# #

26 Ιουλ 2012

Σαν «ξυπόλυτο τάγμα» 70 χρόνια μετά η φτωχειά Ελλάδα αντιστέκεται ξανά!




* Γ.ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Σ’ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΑΤΙΡΑ ΜΠΕΡΔΕΥΕΤΑΙ Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΜΕ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΔΥΣΑΡΕΣΤΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
* ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΙΔΑΝ, ΔΩΡΕΑΝ, ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ - ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕ ΤΟ ΑΔΙΑΧΩΡΗΤΟ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΑΚΙ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ.

Με την παρουσία τού βουλευτή τού ΚΚΕ Σπύρου Χαλβατζή, του δημάρχου Δίου-Ολύμπου Γιώργου Παπαθανασίου, εκπροσώπων τής δημοτικής αρχής, χορηγών τής εκδήλωσης και πλήθους κόσμου, παρουσιάστηκε, δωρεάν, στο θεατράκι τού πάρκου Λιτοχώρου η λαϊκή σατιρική παράσταση «όξω απ’ την παράγκα» τού θιάσου «ξυπόλυτο τάγμα», που σκηνοθετεί οΚώστας Καζάκος.

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
Σ’ αυτή την πολύ επίκαιρη παράσταση, «χρέη πνίγουν τον Καραγκιόζη μέσα στο πανί και αποφασίζει να αναζητήσει την τύχη του στο...
«εξωτερικό» (έξω από το πανί). Εκεί έρχεται αντιμέτωπος με τη σημερινή πραγματικότητα και της κλείνει σκωπτικά το μάτι.

Ο λαϊκός θυμόσοφος έρχεται αντιμέτωπος, μέσα και έξω από το πανί, με το παρελθόν του, το παρόν του και το μέλλον του. Συναντάει τους προγόνους του, τους επιγόνους του, τους φίλους του και τους εχθρούς του.
Αντιστέκεται στην πείνα, τη φτώχεια, στα χρέη και σε κάθε κατακτητή. Σκαρφίζεται, σχεδιάζει και υλοποιεί τη «λύτρωσή» του, τη «λύτρωσή» μας. Φωνάζει «όξω απ' την παράγκα!» σε καθετί που σκιάζει τη σκιά του.
 
Ο Κώστας Καζάκος σκηνοθετεί έναν Καραγκιόζη «ανένταχτο και αγανακτισμένο», σε μια «επίκαιρη, κοινωνική σάτιρα για μικρούς και μεγάλους». Στήνει μια παράσταση με «ψυχή βαθιά, με όργανα, κλαρίνα και βιολιά και λόγο δυνατό, νοσταλγίας, αλληλεγγύης και συντροφικότητας. Όλα αυτά είναι τα ''πλούτη'' μας σε μια φτωχή Ελλάδα», τονίζει.
Μια παράσταση «ψυχής και καρδιάς», που «μπερδεύει μουσική, υποκριτική και Καραγκιόζη, εμπνευσμένη από το σήμερα, πατώντας όμως στο χθες της ελληνικής παράδοσης και στην αλήθεια του ελληνικού, αριστοφανικού θεάτρου. Το φινάλε έρχεται, το έργο ολοκληρώνεται οδηγώντας το κοινό σε ένα ελεύθερο, λαϊκό γλέντι» (Πηγή: Έθνος).
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ.
Πριν την έναρξη της παράστασης, στον σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου Γιώργος Παπαθανασίου ανέφερε τα εξής: «Κύριε βουλευτά τού ΚΚΕ, Σπύρο Χαλβατζή, κυρίες και κύριοι. Καλησπέρα.
Ένα μεγάλο «συγγνώμη» πρώτα, διότι είναι πάρα πολύς ο κόσμος και ίσως κάποιοι να γκρινιάζουν που δεν έχουν βρει θέση για να παρακολουθήσουν την παράσταση. Από εδώ και στο εξής δεσμευόμαστε ότι όταν θα έρχονται στην περιοχή μας τέτοιοι θίασοι και τέτοια έργα, ή θα τα παρουσιάζουμε σε δύο ή και τρεις παραστάσεις ή θα τα παρουσιάζουμε σε μεγαλύτερους χώρους, ώστε να μπορεί να τα παρακολουθήσει όλος ο κόσμος.

