# #

30 Νοε 2010

Στην Ελλάδα η σχέση (media- συστήματος εξουσίας) είναι σε τέτοιο βαθμό διαπλεκόμενη που πολλές φορές είναι αδύνατο να διακρίνει κανείς αν ο/η τάδε τηλεσχολιαστής είναι δημοσιογράφος ή κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Το σύστημα και τα media

Δεν είναι μυστικό ότι τα media (παντού στον κόσμο) αποτελούν βασικό πυλώνα του συστήματος εξουσίας. Στην Ελλάδα αυτή η σχέση (media- συστήματος  εξουσίας) είναι σε τέτοιο βαθμό διαπλεκόμενη που πολλές φορές είναι αδύνατο να διακρίνει κανείς   αν ο/η  τάδε  τηλεσχολιαστής  είναι δημοσιογράφος ή κυβερνητικός εκπρόσωπος.  Το ίδιο – σε γενικές γραμμές– συμβαίνει και στον Τύπο. Το mediako σύστημα εξουσίας, κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να βοηθήσει την κυβέρνηση να προχωρήσει  και να επιβάλλει την πολιτική του μηχανισμού στήριξης του μνημονίου και του ΔΝΤ. Τώρα βέβαια που έχουν σφίξει οι  κ@λοι...  και οι συνέπειες αυτών των επιλογών γίνονται δυσβάσταχτες για την πλειοψηφία της κοινωνίας, τα ελληνικά media (και κάποια προσβεβλημένα στελέχη τους) προσπαθούν να αποστασιοποιηθούν. Είναι μάλλον αργά. Ο ελληνικός Τύπος, στην συντριπτική του πλειοψηφία λειτούργησε  (μεταπολιτευτικά)  ως στυλοβάτης  (επ αμοιβή και μάλιστα χοντρή)  ενός συστήματος εξουσίας το οποίο καταρρέει. Όσο κι αν προσπαθήσει να διαχωρίσει τη  θέση του δε θα το καταφέρει. Θα πληρώσει (ήδη πληρώνει με τη μείωση των κυκλοφοριών και τη γενικότερη απαξίωση που δημοσιογραφικού «λειτουργήματος»)  το κόστος  που του αναλογεί.
Για να γίνει σαφέστερη η υπηρεσία (μισές αλήθειες, αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης) που τα ελληνικά  media πρόσφεραν στην κυβέρνηση, αρκεί μια αντιπαραβολή: Ακόμη και σήμερα στα ελληνικά τηλεοπτικά παράθυρα  και την αρθρογραφία προβάλλεται η άποψη του μονόδρομου της πολιτικής του μνημονίου και το ΔΝΤ. Ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά (από την άλλη) για να δούμε πως ο ιρλανδικός τύπος αντιμετώπισε την υπαγωγή της χώρας στον ευρωπαικό μηχανισμό στήριξης και το ΔΝΤ.
Το σύνολο των ιρλανδικών ΜΜΕ  υπογράμμισαν ότι «η Ιρλανδία υπέγραψε την παράδοσή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» και πρόβλεψαν την πτώση της υπεύθυνης για την χρεοκοπία κυβέρνησης.
Η Irish Sun σημείωσε ότι  ”Έπειτα από κατάφωρα ψεύδη δύο εβδομάδων, η κυβέρνηση θα ζητιανέψει στις Βρυξέλλες, έπειτα από την χρεοκοπία της χώρας που προκλήθηκε από την πολιτική της. Μη εκλεγμένοι γραφειοκράτες θα διαχειρίζονται στο εξής τις υποθέσεις μας. Ωστόσο, μας μένει μία εξουσία: να τιμωρήσουμε αυτούς που είναι υπεύθυνοι για την καταστροφή της χώρας μας. Το ΔΝΤ και η ΕΕ θα σώσουν την οικονομία μας. Μόνο εμείς μπορούμε να σώσουμε τη χώρα μας”, Με τίτλο “Μία επονείδιστη παράδοση”. Η Irish Daily Mail σημείωσε ότι πρόκειται για  ”μία άνευ προηγουμένου παράδοση”, με την οποία η κυβέρνηση “έθεσε τέλος στην 90ετή ανεξαρτησία της χώρας  και “ύψωσε λευκή σημαία”. Οι Irish Times ζήτησαν  την παραίτηση της αντιλαικής  κυβέρνησης. “Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών είναι αναγκαία για να τεθεί τέλος στο όνειδος. Ο (κυβερνών) συνασπισμός δεν θα αντέξει σε καμία περίπτωση μέχρι την άνοιξη”, γράφει η εφημερίδα. Η Irish Independent χαιρετίζει το γεγονός ότι “επιτέλους, κάποιος έχει τον έλεγχο της χώρας”. “Δυστυχώς, αυτό ο κάποιος εκπροσωπείται από ομάδες της ΕΕ, του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η παρουσία τους αποδεικνύει την αποτυχία στη διαχείριση των δικών μας υποθέσεων. Είναι σαφές, έχουμε χρεοκοπήσει.  