# #

25 Μαΐ 2015

Επεσε ο φίλoς του Σαμαρά, Ραχόι.

raxoi_Ισπανία: Ιστορική νίκη του Podemos σε Βαρκελώνη και Μαδρίτη – Υπό κατάρρευση το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι.

Τα κινήματα των πλατειών και των Αγανακτισμένων της Πουέρτα ντελ Σόλ της Μαδρίτης και της Πλατείας Καταλονίας της Βαρκελώνης, χάρις στο Podemos και τα κινηματικά ψηφοδέλτια, μπορεί να πάρουν τον έλεγχο των δήμων των δύο μεγαλύτερων ισπανικών πόλεων, αλλάζοντας σε λιγότερο από ένα χρόνο το σκηνικό που διαμορφώθηκε από τις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014 όταν Podemos είχε πάρει...
8%. 
Τέσσερα χρόνια μετά το «Κίνημα της 15ης Μαΐου» του 2011, χιλιάδες ακτιβιστές εισέβαλαν στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια για να αλλάξουν την πολιτική, την Ισπανία και την Ευρώπη. Eπόμενη μάχη θα είναι εκείνη για την αλλαγή της κυβέρνησης της Μαδρίτης στις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου, αλλάζοντας τους συσχετισμούς και τις ισορροπίες στην Ευρώπη.
Το Λαϊκό Κόμμα έχασε 2.443.804 ψήφους με καταμετρημένο το 99,47% των ψήφων, ενώ η αποχή αυξήθηκε οριακά. Ο δικομματισμός μόλις που ξεπερνά το 50%, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα, που άντεξε στις κάλπες, θα πρέπει να αναζητήσει συμμάχους για να μπορέσει να ελέγξει κάποιους δήμους, ενώ ήρθε τρίτο κόμμα στη Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη, τη Βαλένθια και τη Θαραγκόθα, καθιστώντας σαφές ότι ο δρόμος των βουλευτικών εκλογών θα είναι πολύ δύσκολος για το σοσιαλιστή Σάντσεθ.
Το Λαϊκό Κόμμα δεν έχασε μόνο τοπικές κυβερνήσεις και μεγάλους και μικρούς δήμους, έχασε τη διαχείριση εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ. Μια διαχείριση που θα περάσει σε δημοκρατικές περιφερειακές και δημοτικές αρχές που θα λειτουργήσουν προς το συμφέρον των πολιτών και όχι των μεγάλων συμφερόντων δημιουργώντας μεγαλύτερη συναίνεση για το Podemos και την αριστερά. Για παράδειγμα μόνο στη τοπική κυβέρνηση της Βαλένθια η νέα τοπική κυβέρνηση θα πρέπει να διαχειριστεί 16 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους. Μέχρι τις 13 Ιουνίου θα έχουν σχηματιστεί οι νέες δημοτικές αρχές και το αργότερα μέσα στο Ιούλιο οι νέες περιφερειακές κυβερνήσεις που θα διαμορφώσουν ένα πρωτόγνωρο σενάριο στη τσακισμένη από το νεοφιλελευθερισμό Ισπανία.
«Μαγική» και «ιστορική» χαρακτήρισε τη χθεσινή μέρα ο Πάμπλο Ιγκλέσιας αναγνωρίζοντας ότι «θα μας άρεσε να δούμε μια ταχύτερη φθορά των μεγάλων κομμάτων», ενώ το Podemos αποτελεί τη τρίτη δύναμη σε οκτώ τοπικά κοινοβούλια. Για τον Ιγκλέσιας το Podemos αποτελεί «μοχλό της αλλαγής», ενώ ο δικομματισμός κατέγραψε τα χειρότερα αποτελέσματα της ιστορίας.
Η Βαρκελώνη, η Μαδρίτη και η Βαλένθια αποτελούν τα σύμβολα της νέας δημοκρατικής και αντιμνημονιακής Ισπανίας που με το Podemos, την Ενωμένη Αριστερά και τα αριστερά ψηφοδέλτια κατατρόπωσαν το δικομματισμό και άλλαξαν τις πολιτικές ισορροπίες στη χώρα. Στη Μαδρίτη το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι έχασε 16% και στη Βαλένθια 27%! Το Podemos κρατά στα χέρια του τα «κλειδιά» αρκετών τοπικών κυβερνήσεων και δεκάδων δημοτικών συμβουλίων μεγάλων και μεσαίων πόλεων. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες το Λαϊκό και Σοσιαλιστικό Κόμμα θα πρέπει να εγκαταλείψουν πολλές δημοτικές αρχές.