ΤΟ «ΞΥΠΟΛΥΤΟ ΤΑΓΜΑ» ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ
Σήμερα έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε τον θίασο «ξυπόλυτο τάγμα». Ίσως βέβαια κάποιοι από εσάς να απορούν, τι σημαίνει «ξυπόλυτο τάγμα».
Το «ξυπόλυτο τάγμα», λοιπόν, δεν είναι τίποτε άλλο παρά τα ορφανά παιδιά τού ορφανοτροφείου τού «Παπαφείου» ιδρύματος Θεσσαλονίκης όπου όταν έγινε η γερμανική εισβολή στην Ελλάδα, τα έδιωξαν από το «Παπάφειο» και τα περισσότερα από αυτά εντάχθηκαν σε αντιστασιακές οργανώσεις. Ήταν οι περιβόητοι οι «μικροί σαλταδόροι»!
Όταν απελευθερώθηκε η Ελλάδα μας από τους Γερμανούς, αυτοί οι μικροί σαλταδόροι παρέλασαν σαν «ξυπόλυτο τάγμα». Τώρα, ας μην κάνω κανέναν συνειρμό με τη σημερινή εποχή, αυτό όμως που θέλω να πω είναι ότι σήμερα οι συντελεστές τού θιάσου «ξυπόλυτο τάγμα» ήρθαν εδώ στο Λιτόχωρο για να μας παρουσιάσουν τη σατιρική παράσταση «όξω απ’ την παράγκα» και να γελάσουμε ξανά, να περάσουμε καλά… Αυτή η παράσταση είναι μια σάτιρα όπου μπερδεύεται πολύ έξυπνα ο Καραγκιόζης με τη σημερινή δυσάρεστη πραγματικότητα στην Ελλάδα.

ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΧΟΡΗΓΩΝ
Αυτή η παράσταση είναι δωρεάν προς τον κόσμο. Ξέρετε, είναι μια πολιτική μας που την εφαρμόζαμε για πολλά χρόνια ως δήμος Λιτοχώρου, την εφαρμόζουμε και σήμερα ως δήμος Δίου-Ολύμπου. Αυτό το κάναμε διότι ως δημοτική αρχή πιστεύαμε και συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι πρέπει να προσφέρουμε τον πολιτισμό δωρεάν, όσο μπορούμε, προς τους ανθρώπους τής ελληνικής περιφέρειας και μάλιστα με ποιοτικές επιλογές.
Ωστόσο, για να έχουμε σήμερα, εποχή οικονομικής κρίσης, μια τέτοια παράσταση ήταν αναγκαίο να βρεθούν χορηγοί και να βοηθήσουν, όπως άλλωστε γίνονταν και στην αρχαία Αθήνα. Θυμίζω ότι στην αρχαία Αθήνα, αυτοί που είχαν παραπάνω χρήματα χορηγούσαν για να γίνονται δωρεάν παραστάσεις και να παρακολουθεί δωρεάν ο κόσμος.
Γι αυτό, από το βήμα αυτό πρέπει να σας πω ότι για να μπορέσουμε να κάνουμε αυτή την παράσταση σήμερα εδώ και για να είναι αυτή η παράσταση δωρεάν προς τον κόσμο, υπήρξαν κάποιοι χορηγοί, κάποιες επιχειρήσεις που έδωσαν τη χορηγία τους. Να ευχαριστήσουμε λοιπόν αυτές τις επιχειρήσεις - χορηγούς τής εκδήλωσής μας, να τονίσω όμως ότι χορηγοί δεν ήταν μόνο επιχειρήσεις.

ΧΟΡΗΓΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΝ ΘΙΑΣΟ
Σήμερα είναι κοντά μας αξιόλογοι ηθοποιοί. Μάλιστα, έτυχε με μερικούς από αυτούς να έχω μια γνωριμία και μια προσωπική σχέση. Και πρέπει να σας αποκαλύψω ότι οι μεγαλύτεροι χορηγοί τής σημερινής παράστασης είναι ο ίδιος ο θίασος «ξυπόλυτο τάγμα», ανέφερε κλείνοντας ο κ. Παπαθανασίου.
Ηθοποιοί: Γιάννης Μποσταντζόγλου, Παύλος Ορκόπουλος, Τζένη Βαβαρούτα, Γιάννης Ζουµπαντής, Βασίλης Τσιπίδης, Τάκης Βαµβακίδης.
Καραγκιοζοπαίχτες: Άθως ∆ανέλλης, Τάσος Κώνστας, Χάρης Μπιλλίνης.
Μουσικοί: Γιώργος Τζώρτζης, Σωτήρης Μαργώνης, Κώστας ∆ουµουλιάκας, Μίλτος Χρυσανθίδης, Solis Barki, Νίκος Σουλιώτης, Παναγιώτης Μπουζέας, ∆ηµήτρης Κατσούλης και σε έκτακτες εµφανίσεις ο Νίκος Φιλιππίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.