# #

29 Μαΐ 2015

Άρπαξε ότι μπορείς και τρέξε...


Άρπαξε ότι μπορείς και τρέξε: ΗΠΑ και Ρωσία περιμένουν με νευρικότητα το Ευρωπαϊκό "μερίδιό" τους στον Ψυχρό Πόλεμο.

Grexit, Brexit και η καινούρια "μοιρασιά"




Αν η ιστορία πράγματι επαναλαμβάνεται, έστω και "σαν φάρσα", θα μπορούσαμε να γίνουμε μάρτυρες μιας εναλλακτικής έκδοσης αυτού που αποφάσισαν οι νικητές μετά το τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου και λίγο πριν από την έναρξη του Ψυχρού Πολέμου.

Στην Διάσκεψη της Γιάλτας, οι Φραγκλίνος Ρούζβελτ, Ιωσήφ Στάλιν και Ουίνστον Τσώρτσιλ, ουσιαστικά αποφάσισαν, μεταξύ άλλων, πως θα διανέμουν τις σφαίρες επιρροής τους στην Ευρώπη. Συμφώνησαν, για παράδειγμα, ότι η Ελλάδα θα εισέρχονταν στην Δυτική σφαίρα επιρροής, ενώ η Βουλγαρία, στην αντίστοιχη Σοβιετική.

Σήμερα, ίσως δούμε ένα παρόμοιο σενάριο μέσα στον συνεχιζόμενο παγκόσμιο οικονομικό πόλεμο. Πολλοί από τους ρόλους έχουν αλλάξει. Στον σημερινό πολυπολικό κόσμο, η Ρωσία δεν ....αντιπροσωπεύει την Κομμουνιστική ιδεολογία, οι ΗΠΑ δεν είναι η υπερδύναμη με την ισχύ που γνωρίζαμε και η Βρετανία θα είναι σε θέση απλά να επιλέξει στρατόπεδο, παρά να γίνει κύριος παίχτης στην παγκόσμια σκακιέρα, όπως υπήρξε στο παρελθόν.

Η παγκόσμια νεοφιλελεύθερη δικτατορία, που εκπροσωπείται από τα μεγαλύτερα εταιρικά και τραπεζικά καρτέλ, θα κάνει τα πάντα για να αποτρέψει ένα καταστροφικό σενάριο Brexit, ή, Grexit, επειδή προσπαθεί να θεμελιώσει τη νέα τάξη μέσα από την διάλυση των εθνών-κρατών, ώστε να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των καρτέλ στην εποχή της τεχνολογικής και οικονομικής παγκοσμιοποίησης. 

Ωστόσο, τα βασικά εργαλεία της, όπως η ΕΚΤ και το ΔΝΤ, κάνουν τεράστια λάθη εξαιτίας της βιασύνης τους να επιβάλλουν τις πιο καταστροφικές πολιτικές, ειδικά στην ευρωζώνη. Κατάφεραν να ενεργοποιήσουν τα αντι-Ευρωπαϊκά ανακλαστικά σε πολλές χώρες. Μέρα με τη μέρα, όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι ανακαλύπτουν την εικόνα μιας αποκρουστικής Ευρώπης.

Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι ο Κάμερον χρησιμοποίησε την Ελλάδα στις προεκλογικές του ομιλίες, ως παράδειγμα του τι θα μπορούσε να συμβεί στην Βρετανία, λόγω της ηγεμονίας της Ευρωπαϊκής "αυτοκρατορίας" και υποσχέθηκε το δημοψήφισμα για παραμονή ή όχι της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Το εκπληκτικό στην όλη ιστορία είναι ότι ο ίδιος ο Κάμερον είναι ουσιαστικά ταυτόσημος ιδεολογικά με την κυρίαρχη πολιτική τάξη σε Βρυξέλλες και Βερολίνο! Η κυβέρνησή του θα διαλύσει ότι απέμεινε από το κοινωνικό κράτος στη Βρετανία και θα εφαρμόσει τις πιο σκληρές πολιτικές λιτότητας.

