# #

27 Ιουλ 2012

Νέα κόλπα στα Βαλκάνια....

Η ΕΕ χαιρετίζει την ιδέα δημιουργίας μιας βαλκανικής Βenelux







Η ΕΕ χαιρέτισε την ιδέα σχηματισμού μιας νέας και μόνιμης δομής -- μιας βαλκανικής Μπενελούξ που θα αποτελείται από την Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο, την πΓΔΜ και το ...
Μαυροβούνιο -- αλλά προκάλεσε έντονη αντιπαράθεση για το εάν υποστηρίζει με έμμεσο τρόπο τη δημιουργία μιας Μεγάλης Αλβανίας.

"Υποστηρίζουμε πλήρως οποιοδήποτε είδος ολοκλήρωσης και κοινής δράσης μεταξύ των χωρών", δήλωσε ο Πέτερ Στάνο, εκπρόσωπος Τύπου του Επιτρόπου Διεύρυνσης της ΕΕ Στέφαν Φούλε.

Σύμφωνα με τον αυστριακό οικονομολόγο Γκούντερ Φέλινγκερ και τον δημοσιογράφο του Κοσσυφοπεδίου Εκρέμ Κράσνικι, που ξεκίνησαν την ιδέα, ο στόχος είναι η ενίσχυση των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων και η επιτάχυνση της ένταξης στην ΕΕ.

Ο Φρέλινγκερ και ο Κράσνικι προτείνουν μια διακυβερνητική συνθήκη μεταξύ της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου, που θα ακολουθηθεί από προσκλήσεις προς την πΓΔΜ και το Μαυροβούνιο για να ενταχθούν κι αυτές. Οραματίζονται μια τεχνοκρατική γραμματεία που θα αναπτύσει και θα εφαρμόζει μέτρα, ενώ παράλληλα θα ελέγχει τις αποφάσεις των κυβερνήσεων.

"Το διαρκώς αυξανόμενο εμπορικό έλλειμμα του Κοσσυφοπεδίου το θέτει στο επίκεντρο αυτού του σχεδίου. ...Οι μικρές του επιχειρήσεις πρέπει να αποκτήσουν πρόσβαση στις περιφερειακές αγορές. Η Αλβανία, το Μαυροβούνιο και η πΓΔΜ μπορούν επίσης να χρησιμεύσουν ως εφαλτήριο για το Κοσσυφοπέδιο προς την Ιταλία, την Ελλάδα και την υπόλοιπη ΕΕ", είπαν.

"Ο κύριος στόχος και το ενδιαφέρον της πΓΔΜ είναι να σημειωθεί πρόοδος στη διαδικασία ένταξής της στην ΕΕ, όχι στενότερη ενσωμάτωση στις περιφερειακές χώρες. Η πρώτη έχει προχωρήσει πολύ περισσότερο και είναι πιο σημαντική, και υπερβαίνει τα εμπόδια που παρουσιάζονται σε κάθε στενότερη ένταξη", δήλωσε στους SETimes ο Αλεξάνταρ Γκεοργκίεφ, εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης της πΓΔΜ.

Ο Γκεοργκίεφ εξήγησε πως η πΓΔΜ έχει συνάψει συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες καθώς και με την Τουρκία και την Ουκρανία -- μια αγορά 600 εκατομμυρίων ανθρώπων.

"Ο περιορισμός μας σε μια αγορά 8 εκατομμυρίων ανθρώπων δε συγκρίνεται με τις ευρωπαϊκές αγορές, ιδιαίτερα δεδομένου ότι η Αλβανία, το Μαυροβούνιο και το Κοσσυφοπέδιο καλύπτονται από αυτές", δήλωσε ο Γκεοργκίεφ.

Η πρόταση έρχεται σε μια στιγμή αυξημένης ευαισθησίας, όταν ένας βετεράνος Βρετανός διπλωμάτης, πρώην πρέσβης στο Βελιγράδι, ο σερ Ίβορ Ρόμπερτς, πρότεινε την προσαρμογή των συνόρων των Βαλκανίων μέσω μιας νέας Διάσκεψης του Βερολίνου, αναφερόμενος στη ειρηνευτική διάσκεψη του 1878, που στη συνέχεια σταθεροποίησε την τότε ευρωπαϊκή τάξη.

