# #

19 Νοε 2011

Ποιες τροφές σας ανεβάζουν τη διάθεση; Και οχι μονο....



Μπορεί η οικονομική κρίση ή ο καιρός που χειμωνιάζει να σας ρίχνει τη διάθεση αλλά έχετε στο οπλοστάσιο της κουζίνας σας τα κατάλληλα όπλα για να νικήσετε τη θλίψη και να διατηρήσετε το δέρμα σας νεανικό. Τέλεια, δύο σε ένα!


ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΤΕ

Σολωμό και λευκά ψάρια: Για μεγαλύτερη εγρήγορση και αυτοσυγκέντρωση, τα γεύματα που περιέχουν πρωτεΐνες και τα απαραίτητα λιπαρά οξέα είναι καλές επιλογές. Αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι αυτές οι τροφές μειώνουν την κατάθλιψη.

Γαλοπούλα: Είναι υψηλή σε τρυπτοφάνη (αμινοξύ που συμβάλλει στην παραγωγή σεροτονίνης και «ανεβάζει» τη διάθεση) και πρωτεΐνες.

 Άλλα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε τρυπτοφάνη είναι...
το γάλα με χαμήλα λιπαρά, το βοδινό κρέας, το αρνί, χοιρινό κρέας, τα τυριά, οι σπόροι κολοκύθας, τα πουλερικά, τα φιστίκια, τα φασόλια, η ρέγα και τα αυγά.

Αβγό: Περιέχει ψευδάργυρο ο οποίος χαρίζει ενέργεια, ιδανική για τις τσουχτερές χειμωνιάτικες μέρες.

Μπανάνα: Είναι καλή πηγή απλών και σύνθετων υδατανθράκων. Τα σάκχαρα, οι απλοί δηλαδή υδατάνθρακες, προσφέρουν αίσθημα ευεξίας, ενώ οι σύνθετοι παρατείνουν τη διάρκειά της, αφού συνεχίζουν να τροφοδοτούν σταδιακά τον οργανισμό με γλυκόζη, προλαμβάνοντας έτσι την απότομη πτώση της διάθεσης.

Μπίρα: Λίγη μπίρα την ημέρα χαρίζει… ευτυχία υποστηρίζουν έρευνες, οδηγώντας σε ευκολότερη κοινωνική ενσωμάτωση. Η βιταμίνη Β που περιέχει φαίνεται μάλλον πως κάνει θαύματα.

Μακαρόνια, ψωμί: O εγκέφαλος συνθέτει ευκολότερα σεροτονίνη (ορμόνη που ελέγχει τη διάθεση δρώντας ως αντικαταθλιπτικό) όταν η διατροφή βασίζεται σε υδατάνθρακες. Οι υδατάνθρακες που περιέχουν, όχι μόνο δεν κάνουν κακό αλλά σας εφοδιάζουν με έξτρα ενέργεια και ανεβάζουν τη διάθεση. Προτιμήστε τα ολικής άλεσης προϊόντα.

Μαύρη σοκολάτα: Αντικαταθλιπτική χωρίς αμφιβολία. Η μαύρη σοκολάτα, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες και σε τρυπτοφάνη, που μεταβολίζεται σε σεροτονίνη (ορμόνη η οποία συνδέεται με τη βελτίωση της διάθεσης). Περιέχει, επίσης, σημαντικές ποσότητες σεληνίου και μαγνησίου, που ενισχύουν την καλή διάθεση.

Ξηροί καρποί: Αποδεικνύονται ένα καλύτερα αντικαταθλιπτικά. Πλούσιοι σε μαγνήσιο, μέταλλο που ηρεμεί το νευρικό σύστημα.

Σπανάκι: Είναι πλούσιο σε φυλλικό οξύ, η έλλειψη του οποίου συνδέεται με την κατάθλιψη. Άλλες πηγές: φακές, μαύρα φασόλια, σπαράγγια, σέσκουλα

Καφέ: Οι μικρές δόσεις καφεΐνης μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεσή και τις επιδόσεις σας. Μην καταναλώσετε υπερβολικές δόσεις καφεΐνης αφού μπορεί να αποβεί επιζήμιο για την ψυχολογία και την ευημερία. Επίσης, ενισχύει τον μεταβολισμό.

Το αντικαταθλιπτικό μου μενού
Όταν νιώθω "πεσμένη” συνήθως φροντίζω να τρώω ένα τέτοιο μενού με τροφές που περιέχουν αρκετά αντιοξειδωτικά. Τονώνουν την ψυχική μου διάθεση και επιπλέον είναι αντιγηραντικά!

Πρωινό: Φυσικός χυμός πορτοκάλι/ γιαούρτι με ακτινίδιο τεμαχισμένο σε κομμάτια και μούσλι.

Δεκατιανό: Φρουτοσαλάτα (με βατόμουρα, ακτινίδια, μπανάνα)

Μεσημεριανό: Μακαρόνια ολικής αλέσεως με σκόρδο, ελαιόλαδο, κόκκινη πιπεριά και ντομάτα / σαλάτα/ ψωμί ολικής αλέσεως

Απογευματινό: Φρέσκο χυμό καρότου

Βραδινό: Λαχανικά στο γκριλ, με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο/ φιλέτα σολωμού με σάλτσα από λάδι και λεμόνι και λίγο σαφράν/ 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης

Το μυστικό

Αν δε νιώθετε καλά αποφύγετε οπωσδήποτε τα αλλαντικά, τα κόκκινα κρέατα, τα γλυκά και τα αλκοολούχα ποτά. Χαρίζουν στιγμιαία ευεξία αλλά μετά σας ρίχνουν πιο πολύ και σας γεμίζουν με ενοχές λόγω των πολλών θερμίδων που περιέχουν. Επίσης, γυμναστείτε! Τονώνει τη διάθεση για πολλές πολλές ώρες!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.