούς την κριτική και την ελεύθερη διατύπωση των απόψεων. Χρειάστηκε, μάλιστα, να επιστρατευθούν με αξιοπαρατήρητη γρηγοράδα 140 γλωσσολόγοι, μερικές δεκάδες πανεπιστημιακοί ή γκουρού της γλωσσολογίας, για να την κατακεραυνώσουν, απαξιώνοντας το τεκμηριωμένο κείμενό της και αφήνοντας, ούτε λίγο ούτε πολύ, να εννοηθεί ότι η γυναίκα δεν ήξερε τι γράφει, μόνο και μόνο γιατί ζητούσε να μείνει η ελληνική γλώσσα ανέπαφη…
Η αλήθεια είναι ότι και η δασκάλα της Ραφήνας δεν έμεινε ανυπεράσπιστη. Ο πρόεδρος της Ακαδημίας κ. Κοντόπουλος εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το βιβλίο, ενώ φορείς για την υπεράσπιση της ελληνικής γλώσσας (σε έναν από αυτούς συμμετέχει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας), δεκάδες επιστήμονες και εκατοντάδες πολίτες μπήκαν στον χορό της μάχης αυτής.
Η συγκεκριμένη μάχη ξεκίνησε με τόση ένταση κυρίως από την πλευρά των γλωσσολόγων, που υποστήριξαν ότι το βιβλίο διδάσκει μόνο τη φωνητική κατάργηση και όχι τη γραπτή, οπότε η σύγχυση ήταν αναπόφευκτη… Πολλοί πίστεψαν ότι οι αντιδράσεις είναι υπερβολικές, ότι κάποιοι εκμεταλλεύονται το θέμα, όμως τα πράγματα δεν φαίνεται να είναι έτσι, έστω και αν διακινδυνεύει κανείς να χαρακτηριστεί ως καχύποπτος, ειδικά όταν τα πλήγματα που δέχεται εδώ και χρόνια η ελληνική γλώσσα είναι συνεχή και σοβαρά.
Τι να σκεφθεί κανείς άραγε ακούγοντας ότι το βιβλίο αυτό –όπως λένε οι πληροφορίες – ήταν γραμμένο από το 2001 και περίμενε περίπου 10 χρόνια έγκριση, για να την πάρει όταν υπουργός Παιδείας ήταν η κ. Διαμαντοπούλου, γνωστή για τις απόψεις της για την ελληνική γλώσσα, η οποία μάλιστα πρώτη εδώ και χρόνια διατύπωσε την άποψη ότι η κύρια γλώσσα που πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία πρέπει να είναι τα Αγγλικά;
Χρειάστηκε να μας ευαισθητοποιήσει μια φίλη του «Π», εκπαιδευτικός, παθιασμένη με την ελληνική γλώσσα και την Ιστορία, και να μας πει «Μη μασάτε»… Αυτό είναι το πρώτο βήμα προς τη γραπτή κατάργηση των φωνηέντων κ.λπ., όταν τα παιδιά αρχίζουν να διδάσκονται την κατάργησή τους… και ότι δεν υπάρχουν ορισμένα από αυτά, ή δεν υπάρχουν ορισμένες δίφθογγοι…. Σπρώχνουν – μας είπε – προς την απλούστευση της ελληνικής γραφής και μας θύμισε ότι πριν από χρόνια είχε κάνει μια παρεμφερή πρόταση στο Ευρωκοινοβούλιο ένας Κύπριος ευρωβουλευτής…
Αυτό ακριβώς ήταν η αφορμή για να ψάξουμε να βρούμε τη συγκεκριμένη πρόταση του Κύπριου ευρωβουλευτή (2004-2009) Μάριου Ματσάκη. Η έκπληξή μας ήταν μεγάλη, αφού το κείμενο αυτό είναι ακριβώς της ίδιας φιλοσοφίας, με ειλικρινή διατύπωση της πρότασης για την κατάργηση των φωνηέντων που επιβάλλεται με το βιβλίο του δημοτικού που μπήκε στα σχολεία μας και στον γραπτό λόγο!!!

Πρόταση Ματσάκη: Εκμοντερνισμός η απλούστευση της γλώσσας

Προσπαθήσαμε να βρούμε τον κ Ματσάκη, αλλά στάθηκε αδύνατο. Βρήκαμε όμως στο Διαδίκτυο την πρόταση που είχε υποβάλει το 2008 και μείναμε έκπληκτοι όχι μόνο εξαιτίας της ομοιότητας των αλλαγών που πρότεινε αλλά και των επιχειρημάτων που διατύπωνε ως προς την αναγκαιότητα να γίνουν αυτές οι αλλαγές.
Σήμερα, το «Π» αποκαλύπτει την πρόταση αυτή, στην οποία ο κ. Ματσάκης υποστηρίζει ότι «η απλοποίηση της ελληνικής γραφής καθίσταται αναγκαία μέσα στα πλαίσια μιας τάσης ενωτικής πορείας των γλωσσών στην Ευρωπαϊκή Ένωση»!!!
Απολαύστε τι ακριβώς περιλαμβάνει η πρόταση του Κύπριου πρώην ευρωβουλευτή, η οποία όπως αναφέρει είναι τροφή προς σκέψη…, και θαυμάστε τις ομοιότητες… Ζητάει λοιπόν:
-Να καταργηθούν τα γράμματα «η» και «υ» και να αντικατασταθούν από το «ι».
-Να καταργηθεί το γράμμα «ω» και να αντικατασταθεί από το γράμμα «ο».
-Να καταργηθούν οι εξής συνδυασμοί γραμμάτων και να αντικατασταθούν ως εξής: το «αι» με το «ε», το «ει» με το «ι», το «οι» με το «ι», το «υι» με το «ι», το «αυ» με το «αβ»,
το «ευ» με το «εβ».
-Να καταργηθεί η χρήση του «γγ» και να αντικατασταθεί από το «γκ».
-Να καταργηθεί το τελικό γράμμα «ς» και να αντικατασταθεί από το γράμμα «σ».
 -Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω αλλαγών, αναφέρει ο πρώην ευρωβουλευτής, το ελληνικό αλφάβητο θα έχει μόνο 21 γράμματα (α, β, γ, δ, ε, ζ, θ, ι, κ, λ, μ, ν, ξ, ο , π, ρ, σ, τ, φ, χ, ψ) και ένα μόνο δίψηφο (το «ου»).
Αναφέρει ακόμη ότι η ρύθμιση αυτή – τι ανάγκη έχουμε τις διαψεύσεις των γλωσσολόγων;– θα οδηγήσει στον εκμοντερνισμό και την απλοποίηση της ελληνικής γλώσσας και ότι μια τέτοια αλλαγή θα καταστήσει την ελληνική γραφή πιο απλή και πολύ πιο εύχρηστη!!!
 Υποστηρίζει επίσης ότι αυτό θα διευκολύνει στη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και σε σχέση με μεγάλο αριθμό ατόμων που έχουν διάφορες μορφές δυσλεξίας!!! 
Σε μια στιγμή μάλιστα που υπάρχει μια ισχυρή τάση διεθνώς που υποστηρίζει ότι η καλύτερη για να χρησιμοποιηθεί ως κοινή γλώσσα των υπολογιστών είναι η ελληνική. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο, τεράστιο θέμα…

3 σχόλια:

  1. Προτείνω να καταργηθεί ο πρώην ευρωβουλευτής Ματσάκης και να αντικατασταθεί με Έλληνα που διδάχθηκε Ελληνικά, και όχι αγγλοκυπριακά (cyprlish)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. προτεινω να παει να @@μιθι ο ματσακης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.