Η ακτιβίστρια Άντα Κολάου της Πλατφόρμας των Πληγέντων από τις Υποθήκες συνέτριψε τους νεοφιλελεύθερους εθνικιστές της CiU και μάλλον θα είναι η επόμενη δήμαρχος της Βαρκελώνης, με την υποστήριξη των σοσιαλιστών, του αριστερού CUP και της Δημοκρατικής – Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς της Καταλονία , ενώ η ισπανική πρωτεύουσα ετοιμάζεται να περάσει στα χέρια του κινηματικού ψηφοδελτίου της Μανουέλα Καρμένα, πάλι με την υποστήριξη των σοσιαλιστών, μετά από μια 25χρονη κυριαρχία του Λαϊκού Κόμματος στο δήμο της Μαδρίτης. Οι συντηρητικοί «Πολίτες» δεν μπορούν να εγγυηθούν την πλειοψηφία στο Λαϊκό Κόμμα, το οποίο θα πρέπει να εγκαταλείψει μετά από μια 25ετία και το δήμο της Βαλένθια, χάρις στην άνοδο του λαϊκίστικου τοπικού «Συμβιβασμού».
Στη φωτογραφία η Άντα Κολάου όταν συνελήφθη από αστυνομικούς για τον αγώνα της ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις εξώσεις.
Το Podemos θα βρεθεί τουλάχιστον στις δημοτικές αρχές της Μαδρίτης, της Βαρκελώνης και της Θαραγκόθα, οι σοσιαλιστές θα πάρουν τη Σεβίλλη από το Λαϊκό Κόμμα, ενώ κατέγραψαν απογοητευτικά αποτελέσματα στη Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη, τη Θαραγκόθα και τη Βαλένθια.
Οι συντηρητικοί λαϊκιστές «Πολίτες» πήραν μόλις το 6,55% ή 1,4 εκατ. ψήφους, διαψεύδοντας τις δημοσκοπήσεις, και τους πόθους ορισμένων ότι θα ξεπερνούσαν το Podemos, και δεν μπορούν να εγγυηθούν πλειοψηφίες σε τοπικές κυβερνήσεις και δήμους με το Λαϊκό Κόμμα.
Η Ενωμένη Αριστερά δέχθηκε ένα ισχυρό πλήγμα από την άνοδο του Podemos και τις εσωτερικές της συγκρούσεις, παρά τα καλά αποτελέσματα των ενωτικών δημοτικών ψηφοδελτίων της Βαρκελώνης, της Α Κορούνια, του Σαντιάγκο ή της Θαραγκόθα, ενώ έχασε πολλές έδρες στα τοπικά κοινοβούλια, με φωτεινή εξαίρεση τις Αστουρίες.
Για πρώτη φορά μετά τη δικτατορία η Ενωμένη Αριστερά και ο χώρος που εκπροσωπεί δεν θα έχει συμβούλους στο δήμο της Μαδρίτης, αφού η υποψήφια της ΕΑ Ρακέλ Λόπεθ δεν έφθασε ούτε στο 2%, από το 10% που είχε το 2011, λαμβάνοντας ποσοστά μικρότερα και από αυτά της συντηρητικής UPyD! Στη Περιφέρεια της Μαδρίτης η ΕΑ προσπάθησε να πλησιάσει το 5% για να εκλέξει ένα βουλευτή στο τοπικό κοινοβούλιο, από τους 13 που είχε εκλέξει το 2011. Η ΕΑ εξέλεξε μόλις 9 βουλευτές στα τοπικά κοινοβούλια από τους 35 που είχε, βγήκε εκτός τοπικής βουλής σε 4 Περιφέρειες από τις 8 που είχε εκλέξει, για να έχει μια ελάχιστη παρουσία στις υπόλοιπες 4.