Ο Κάμερον πιθανόν να αναγκαστεί να υποχωρήσει και να μην πραγματοποιήσει την υπόσχεση που έδωσε στους Βρετανούς για δημοψήφισμα, υπό την πίεση της διεθνούς ελίτ  αλλά υπό τις παρούσες συνθήκες, ένα "ατύχημα" ενάντια στα σχέδιά τους δεν θα ήταν καθόλου απίθανο. Σύμφωνα με ένα εναλλακτικό σενάριο, τόσο το Brexit όσο και το Grexit, γίνονται πραγματικότητα.

Καθώς η Βρετανία αισθάνεται να μην έχει ρόλο στην "Γερμανοκρατούμενη" Ευρωπαϊκή αυτοκρατορία, θα αποχωρούσε ευχαρίστως, επιστρέφοντας στον "φυσικό" της σύμμαχο, τις ΗΠΑ. 

Επιπλέον, οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ-Γερμανίας βρίσκονται ίσως στο χειρότερο σημείο εδώ και δεκαετίες , ενώ οι Αμερικανοί είναι δυσαρεστημένοι και με την οικονομική Γερμανική κυριαρχία, καθώς βλέπουν ότι θέτει σε κίνδυνο την ενωμένη Ευρώπη, που εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντά τους. 

Όμως στην περίπτωση που τελικά δεν μπορέσουν να αποτρέψουν ένα Brexit, θα συμβιβαστούν με ότι περισσότερο μπορούν να αποκομίσουν: έναν παλιό, παραδοσιακό και πιστό σύμμαχο, στον νέο Ψυχρό Πόλεμο, διατηρώντας παράλληλα την στρατιωτική τους παρουσία στη Γηραιά Ήπειρο.

Από την άλλη, η Γερμανική πολιτική ελίτ και οι ευρωκράτες παίζουν με τη φωτιά, καθώς συνεχίζουν να εκβιάζουν την οικονομικά κατεστραμμένη Ελλάδα, επιμένοντας στις ίδιες νεοφιλελεύθερες πολιτικές που γονάτισαν τη χώρα. Η Ελλάδα ίσως αναγκαστεί να δραπετεύσει από την φυλακή της ευρωζώνης και να επιστρέψει σε εθνικό νόμισμα, προκειμένου να ορθοποδήσει. 

Οι Ρώσοι δεν θα χάσουν την ευκαιρία. Θα προτείνουν στην Ελλάδα την εναλλακτική των BRICS  και θα αρπάξουν την ευκαιρία να επεκταθούν γεωπολιτικά στην Ανατολική Μεσόγειο, κυρίως μέσα από το παιχνίδι των αγωγών.

Οι Ρώσοι έχουν ήδη "πατήσει πόδι" στην Ανατολική Μεσόγειο , ενώ πρόσφατα, ο Ρωσικός και ο Κινεζικός στόλος έκαναν επίδειξη δύναμης μέσω κοινών ασκήσεων στην περιοχή .

Και μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση, η Γερμανία θα μπορούσε να δει την Ευρώπη να διαλύεται. 

Οι Γερμανοί κάνουν συνεχώς το ίδιο λάθος. Προσπάθησαν να κυριαρχήσουν μέσω ενός οικονομικού πολέμου αυτή τη φορά, χρησιμοποιώντας την οικονομική τους υπεροχή. Υποτίμησαν τις νέες συνθήκες διεθνώς, μέσα σ'εναν πολυπολικό κόσμο και υπερεκτίμησαν τη δύναμή τους για άλλη μια φορά.

Η νέα "μοιρασιά" της Ευρώπης, σε περίπτωση Grexit και Brexit, θα είναι αρκετά διαφορετική αυτή τη φορά. Δεν θα έρθει μέσα από μια συμφωνία μεταξύ υπερδυνάμεων, όπως έγινε το 1945. Θα έρθει μάλλον με την λογική "άρπαξε ότι μπορείς και τρέξε". Επιπλέον, δεν θα γίνει μετά από το τέλος ενός παγκοσμίου πολέμου. Θα γίνει εν μέσω οικονομικού πολέμου και ενός νέου ψυχρού πολέμου. Όλα αυτά τα στοιχεία, κάνουν αυτή τη "μοιρασιά" να φαντάζει πολύ πιο επικίνδυνη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.