# #

24 Μαΐ 2015

Αυτός είναι ο εφοπλιστής, γνωστός από το ποδόσφαιρο, που κατηγορείται για κακούργημα για το σκάνδαλο «φιλέτων» της ...

..εκκλησίας στη Βουλιαγμένη (φωτο)


Η απόδοση ευθυνών από την ελληνική Δικαιοσύνη προς τους φερόμενους ως συμμετέχοντες στο σκάνδαλο εκποίησης εκκλησιαστικής περιουσίας με τον γνωστό εφοπλιστή, στην περιοχή της Βουλιαγμένης, φαίνεται ότι έχει μπει στην τελική ευθεία. Κατά του εφοπλιστή αλλά και συγκεκριμένων εκκλησιαστικών παραγόντων, ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος από τον αρμόδιο εισαγγελέα, καθώς φέρονται να προχώρησαν στην αγοραπωλησία οικοπέδων – «φιλέτα» στην περιοχή της Βουλιαγμένης με αδιαφανείς διαδικασίες και με τίμημα που κρίθηκε από την έρευνα του ανακριτή ότι τελικά ήταν κατά πολύ χαμηλότερο από την πραγματική αξία των εκτάσεων αυτών, σύμφωνα με την εφημερίδα «Kontra News».
Πρόκειται για τον εφοπλιστή...
Νικόλα Πατέρα που ήταν -σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα- αυτός που κατόρθωσε τελικά να γίνει ιδιοκτήτης ενός οικοπέδου 2.3 χιλιάδων τ.μ. στη Βουλιαγμένη, αντί ποσού αξίας μόλις 6 εκατ. ευρώ, ωστόσο μετά από καταγγελίες που προέκυψαν για το deal, η υπόθεση πέρασε στα χέρια της δικαιοσύνης.
Στο δημοσίευμα τονίζεται μεταξύ άλλων ότι «το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης ήταν αυτό που ανέλαβε τη διερεύνηση των συνθηκών, κάτω από τις οποίες πραγματοποιήθηκε η συναλλαγή, κατόπιν σχετικής εντολής του Εισαγγελέα Ιωάννη Δραγάτση».
Τα δε ευρήματα των ελεγκτών ήταν τέτοια που προκάλεσαν την άμεση ενεργοποίηση της ανακριτικής διαδικασίας, η οποία οδήγησε τον εισαγγελέα στην άσκηση ποινικών διώξεων κακουργηματικού χαρακτήρα, τόσο κατά του εφοπλιστή Νικόλα Πατέρα, όσο και εναντίον παραγόντων της εκκλησίας που συμμετείχαν στην Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών (ΕΚΥΟ), με απόφαση της οποίας στις 11/3/2009, ενέκρινε την πώληση οικοπέδου 2.331,27 τ.μ. αντί του ποσού των 6 εκατομμυρίων ευρώ τοις μετρητοίς...».
Αυτό που αξίζει να σημειωθεί και που προκάλεσε και την παρέμβαση της δικαιοσύνης, δεν είναι άλλο από το ιστορικό της μεταβίβασης των δύο οικοπέδων, που αρχικά είχαν δοθεί με αντιπαροχή -όπως τονίζεται στο δημοσίευμα- στις εταιρείας «Α. Κουρτέσης και Σία Ο.Ε.», «Αθ. Σακελλαρίου και Σία Ε.Ε.», ώστε εκείνες να προχωρήσουν στην ανέγερση γραφείων.
Χαρακτηριστικά είναι όσα αναφέρονται στο ρεπορτάζ της Kontra News, σύμφωνα με το οποίο οι δύο εταιρείες κατέθεσαν φάκελο άδειας οικοδομής στο αρμόδιο πολεοδομικό γραφείο του Δήμου Βουλιαγμένης. Το 1999 με απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ, ορίζεται πως αρμόδια για την έκδοση της αιτούμενης άδειας, είναι η νομαρχία Ανατολικής Αττικής, η οποία και διαβίβασε τον σχετικό φάκελο προς το πολεοδομικό γραφείο Μπακόπουλου το οποίο και προχώρησε τελικώς στην έκδοση των αδειών.
Εργασίες, ωστόσο, δεν ξεκίνησαν καθώς αναβλήθηκαν για άλλη μια φορά, λόγω επικείμενης τροποποίησης του Ρυμοτομικού Σχεδίου Βουλιαγμένης. Μάλιστα, εν όψει αυτής, αναθεωρούνται οι άδειες το 2003 και τελικά ξεκινούν οι εργασίες, οι οποίες όμως σταμάτησαν σχεδόν άμεσα, λόγω αναστολής τους από τον Δήμο Βουλιαγμένης που προσέφυγε στο ΣτΕ που κύρωσε την αναθεώρηση του ρυμοτομικού σχεδίου.
Πέντε χρόνια μετά και ενώ η υπόθεση έχει «παγώσει» και συγκεκριμένα στις 4/1/2008 φέρεται στο δημοσίευμα να εμφανίζεται ο εφοπλιστής Νικόλας Πατέρας, ο οποίος και προτείνει στην Εκκλησία να του δοθεί η αντιπαροχή του οικοπέδου των 2,3 στρεμμάτων, να κρατήσει η Εκκλησία το έτερο και να καλυφθεί η οικονομική διαφορά με την καταβολή μετρητών ή με τη μεταβίβαση στην Εκκλησία διαμερίσματος ιδιοκτησίας του εφοπλιστή επί της Βασιλίσσης Σοφίας, αξίας 2 εκατ. Ευρώ.
Παράλληλα, φέρεται να πρότεινε να παραιτηθεί η Εκκλησία από την αγωγή που είχε καταθέσει κατά του Δήμου Βουλιαγμένης στις 16-2-2001 και να καλύψει ο ίδιος τα έξοδα που θα απαιτηθούν για τις προτάσεις του.
Τελικά, η επιτροπή (ΕΚΥΟ) αποφασίζει την εκποίηση προς τον Νικόλα Πατέρα όχι μόνο του οικοπέδου έκτασης 2,3 στρεμμάτων αλλά και του δεύτερου, έκτασης 1,25 στρεμμάτων, αντί του ποσού των 8 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ παραιτείται και από την αγωγή κατά του δήμου Βουλιαγμένης.
Και με δεύτερη απόφαση, μετά από νέα συνεδρίαση της στις 11-3-2009 η ΕΚΥΟ, λόγω της... απρόοπτης μεταβολής συνθηκών στην ελληνική και παγκόσμια οικονομία, φέρεται να αλλάζει το τίμημα στα 6 εκατομμύρια ευρώ τοις μετρητοίς, στην πρότασή της προς τον Νικόλα Πατέρα, για το εκκλησιαστικό οικόπεδο των 2.331,27 τ.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.