Η ΕΑ έχασε σε εθνικό επίπεδο περίπου 400.000 ψήφους λαμβάνοντας με τα  σύμβολά της 1.046.431 ψήφους ή 4,73% για να εκλέξει 2.169 δημοτικούς συμβούλους, ενώ άλλοι 1.00ο έχουν εκλεγεί με άλλα ενωτικά ψηφοδέλτια, σύμφωνα με τον οργανωτικό υπεύθυνο της ΕΑ Αλφόνσο Μπαρένα.
Δημοτικές εκλογές
Στις δημοτικές εκλογές συμμετείχε το 64,52% του εκλογικού σώματος, καταγράφοντας μικρή αύξηση της αποχής και μείωση των λευκών και των άκυρων.
Το Λαϊκό Κόμμα υποχώρησε στο 27,03% από το 37,54% των δημοτικών εκλογών του 2011, ή στα 6 εκατ. από τα 8,47 εκατ. ψήφους.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα υποχώρησε στο 25,04% από το 27,79% ή στους 5,58 εκατ. από τους 6,25 εκατ. ψήφους.
Η Ενωμένη Αριστερά υποχώρησε στο 4,73% από το 6,36% ή στα 1,05 εκατ. από τα 1,43 εκατ. ψήφους.  Στις εκλογές του 2011 η ισπανική καταλανική αριστερά ICV – Euia – E είχαν πάρει 1,07% ή 242 χιλιάδες ψήφους.
Οι «Πολίτες» έφθασαν μόλις στο 6,55% ή στα 1,46 εκατ. ψήφους, ο «Συμβιβασμός» στο 1,17% ΄στις 380 χιιλιάδε ςψήφους στη Βαλένθια, το Τώρα Μαδρίτη» της Καρμένα στο 1,54% ή στους 343 χιλιάδες ψήφους.
Περιφέρεια και δήμος Μαδρίτης
«Τώρα Μαδρίτη», το κινηματικό ψηφοδέλτιο που συμμετέχει το Podemos εξέλεξε 20 δημοτικούς συμβούλους, σε σχέση με τους 21 του καταρρέοντος Λαϊκού Κόμματος, που έχασε 10 δημοτικούς συμβούλους, και με τους 9 δημοτικούς συμβούλους των σοσιαλιστών, θα μπορέσει να εκδιώξει το Λαϊκό Κόμμα που ελέγχει το δήμο από το 1991!
Στη Περιφέρεια της Μαδρίτης το Λαϊκό Κόμμα έχασε πάνω από μισό εκατομμύριαο ψήφους ή σχεδόν το 19%, υποχωρώντας στο 32,98% από το 51,73% και στους 996 χιλιάδες ψήφους από 1,54 εκατ. ψήφους του 2011. ΟΙ «Πολίτες» πήραν 12,07% ή 364 χιλιάδες ψήφους.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχασε 15 χιλιάδες ψήφους για να υποχωρήσει στο 25,59% από το 26,27% ή στους 773 χιλιάδες από 786 χιλιάδες ψήφους.
Η μετριοπαθής UPyP κατέρρευσε με πτώση 130 χιλιάδων ψήφων στο 2,03% από 6,32% ή στους 61 από 190 χιλιάδες ψήφους.
Το ψηφοδέλτιο του Podemos έφθασε στο 18,63% λαμβάνοντας 563 χιλιάδες ψήφους, ενώ το ευρύ ψηφοδέλτιο της Ενωμένης Αριστεράς πήρε μόλις 4,16% ή 125 χιλιάδες ψήφους, από το 9,61% ή τους 287 χιλιάδες ψήφους που είχε πάρει το 2011.
Δήμος Βαρκελώνης
Στο δήμο της Βαρκελώνης το ενωτικό κινηματικό ψηφοδέλτιο εξέλεξε 11 δημοτικούς  συμβούλους, το αριστερό CUP 3, η καταλανική δημοκρατική αριστερά 5 και οι σοσιαλιστές 4, παίρνοντας τη πλειοψηφία από τους νεοφιλελεύθερους Καταλανούς εθνικιστές CiU και το Λαϊκό Κόμμα.
