# #

28 Μαΐ 2015

ΜΙΑ ΝΕΑ ΜΕΓΑΛΗ ΛΑΪΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΤΑΙΩΣΕΙ ΤΑ ΒΡΩΜΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα...«θα σας στραγγαλίζουμε μέχρι να υποκύψετε»!

            
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΤΟΥ ΣΟΪΜΠΛΕ ΕΞΑΝΤΛΕΙΤΑΙ... 
ΣΕ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ!

ΜΙΑ ΝΕΑ ΜΕΓΑΛΗ ΛΑΪΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΤΑΙΩΣΕΙ ΤΑ ΒΡΩΜΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΤΩΝ
Όσο οι μέρες περνούν και τα περιθώρια της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας στενεύουν, τόσο αυξάνονται οι πιέσεις και οι εκβιασμοί από τους δανειστές προς την κυβέρνηση για να συρθεί σε μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει νέα επώδυνα μέτρα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. 
Την πιο χαρακτηριστική κίνηση προς την κατεύθυνση αυτή την έκανε την Τετάρτη (27/5) η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία αποφάσισε να μη διαθέσει ούτε μισό ευρώ από τον...
 ELA, περιορίζοντας το «μαξιλάρι» της ρευστότητας των τραπεζών κάτω από τα 3 δισ. ευρώ. Θυμίζουμε ότι την περασμένη βδομάδα η ΕΚΤ είχε ανεβάσει το όριο της ρευστότητας των τραπεζών μόλις κατά 200 εκατ. ευρώ.

Το μήνυμα που στέλνει η ΕΚΤ – ένας από τους «εταίρους» δανειστές, είναι ωμό και σαφές: «θα σας στραγγαλίζουμε μέχρι να υποκύψετε»! Και το μήνυμα αυτό γίνεται ακόμη πιο ηχηρό από βδομάδα σε βδομάδα. Πολύ περισσότερο μάλιστα που η ΕΚΤ κρατάει ως εκβιαστική εφεδρεία και το μέτρο του«κουρέματος» στα ενέχυρα που δίνουν οι τράπεζες για να αντλήσουν ρευστότητα, που αν ληφθεί θα περιορίσει ακόμη πιο δραστικά τα διαθέσιμα κεφάλαια από την ελληνική οικονομία. 

Ο ΣΟΪΜΠΛΕ ΞΑΝΑΧΤΥΠΑ: "ΜΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΕΚΠΛΗΞΗ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΓΟΝΤΑΙ''

«Έκπληκτος» δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε , λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα πως ''βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία''.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ARD, τόνισε πως δεν έχει υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους «θεσμούς».
«Είναι ωραίο να ακούει κανείς όλα αυτά τα θετικά σχόλια να έρχονται από την Ελλάδα. Αλλά επί της ουσίας,δεν έχουμε προχωρήσει πολύ πιο κάτω στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους τρεις θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
«Για αυτό το λόγο εκπλήσσομαι από αυτά που λέγονται όλη την ώρα από την Αθήνα, συγκεκριμένα ότι είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία» προσέθεσε.

ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ''ΜΑΣΤΙΓΙΟ ΚΑΙ ΚΑΡΟΤΟ'' ΑΠΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΩΝ "ΘΕΣΜΩΝ''


Το σκηνικό των συνεχών πιέσεων επιβεβαίωσε νωριτερα και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β.Ντομπρόβσκις,ο οποίος δήλωσε πως «οι συζητήσεις συνεχίζονται και βαθμιαία σημειώνεται πρόοδος στις τεχνικές διαβουλεύσεις», προσθέτοντας ωστόσο ότι υπάρχουν σημαντικά θέματα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό συζήτηση σε σχέση «με τους δημοσιονομικούς στόχους και το πρωτογενές πλεόνασμα», και «θέματα που σχετίζονται με τις μεταρρυθμίσεις των συντάξεων, τους δημόσιους υπαλλήλους»…


Την ίδια στιγμή ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου δεν έκρυψε τον τρόμο των «συμμάχων» μπροστά στο ενδεχόμενο μιας ρήξης με τους δανειστές, καθώς μιλώντας στο London School of Economics, προειδοποίησε ότι «ένας λάθος υπολογισμός θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα ελληνική κρίση και είναι λάθος να εκτιμά κάποιος ότι δεν θα υπάρξουν συνέπειες για τον υπόλοιπο κόσμο».

«Η πρόκληση για τους Ευρωπαίους, τους πολιτικούς και οικονομικούς θεσμούς-το ΔΝΤ- είναι να δείξουν αρκετή ευελιξία», πρόσθεσε στην ίδια ομιλία για να εισπράξει όμως την απάντηση του εκπροσώπου του Β. Σόιμπλε ο οποίος επιβεβαίωσε την άτεγκτη στάση των δανειστών λέγοντας «έχουμε ήδη δείξει τη μεγαλύτερη ευελιξία σε αυτό το πρόγραμμα»!


