# #

30 Μαΐ 2015

Η κυριαρχία των Παιόνων στην περιοχή της Βαρντάρσκας

Κοντά στα βόρεια σύνορα της Βαρντάρσκας-( με τη Σερβία)-, στο χωριό Μπουτσίντσι (στα σλαβικά: Бучинци), πλησίον των διυλιστηρίων της περιοχής, ανακαλύφθηκε νεκρόπολη του 8ου-7ου αιώνα π.Χ.

Μεταξύ των ευρημάτων ήταν αρκετά χάλκινα αντικείμενα γνωστά από τάφους των αρχαίων Παιόνων. Τα χάλκινα λατρευτικά αντικείμενα που εντοπίστηκαν στην περιοχή είναι αυτά τα οποία συνήθιζαν να χρησιμοποιούν οι αρχαίοι Παίονες και ο τόπος εύρεσής τους καθορίζεται ως τόπος των.... 

Παιόνων που οριοθετείται με τα σύνορα της σημερινής Βαρντάρσκας, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα της σκοπιανής εφημερίδας Βέτσερ.

Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Στραχίλ Τεμόφ, τα ευρήματα είναι ενδεικτικά των συνηθειών της τελετής ενταφιασμού των αρχαίων Παιόνων, οι οποίες συνήθειες, απαντώνται και στις ταφικές τελετουργίες των αρχαίων Μακεδόνων.
« Η περιοχή που έζησαν τα παιονικά φύλα, περί τους 8ο και 7ο αιώνες αντιστοιχούν με τα σύνορα της σημερινής πΓΔΜ. Εξαιρετικό ενδιαφέρον είναι ότι την εποχή εκείνη έχτιζαν οικογενειακούς τάφους, ισοπεδώνοντας το έδαφος και δημιουργώντας μια κλίμακα προκειμένου να σχηματίσουν ένα καθιστικό για τους καλεσμένους, καθ’ όν χρόνο πραγματοποιούνταν το τελετουργικό της κηδείας» εξηγεί ο Τέμοφ.

Το τελετουργικό της ταφής όπως απεικονίζεται από τα ευρήματα, περιείχε και χώρο – δίπλα στον τάφο- όπου είχε διαμορφωθεί κατάλληλα για να εκτελεστεί τελετουργικό θυσίας κατοικίδιων ζώων του θανόντος ή της διοργάνωσης γιορτής για τη μετάβαση του θανόντος στην άλλη ζωή. Ο χώρος αυτός ήταν σχηματισμένος με λίθους όπου τοποθετούσαν τα προς θυσία ζώα ή αντικείμενα.
Αυτό διαπιστώνεται από δεκάδες τέτοια ευρήματα δίπλα σε αρχαίους παιονικούς τάφους, με οστά μικρών κυρίως ζώων.

Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Τέμοφ, ο οποίος καθορίζει τις λατρευτικές συνήθειες των αρχαίων Παιόνων και των αρχαίων Μακεδόνων παρόμοιες, αντικείμενα που βρέθηκαν στην περιοχή του χωριού Μπουτσίνσι είναι όμοια με αυτά που βρέθηκαν σε τάφους της ίδιας χρονολογίας, στην Πελαγονία, στο Ισάρ Μαβρίντσι, στο Πλαόσνικ και αλλού.

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι στην γενικότερη περιοχή, την εποχή του σιδήρου, ακολουθούνται οι ίδιες τελετουργίες ταφής», δήλωσε ο Τέμοφ.

Σημειώνεται ότι όταν η αστυνομία των Σκοπίων, έπειτα από καταγγελίες, έκανε έφοδο σε οικίες κατοίκων του χωριού Μπουτσίνσι, ανακάλυψε μια σειρά από χάλκινα αντικείμενα της περιόδου αυτής αλλά και νομίσματα των ρωμαϊκών χρόνων που υποδηλώνουν ότι η περιοχή κατοικούνταν συνέχεια επί αρκετούς αιώνες.




πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.