Περιφέρεια και δήμος Βαλένθια
Στη Περιφέρεια της Βαλένθια το Λαϊκό Κόμμα κατέρρευσε στο 26,58% από το 49,42% ή στους 600 χιλιάδες από το 1,21 εκατ. ψήφους.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα υποχώρησε στο 20,65% από το 28,04% ή στους 466 χιλιάδες από τους 687 χιλιάδες ψήφους.
Ο «Συμβιβασμός» έφθασε στο 18,31% από το 7,19% ή στους 413 από τους 176 χιλιάδες ψήφους και οι «Πολίτες» στο 12,5% ή στους 282 χ8ιλιάδες ψήφους.
Το Podemos πήρε 11,47% ή 258 χιλιάδες ψήφους και η Ενωμένη Αριστερά 4,32% ή 97 από το 6,36% ΄΄η 155 χιλιάδες ψήφους.
Στο δήμος της Βαλένθια το Λαϊκό Κόμμα κατέρρευσε στο 27,68% από το 46,67% ή στους 378 από τους 635 χιλιάδες ψήφους.
(πληροφορίες από το ρεπορτάζ του Αργύρη Παναγόπουλου – Αυγή)
___________________________
Το κυβερνών ισπανικό Λαϊκό Κόμμα (PP) δέχθηκε πλήγμα στις σημερινές περιφερειακές εκλογές καθώς οι Ισπανοί τιμώρησαν τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι για τέσσερα χρόνια σκληρών δημοσιονομικών περικοπών και μια σειρά σκανδάλων διαφθοράς.
Το PP είναι πιθανό να έχει σημειώσει το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα εδώ και περισσότερο από 20 χρόνια, σύμφωνα με τα έξιτ πολ.
Το Ciudadanos και το Podemos σημείωσαν σημαντική άνοδο, ανατρέποντας ένα δικομματικό σύστημα στο πλαίσιο του οποίου το PP και οι Σοσιαλιστές εναλλάσσονται στην εξουσία από τότε που τελείωσε η δικτατορία, πριν από 40 χρόνια.
Σε μια πρόγευση από τις εθνικές εκλογές που αναμένονται τον Νοέμβριο, τα κύρια κόμματα της χώρας θα πρέπει τώρα να μπουν σε μια περίοδο συνασπισμών και συμβιβασμών στις 13 από τις 17 περιφέρειες της Ισπανίας που ψήφισαν σήμερα μαζί με περισσότερες από 8.000 πόλεις και κωμοπόλεις.
Το PP αναμένεται ότι θα χάσει την απόλυτη πλειοψηφία του στα περιφερειακά προπύργιά του της Μαδρίτης και της Βαλένθια, όπου ενδέχεται να σχηματισθούν αριστεροί συνασπισμοί και το κεντροδεξιό κόμμα να περάσει στην αντιπολίτευση για πρώτη φορά από τα μέσα της δεκαετίας του 1990.
Ένα έξιτ πολ έδειξε το PP να χάνει και στην πόλη της Μαδρίτης για πρώτη φορά από το 1991 από τον αριστερό σχηματισμό που υποστηρίζεται από το Podemos.
Στη Βαρκελώνη, ένας άλλος αριστερός συνασπισμός με επικεφαλής την ακτιβίστρια, Άντα Κολάου, του κινήματος κατά των εξώσεων και υποστηριζόμενος από το Podemos κέρδισε τα κόμματα Convergencia i Unio (CiU) και Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), τα οποία τάσσονται υπέρ της ανεξάρτησίας, κάτι που συνιστά πλήγμα για το καταλανικό αποσχιστικό κίνημα.
—————————-
Το κυβερνών κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP) της Ισπανίας χάνει τις τοπικές εκλογές για πρώτη φορά από το 1991 στη Μαδρίτη, την οποία κερδίζει σύμφωνα με τα έξιτ-πολ η Αριστερή Πλατφόρμα που υποστηρίζεται από το Podemos.
Το κυβερνών PP φαίνεται επίσης να χάνει και την πλειοψηφία στο περιφερειακό κοινοβούλιο της Μαδρίτης, σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις στην έξοδο των εκλογικών τμημάτων.