Ό ίδιος μάλιστα ο Β. Σόιμπλε δεν διστάζει σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται την Πέμπτη (28/5) στην εφημερίδα Die Zeit να επαναφέρει σενάρια επιβολής ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων στην Ελλάδα, μόνο και μόνο για να κινδυνολογήσει σε βάρος της χώρας. 
"Περισσότερη προσπάθεια'' από την πλευρά της Αθήνας προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία ζητά, από την πλευρά του και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Θα πρέπει πραγματικά να κάνει περισσότερες προσπάθειες για να φτάσει στην τελική ευθεία», τόνισε ο Ολλανδός υπουργός, όπως μεταδίδει το Reuters.

ΝΕΕΣ ...ΠΑΡΑΙΝΕΣΕΙΣ ΓΙΑ "ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΕΙΣ'' ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Στο μεταξύ αμείωτες συνεχίζονται από το ευρωενωσιακό κατεστημένο οι άθλιες και ωμές επεμβάσεις στα εσωτερικά της χώρας και ιδιαίτερα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με αιχμή των στόχων τους την Αριστερή Πλατφόρμα. 

Μετά το μπαράζ δημοσιευμάτων του εγχώριου και διεθνούς Τύπου που ζητούν«εκκαθαρίσεις»στον ΣΥΡΙΖΑ, ως προϋπόθεση για να μπορέσει η κυβέρνηση να υπογράψει τη συμφωνία με τους δανειστές και τη χθεσινή προκλητική αναφορά του Ζ. Κ. Γιουνκερ που χαρακτήρισε το κυβερνόν κόμμα ως «μη κανονικό», η Berenberg Bank δημοσιοποίησε ανάλυση της σύμφωνα με την οποία οι πιθανότητες ένος Grexitφτάνουν ως το 30%, ενώ εκείνες να υπάρξει αλλαγή πολιτικού σκηνικού ανεβαίνουν στο 70%.

Αυτή η αλλαγή πολιτικού σκηνικού, σύμφωνα με την τράπεζα, έχει να κάνει με πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα για εκδίωξη της Αριστερής Πλατφόρμας, καθώς όπως εκτίμα η Berenberg Bank ο πρωθυπουργός «τείνει προς μια περισσότερο ρεαλιστική στάση», αν και όπως επισημαίνει, «δεν είναι ακόμα έτοιμος να ξεφορτωθεί τις δυσβάσταχτες προεκλογικές υποσχέσεις και να αντιμετωπίσει της αριστερή πτέρυγα του». 

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις είναι πλέον σαφές ότι «εταίροι» και «θεσμοί», πάρα τις επιμέρους διαφοροποιήσεις τους ως προς την τακτική που ακολουθούν, συγκλίνουν ως προς τον στρατηγικό τουςστόχο

Οι δανειστές επιδιώκουν να υποχρεώσουν την κυβέρνηση σε συνθηκολόγηση «με το πιστόλι στον κρόταφο», αξιώνοντας να υποχωρήσει κατά κράτος από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, να εγκαταλείψει τις προοδευτικές αρχές της και αξίες και να λάβει νέα σκληρά νεοφιλελεύθερα μέτρα. Η ελληνική κυβέρνηση καλείται να μην υποκύψει και δεν θα υποκύψει, στις πιέσεις των δανειστών για ετεροβαρή συμβιβασμό που θα περιλαμβάνει μέτρα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, κόντρα στις ριζοσπαστικές της δεσμεύσεις.

Σε μια ευρωζώνη που παραπαίει μέσα στα αδιέξοδά της, τα εκβιαστικά τελεσίγραφα και η ακατάσχετη κινδυνολογία των εκπρόσωπων (εγχώριων και ξένων) των κυρίαρχων ευρωατλαντικών ελίτ δεν θα πρέπει να κάμψουν τις αντιστάσεις της κυβέρνησης και το φρόνημα του ελληνικού λαού, που απέρριψε με την πρόσφατη ετυμηγορία του το μονόδρομο της μνημονιακής λεηλασίας. 

Η κυβέρνηση στο όνομα της λαϊκής εντολής που έλαβε, θα πρέπει να μείνει και θα μείνει, με τη στήριξη του ελληνικού λαού,ανυποχώρητη, τη στιγμή που, όπως και οι ίδιοι οι δανειστές πλέον ομολογούν, το μαχαίρι που βάζουν στο λαιμό της χώρας κόβει και από τις δύο πλευρές.

Σε κάθε περίπτωση, αν δεν καταστεί δυνατή η επίτευξη συμφωνίας συμβατής με το κυβερνητικό πρόγραμμα, η χώρα μας διαθέτει πολλές εναλλακτικές βιώσιμες λύσεις για να εφαρμόσει τις ριζοσπαστικές δεσμεύσεις της, με στόχο την προοδευτική έξοδο από την παρατεταμένη οικονομική κρίση και την ανασυγκρότηση της χώρας προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων.

ΝΙΚΟΣ ΔΗΜΑΚΟΣ

http://www.iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.