# #

27 Σεπ 2011

Καθαρό εισόδημα 4.000 € το στρεμμα από το σταμναγκάθι



"Χρυσές" αποδόσεις, που φθάνουν να ξεπερνούν τις
 4.000 ευρώ ανά στρέμμα, και σημαντικές προοπτικές
 ανάπτυξης εντός και εκτός Ελλάδας εμφανίζουν δύο νέες
 εναλλακτικές καλλιέργειες, το περιζήτητο σταμναγκάθι
 και το βιομηχανικό σπανάκι.

Καθαρό εισόδημα 4.000 € από το σταμναγκάθι
"Χρυσές" αποδόσεις, που φθάνουν να ξεπερνούν τις 4.000 ευρώ ανά στρέμμα, και σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης εντός και εκτός Ελλάδας εμφανίζουν δύο νέες εναλλακτικές καλλιέργειες, το περιζήτητο σταμναγκάθι και το βιομηχανικό σπανάκι.
Το σταμναγκάθι είναι ένα είδος άγριου...
ραδικιού, που αποδίδει σημαντικά κέρδη σε ετήσια βάση και κάνει θραύση στην εγχώρια αγορά παρά την υψηλή τιμή του, ενώ αξιοσημείωτη είναι και η ζήτηση για το προϊόν από χώρες του εξωτερικού, όπως η Γαλλία.
Το σταμναγκάθι είναι ένα πολυετές φυτό, η σπορά του οποίου ξεκινά το φθινόπωρο και συγκομίζεται κάθε 40 περίπου μέρες, με την περίοδο παραγωγής να διαρκεί 9 με 10 μήνες.
Αξιοσημείωτες προοπτικές ανάπτυξης εμφανίζει και το βιομηχανικό σπανάκι, όντας στη λίστα με τις προσοδοφόρες εναλλακτικές καλλιέργειες, καθώς η ζήτηση των κατεψυγμένων λαχανικών αυξάνεται τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά. Το βιομηχανικό σπανάκι, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Γεωργοοικονομικών και Κοινωνιολογικών Ερευνών, αποτελεί μια πρώτης τάξεως εναλλακτική μορφή καλλιέργειας, που ήδη μάλιστα εντοπίζεται στη Βόρεια Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στα Γιαννιτσά του Νομού Πέλλας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.