# #

20 Ιουλ 2015

Forbes: "Ο Γ.Βαρουφάκης θα δικαιωθεί - Το νέο Μνημόνιο θα αποτύχει - Η Ελλάδα δεν μπορεί να επιβιώσει μέσα στο ευρώ"


Λίγες ημέρες μετά την υποταγή της ελληνικής κυβέρνησης στους δανειστές το αμερικανικό περιοδικό Forbes αλλά και κύκλοι της ΕΕ, εκτιμούν ότι το νέο "αιματηρό" για τον ελληνικό λαό Μνημόνιο θα αποτύχει, και ότι ο πρώην ΥΠΟΙΚ Γ.Βαρουφάκης θα δικαιωθεί στις εκτιμήσεις του και η μόνη σωτηρία για την χώρα είναι να φύγει από το ευρώ!
 
Δηλαδή ο ελληνικός λαός με το νέο Μνημόνιο θα υποστεί νέες εξαθλιώσεις χωρίς αντίκρυσμα! Κύκλοι της ΕΕ κάνουν λόγο μάλιστα για προς το παρόν αποφυγή του Grexit, και πιθανότητες επιτυχίας μόλις 20-30% για την νέα συμφωνία. Τονίζουν δε ότι για να καταστεί αυτό εφικτό χρειάζεται απαραίτητα κούρεμα χρέους.
 
«Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας επιμένει ότι οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις θα αποτύχουν. Μία δήλωση στην οποία πιθανότατα έχει δίκιο. Γιατί παρότι οι ίδιες οι μεταρρυθμίσεις είναι πιθανότατα καλές για την ελληνική οικονομία μακροπρόθεσμα, υπάρχουν δύο σημαντικά προβλήματα», γράφει ο Τιμ Γουόρσταλ στο Forbes.
 
Το πρώτο, όπως εξηγεί, είναι ότι παρότι η Ελλάδα έχει εδώ και καιρό οικονομικά προβλήματα εξαιτίας της εσωτερικής δομής της οικονομίας, αυτό δεν είναι το πρόβλημα τώρα. Αντίθετα, συνεχίζει το άρθρο επικαλούμενο εκτιμήσεις του Μπεν Μπερνάνκι, το ζήτημα έχει περισσότερο να κάνει με τη νομισματική πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα. «Δεδομένου ότι είναι ακόμη στο ευρώ, που είναι αυτό το πρόβλημα, αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει», συμπληρώνει.
 
Το δεύτερο πρόβλημα, σύμφωνα με τον αρθρογράφο του Forbes, είναι ότι υπάρχουν σημαντικές αμφιβολίες ότι αυτές οι εσωτερικές μεταρρυθμίσεις πράγματι θα γίνουν έτσι όπως έχουν σχεδιαστεί.
 
«Δεν υπάρχει πραγματική εγγύηση ότι η παρούσα ελληνική κυβέρνηση, ή στην πραγματικότητα όποια πιθανή μελλοντική κυβέρνηση, θα υιοθετήσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις με τον προβλεπόμενο τρόπο.
 
«Μπορεί να είναι πραγματικά καλές μεταρρυθμίσεις για την οικονομία της χώρας, αλλά η επιβολή τους από το εξωτερικό με αυτό τον τρόπο δεν εξασφαλίσει την ενθουσιώδη συγκατάβαση του λαού.  Είναι μία από αυτές τις μικρές διαφορές κουλτούρας που η ΕΕ φαίνεται ότι είναι τόσο κακή στο να τις αντιλαμβάνεται. Οι Γερμανοί μπορεί να κάνουν ό,τι τους λένε, σχετικά καλά, οι Ελληνες λιγότερο. Ιδιαίτερα όταν νομίζω ότι τους λένε οι Γερμανοί τι να κάνουν», γράφει ο Γουόρσταλ.
 
«Ο Βαρουφάκης έχει δίκιο. Αυτό δεν πρόκειται να έχει αποτέλεσμα», συμπεραίνει ο αρθρογράφος του Forbes. «Αυτό που θα είχε αποτέλεσμα θα ήταν να απελευθερωθεί η Ελλάδα από το ζουρλομανδύα του ευρώ, αλλά μόνο οι συμβατικοί οικονομολόγοι το προτείνουν», καταλήγει.
 
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ εκτίμησε μιλώντας στο Reuters ότι είναι ιδιαίτερα χαμηλές οι πιθανότητες επιτυχίες του προγράμματος.
 
«Υπάρχει τώρα ένα 20%, ίσως 30% ποσοστό επιτυχίας», είπε ο αξιωματούχος που μετείχε στη διαμεσολάβηση για την επίτευξη του συμβιβασμού μεταξύ Ευρώπης και Αθήνας, ο οποίος μίλησε υπό το καθεστώς ανωνυμίας στο Reuters.
 
«Οταν βλέπω τα επόμενα 2-3 χρόνια, τους επόμενους τρεις μήνες, βλέπω μόνο μαύρα σύννεφα», πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος. «Το μόνο που καταφέρουμε να κάνουμε είναι να αποφευχθεί ένα χαοτικό Grexit», σημείωσε ο Ευρωπαίος.
 
Τα προβλήματα είναι πιθανό να ξαναέρθουν στην επιφάνεια, στα τέλη Αυγούστου ή τις αρχές Σεπτέμβριο, όταν θα πρέπει να καταλήξουν οι λεπτομερείς διαπραγματεύσεις για το τριετές πρόγραμμα, εκτιμά το Reuters. «Μέχρι τότε, η ελληνική οικονομία μπορεί να έχει εκτροχιαστεί ακόμη περισσότερο και οι Ελληνες μπορεί να οδηγούνται στις κάλπες», προσθέτει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.
 
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα κάνει άλλη μία ανάλυση για το ελληνικό χρέος πριν υπάρξει συμφωνία, η οποία μπορεί να δείξει ότι μόνο με «κούρεμα» ή διαγραφή μπορεί να γίνει βιώσιμο το χρέος, τονίζει το Reuters.
 
«Ο Σόιμπλε, που δηλώνει ότι το ''κούρεμα'' είναι παράνομο στην ευρωζώνη, θα περιμένει με το plan B του για ελάφρυνση χρέους, με την Ελλάδα εκτός της νομισματικής ένωσης. Ακόμη κι αν δεν μπει ''τρικλοποδιά'' στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, μέσα σε πέντε χρόνια, σε εκείνο το στάδιο, οι πιθανότητες να εφαρμοστεί πλήρως και να προκαλέσει οικονομική ανάκαμψη φαίνονται λίγες», τονίζει το Reuters.
 
Προς τι λοιπόν όλη αυτή η εξαθλίωση και οι αναβολές; Μήπως διότι οι Γερμανοί επιδιώκουν να πάρουν πρώτα τα "χρυσαφικά" και τα "ασημικά" της χώρας και μετά να την εκτοξέυσουν εκτός ευρώ σαν "στυμμένη λεμονόκουπα";
 
 
defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.