Goldman Sachs: Ο κοινός σύνδεσμος Παπαδήμου, Μόντι, Ντράγκι...
Τι κοινό έχουν ο Λουκάς Παπαδήμος, ο Μάριο Μόντι και ο Μάριο Ντράγκι;
Ανήκει ο καθένας σε διαφορετικό επίπεδο σε αυτό που έχει ονομαστεί ευρωπαϊκή «κυβέρνηση Sachs», όπως αποκαλύπτει η γαλλική εφημερίδα Le Monde.
Η τράπεζα αμερικανικών συμφερόντων έχει υφάνει ένα δίκτυο επιρροής στην Ευρώπη για την προώθηση των συμφερόντων της.
Πρώτος τη τάξη είναι χωρίς αμφιβολία ο Μάριο Ντράγκι, πρώην αντιπρόεδρος της Goldman Sachs για την Ευρώπη μεταξύ 2002 και 2005. Ήταν ο βασικός εταίρος με τομές ευθύνης «τις επιχειρήσεις και τις κυρίαρχες χώρες».
Δηλαδή μια από τις αποστολές του ήταν να πουλήσει οικονομικά προϊόντα «swap», με την απόκρυψη ενός μέρους του κυρίαρχου χρέους, επιτρέποντας έτσι να «φτιασιδωθούν» οι ελληνικοί λογαριασμοί.
Δεύτερος είναι ο Μάριο Μόντι, εντολοδόχος πρωθυπουργός της Ιταλίας, διεθνής σύμβουλος από το 2005.
1994 έως το 2002, ο οποίος συμμετείχε στην επιχείρηση «μαγειρέματος» των ελληνικών λογαριασμών από τη Goldman Sachs. Και ο διαχειριστής του δημόσιου χρέους είναι ο Πέτρος Χριστοδούλου, πρώην επιχειρηματίας, νυν επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ.
Τα άλλα δυνατά ονόματα είναι ο Otmar Issing, πρώην πρόεδρος της Bundesbank, o JimO’Neil, εφευρέτης του όρου BRICS και ο πρώην πρόεδρος της Goldman Sachs εξωτερικού Peter Sutherland που έπιαξε σημαντικό ρόλο στη διάσωση της Ιρλανδίας.
Τέλος, ο Paul Deighton, γενικός διευθυντής της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών αγώνων τους Λονδίνου 2012.
Το δίκτυο επιρροής έχει χάσει την αποτελεσματικότητά του,αλλά η κρίση δίνει μια ευκαιρία στη Goldman Sachs να εξασκήσει την επιρροή της. Η ατζέντα με τα ονόματα καλό είναι να υπάρχει αλλά δεν αρκεί λόγω της πολυπλοκότητας του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος. Το παιχνίδι έχει αλλάξει και οι ευρωπαίοι πελάτες της Goldman Sachs ένα μίνιμουμ ηθικής.
Και είναι η «συσκευασία» που τραυματίζει την εικόνα. Γι’ αυτό το λόγο η τράπεζα θέλει να πλασάρει τους ανθρώπους της χωρίς να «πέσουν οι μάσκες». Έτσι ποτέ δεν αναφέρεται η σχέση τους είτε όταν δίνουν συνεντεύξεις είτε όταν αναλαμβάνουν επίσημες αποστολές. ( Ο Μπαρόζο είχε αναθέσει στο Μάριο Μόντι το 2010 να συντάξει μια μελέτη για την ευρωπαϊκή κοινή αγορά).
Ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι δεν είχε καμιά σχέση με το μαγείρεμα των ελληνικών λογαριασμών που είχε ενορχηστρώσει δύο χρόνια πριν την ανάληψη των καθηκόντων του η Goldman Sachs.
Παραιτήθηκε ένα χρόνο πριν η τράπεζα αρνήθηκε τη μεταπώληση του εν λόγω «swap» στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, τη μεγαλύτερη εμπορική τράπεζα της χώρας, η οποία διοικούνταν από τον υπάλληλο της Goldman Sachs. Κ. Πέτρο Χριστοδούλου, υπεύθυνος σήμερα του Οργανισμού Διαχείρισης του Δημόσιου Χρέους.
Πηγή: Le Monde, μέσω "Επίκαιρα"
kimon
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια πρόταση για τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό οικονομικών :
Το τέλος ακινήτων το επαχθέστερο τέλος της μεταπολεμικής Ελλάδας,συναντά τη λυσσαλέα αντίδραση των πολιτών, ήδη από επίσημα στοιχεία της ΔΕΗ μόνο το 46% των εκδοθέντων λογαριασμών πληρώθηκε,προτείνω λοιπόν στο νέο πρωθυπουργό σαν ένδειξη καλής θέλησης να το αποσύρει (ιδέα του Βενιζέλου) και στη θέση του ας βάλουν κάτι εκτός του τέλους των ακινήτων, μια κι αυτό (το σπίτι) για τον νεοέλληνα θεωρείται νταμπού,χώρια που στη ζούλα εξαίρεσαν βιομήχανους -βιοτέχνες-ξενοδόχους,η περαιτέρω εμμονή στο τέλος δείχνει εμμονή στον σαδισμό και τον εκβιασμό του Βενιζέλου απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, ή πληρώνετε ή σας κόβουμε το ρεύμα.
Και φυσικά τελικά θα αποδειχτεί η ξεροκεφαλιά (Βενιζέλου) γιατί αφ’ ενός το τέλος δεν θα πληρωθεί και αφ’ ετέρου η ΔΕΗ δεν θα μπορέσει να κόψει το ρεύμα στα εκατομμύρια απλήρωτους λογαρισμούς,γιατί θα ζημιώσει η ίδια.