# #

28 Ιουλ 2012

Steve Keen (Πανεπιστήμιο Sydney): Το ευρώ δεν πρέπει να θεωρείται νόμισμα


Το ευρώ είναι το εθνικό νόμισμα μιας χώρας που δεν υπάρχει. 
Παρόλο που υπάρχει η ευρωπαϊκή ήπειρος, όπως και η αμερικανική, δεν υπάρχουν και πιθανότατα δεν θα υπάρξουν ποτέ… οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης…

Τα ανωτέρω δηλώνει ο ρηξικέλευθος Αυστραλός οικονομολόγος, Steve Keen, από το Πανεπιστήμιο του Sydney.
Το ευρώ συνεπώς δεν είναι ένα νόμισμα ίδιο με το αμερικανικό δολάριο, ωστόσο υποχρεούται να μασκαρεύεται ως τέτοιο, εξαιτίας της – κακής – Συνθήκης του Μάαστριχτ, τονίζει ο Keen.

Μάλιστα, κατά τον οικονομολόγο, το ευρώ μοιάζει περισσότερο με ένα…
όχημα ειδικού σκοπού (Special Drawing Rights) και λιγότερο με ένα νόμισμα.
“Το ευρώ ελέγχεται από μια υπέρ – εθνική αρχή, την ΕΚΤ, ενώ τα κράτη μέλη τιμωρούνται όταν παραβαίνουν τους κανόνες για τις κυβερνητικές δαπάνες. Το ευρώ δεν θυμίζει νόμισμα, αλλά…
περισσότερο ένα όχημα ειδικού σκοπού”, σχολιάζει στη συνέχεια  ο Κeen.
To ευρώ, συνεχίζει ο ίδιος, αφού συνοδεύεται από κυρώσεις και τιμωρητικές διαθέσεις, είναι και η αιτία που μετατράπηκε η κρίση σε καταστροφή.
“Το ευρώ προσπαθεί να είναι νόμισμα, αλλά δεν είναι”, προσθέτει.
Όπως εξηγεί ο Keen, ορισμένοι οικονομολόγοι εκτιμούν πως η λύση για να αποφευχθεί στην τρέχουσα συγκυρία η κατάρρευση και… καταστροφή της Ευρωζώνης είναι να δημιουργηθεί κάτι που δεν υπάρχει, ήτοι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης.
“Αλλά ακόμη κι αν η δημιουργία των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης συνιστά μια πιθανότητα, δεν μπορεί να κάνει τίποτα για την καταστροφή που προκάλεσε η Συνθήκη του Μάαστριχτ και η γαλλο-γερμανική εμμονή για την επιβολή λιτότητας στην ευρωπαϊκή περιφέρεια που μαστίζεται από την κρίση χρέους”, σημειώνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.