# #

21 Ιουλ 2015

Ολόκληρο το δεύτερο πακέτο μέτρων που κατατέθηκε στη Βουλή



Τα ξημερώματα της Τρίτης κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει το δεύτερο κύμα των εφαρμοστικών μέτρων προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για το τρίτο μνημόνιο των  84 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την συνοδευτική επιστολή που υπογράφει ο γ.γ της κυβέρνησης Σπύρος Σαγιάς το νομοσχέδιο πρέπει να έχει ψηφιστεί έως τις 22 Ιουλίου.
Η κυβέρνηση επανέφερε τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που είχε κατατεθεί στη Βουλή τον Νοέμβριο του 2014. Παράλληλα κατέθεσε και τις διατάξεις που αφορούν την υιοθέτηση της οδηγίας για την υιοθέτηση του Κώδικα BBRD για τις τράπεζες.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εισηγητική έκθεση η κυβέρνηση ο συγκεκριμένος κώδικας Πολιτικής Δικονομίας είναι ο μόνος που είχε λάβει την σύμφωνη γνώμη των θεσμών. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση δεσμεύεται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή πριν την ισχύ του κώδικα το σύνολο των ρυθμίσεων για τα καθυστερούμενα δάνεια.
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει:

– τις αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που είχαν συνταχθεί από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή με πρόεδρο τον αρεοπαγίτη Ιωάννη Χαμηλοθώρη και είχαν προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των Δικηγορικών Συλλόγων.
– την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας που προστατεύει τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ αλλά και προβλέπει την εξυγίανση τυχόν προβληματικών τραπεζών με ίδια μέσα (το λεγόμενο bail in).
Στην εισηγητική έκθεση γίνεται ειδική αναφορά στις αλλαγές που έρχονται στο καθεστώς των πλειστηριασμών καθώς αναφέρεται ότι: «Η κυβέρνηση θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή πριν την ισχύ του νέου κώδικα το σύνολο των ρυθμίσεων για τα καθυστερούμενα δάνεια, μεταξύ των οποίων και τις ρυθμίσεις για την προστασία της πρώτης ή της μοναδικής κατοικίας από πλειστηριασμούς για οφειλές προς τις Τράπεζες. Εν τω μεταξύ μέχρι να έρθουν οι διατάξεις αυτές προς ψήφιση, η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών θα παράσχει de facto προστασία στους πολίτες οι οποίοι θα υπάγονται στις διατάξεις αυτές».
Δείτε ολόκληρο το νομοσχέδιο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.