Το Παγκόσμιο Συνέδριο της πΓΔΜ απέρριψε κατηγορηματικά τη δημιουργία μιας νέας ένωσης στο πρότυπο της Μπενελούξ στην οποία οι Σκοπιανοί, οι Μαυροβούνιοι και οι Σέρβοι θα είναι μια μειονότητα που θα αριθμεί 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους, σε αντίθεση με τα 5,5 εκατομμύρια Αλβανούς.

"Μια ένωση που κυριαρχείται από μία εθνότητα δείχνει ότι αποτελεί υποκατάστατο για την Μεγάλη Αλβανία και θα έχει την τύχη της πρώην Γιουγκοσλαβίας, που ήταν ένα υποκατάστατο για την Μεγάλη Σερβία", δήλωσε.

Κάποιοι, όπως ο Μπεκίμ Μπερίσα, 51 ετών και κάτοικος Σκοπίων, διαφώνησαν.
"Γνωρίζω τους κινδύνους της αντιλαμβανόμενης ως εθνικής κυριαρχίας. Ωστόσο, οι βαλκανικές χώρες θα πρέπει να αναζητήσουν τρόπους για να δημιουργήσουν μια ενιαία αγορά έξω από την ταραγμένη οικονομικά ΕΕ", είπε στους SETimes ο Μπερίσα.

Ο Μπερίσα υποστήριξε πως οποιαδήποτε προτεινόμενη λύση πρέπει να βασίζεται στη συστηματοποίηση της οικονομικής δραστηριότητας και στη χρήση των λιμανιών του Δυρραχίου και του Μπαρ ως εναλλακτικές λύσεις για τη Θεσσαλονίκη.
"Το εμπόριο μέσω αυτών των λιμανιών θα μειώσει το κόστος μεταφοράς και, συμφωνώ με τους αξιωματούχους, θα καταστήσει δυνατή την εναρμόνιση με τις οδηγίες της ΕΕ", είπε, συμφωνώντας με τις απόψεις Αλβανών αξιωματούχων.
"Ωστόσο, κάθε ολοκλήρωση θα πρέπει να ξεκινήσει από τις ίδιες τις χώρες και όχι να επιβληθεί από το εξωτερικό", κατέληξε ο Μπερίσα.

Ο πρώην διπλωμάτης Όγκνεν Μαλέσκι εκπλήσσεται με την ευκολία με την οποία η ιδέα της Μπενελούξ ξεκίνησε και υποστηρίζεται. "Κάθε τέτοια πρωτοβουλία, όπως οι προκάτοχοί της ΕΕ, η Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα και η Ευρωπαϊκή κοινή αγορά ...διαμορφώθηκαν πάνω από όλα σε γεωπολιτική και όχι σε οικονομική βάση".

Ο Μαλέσκι εξήγησε πως οι λαοί και τα κράτη της Μπενελούξ εμφανίζουν μεγαλό βαθμό αλληλεγγύης και στενής συνεργασίας. "Αλλά στα Βαλκάνια, οι μνήμες του οδυνηρού παρελθόντος και η συσσωρευμένη δυσπιστία που δημιουργείται από τα υπάρχοντα προβλήματα επηρεάζουν άμεσα τις δυνατότητες εξεύρεσης πιο ορθολογικών λύσεων".

Η Σλομποντάνκα Γιοβανόβασκα δήλωσε πως οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται να δημιουργήσουν μια καινούργια αυλή της ΕΕ, αντί να χορηγήσουν στις περιφερειακές χώρες την πλήρη ένταξη με βάση την αξία τους.

"Όσο κι αν η ιδέα [της βαλκανικής Μπενελούξ] παρουσιάζεται σαν να προέρχεται από τις Βρυξέλλες, η πολιτική λογική δείχνει ότι είναι εγχώρια, δηλαδή, περιφερειακή", είπε η Γιοβανόβσκα.
http://setimes.com/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.