Η φιλοκυβερνητική «Sunday Independent», βγήκε με τίτλο «Μας είπατε ψέματα, μας καταστρέψατε. Για τη σωτηρία της Ιρλανδίας, φύγετε». Η εφημερίδα  δημοσιεύει τα κεφάλια και των 15 υπουργών της κυβέρνησης, και προτρέπει : «Σφάξτε τους (σαν γαλοπούλες) όλους μετά τα Χριστούγεννα»!
**
Αυτά  στην Ιρλανδία που προσήλθε δεύτερη μετά την Ελλάδα στο club των χωρών της ΕΕ που πτωχεύουν. Πρόκειται για ένα club που τα μέλη του θα πολλαπλασιαστούν γρήγορα, καθώς μετά την Ιρλανδία, ακολουθούν, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία, ενδεχομένως και η Γαλλία.
*
Την ίδια στιγμή που εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας αυτή η κοσμογονία αλλαγών και ανακατατάξεων, που επιβάλλεται η μελέτη και η αναζήτηση στρατηγικών επιβίωσης, στην Ελλάδα το σύστημα (υπό την ευρεία του έννοια) ασχολείται με πειράματα πολιτικού δοκιμαστικού σωλήνα, με στόχο τη διάσωση και διαιώνισή του.
*
Η ΔΗμοκρατική ΣΥμμαχία της Ντόρας (ΔΗΣΥ ή… Δύση;) περιγράφει ένα τέτοιο πείραμα που μοιάζει με πολιτική  «παρθενορραφή»: Η παλιά κυρία (της πολιτικής) Μπακογίαννη εμφανίζεται με τη βοήθεια mediakou photoshop αθώα κορασίς– σκέτη… κοκκινοσκουφίτσα– ικανή να μας διασώσει δια της αγνότητας της.
*
Θα ήταν για γέλια όλη αυτή η ιστορία αν η κατάσταση δεν ήταν τόσο κρίσιμη: Μέχρι τα μέσα του 2011—όπως γράφουν ανοιχτά πια μεγάλες  ξένες εφημερίδες—το ελληνικό κανόνι στην οικονομία θα έχει ακουστεί. Πιο απλά, θα ανακοινωθεί και επισήμως η πτώχευση…
*
Τότε, μέχρι τον Ιούνη του 2011, το  σύστημα εξουσίας θα χρησιμοποιήσει κάθε του ικμάδα, κάθε  διαθέσιμο δεκανίκι, προκειμένου να διασωθεί. Η αρχηγός Ντόρα και το κόμμα της κατασκευάστηκε γι αυτόν ακριβώς το λόγο: Για να «πουλήσει» την υποτίθεται Δημοκρατική Συνεργασία που είναι απαραίτητη για να δημιουργηθεί η ψευδαίσθηση της διεξόδου από το πολιτικό αδιέξοδο που προκαλέσουν  στους  εργαζόμενους πολίτες αυτής της χώρας οι συνέπειες της χρεοκοπίας.
*
Το εγχείρημα (της αρχηγού Ντόρας)  έχουν ήδη αναλάβει να στηρίξουν και να προωθήσουν οι Ηρακλείς του συστήματος: Τα ελληνικά media  ετοιμάζονται να παίξουν για μια ακόμη φορά το ρόλο τους ως υποστυλώματα. Είναι άλλωστε πολύ μακρινή ανάμνηση για τα ελληνικά media ο έλεγχος της εξουσίας, από τη στιγμή που αντιλαμβάνονται την ύπαρξή τους ως κομμάτι της …
*
Θεωρούμε ότι αυτό που  επέρχεται στη χώρα είναι τόσο μεγάλο και οδυνηρό που κανείς μηχανισμός ελέγχου και χειραγώγησης (κόμματα εξουσίας, κόμματα-υποστυλώματα όπως της Ντόρας του Καρατζαφέρη και άλλων, media)  δε θα καταφέρει να το διαχειριστεί και ως εκ τούτου να επιβιώσει αλώβητος.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.