Το Λαϊκό Κόμμα έχει πάρει τις περισσότερες ψήφους στις περισσότερες από τις περιφέρειες όμως χάνει την πλειοψηφία.
Τα νέα ισπανικά κόμματα Podemos και Ciudadanos σημείωσαν άνοδο στις τοπικές και τις περιφερειακές ψηφοφορίες.
Η Αριστερή Πλατφόρμα που υποστηρίζεται από το Podemos φαίνεται να κερδίζει επίσης τη Βαρκελώνη, κάτι που συνιστά ήττα για τα κόμματα που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία της Καταλωνίας από την Ισπανία, σύμφωνα πάντα με τα έξιτ-πολ.
______________________________________________________
Μετά την Ανδαλουσία όπου το κόμμα του Ραχόι, ηττήθηκε αλλά και οι νίκες των υπολοίπων δεν ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακές, οι Ισπανοί προσέρχονται την Κυριακή στις κάλπες για την ανάδειξη δημάρχων και τοπικών κυβερνήσεων.  Είναι το δεύτερο εκλογικό τεστ για τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, τον ηγέτη του PSOE, Πέδρο Σάντσεθ που θέλει να γίνει πρωθυπουργός, αλλά και τους νεόκοπους Podemos και Ciudadanos, που «ψάχνουν» τη μεγάλη νίκη.
Χωρίς αμφιβολία τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν στους δήμους της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης.
Στη Μαδρίτη ουσιαστικά συγκρούονται δύο διαφορετικοί κόσμοι: από τη μία η παλιά καραβάνα του Λαϊκού Κόμματος Εσπεράνθα Αγκίρε και από την άλλη η δικηγόρος και δικαστικός Μανουέλα Καρμένα, ως επικεφαλής του Ahora Madrid, ενός συνασπισμού κομμάτων και κινημάτων, κυρίως από την Αριστερά, με πρώτο «βιολί» τους Podemos.
Για τους Podemos η κάλπη έχει μεγάλη σημασία, καθώς πρέπει να αποδείξουν αυτό που λέει το όνομά τους: «Μπορούμε». Στη Βαρκελώνη οι Podemos συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο της Barcelona en Comu, με επικεφαλής την ακτιβίστρια, ιδίως στο ζήτημα των εξώσεων, Άδα Κολάου. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Barcelona en Comu θα κερδίσει το κεντροδεξιό κόμμα CiU του προέδρου της Καταλονίας, Αρτούρ Μας, έστω και αν η διαφορά είναι πολύ μικρή.
Σε κάθε περίπτωση, αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, ο πολιτικός σεισμός στην Βαρκελώνη θα είναι μεγάλος, δεδομένου ότι ο Μας έχει αποφασίσει να οδηγήσει την Καταλονία σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές τον Σεπτέμβριο με αιχμή την υπόθεση της ανεξαρτησίας.
Αλλά και για τους νεόκοπους Ciudadanos του Άλμπερτ Ριβέρα η κάλπη της Κυριακής θεωρείται κρίσιμη: το κόμμα είναι σε ανοδική πορεία -μάλιστα σε ορισμένες έρευνες ξεπερνά το Podemos- και οι έδρες που θα πάρει ενδεχομένως να καθορίσουν ποιος (ή ποια) θα γίνει δήμαρχος, τουλάχιστον στην Μαδρίτη.

Η Καταλονία θεωρείται προνομιακός χώρος για το συγκεκριμένο κόμμα, αφού εκεί γεννήθηκε πριν από μερικά χρόνια. Οι δημοσκοπήσεις τούς δίνουν στην τρίτη θέση.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) του Πέδρο Σάντσεθ κατάφερε μεν να κερδίσει στην Ανδαλουσία, δεν έδειξε  όμως να καρπώνεται τη δυσαρέσκεια από την πολιτική του Ραχόι.
Οι δημοσκοπήσεις εν όψει των γενικών εκλογών τούς δίνουν σταθερά τη δεύτερη θέση, όμως στην περίπτωση της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης έχουν χάσει έδαφος: στη Μαδρίτη (που θεωρείται, πάντως, προπύργιο του Λαϊκού Κόμματος) είναι στην τρίτη θέση, ενώ στην Βαρκελώνη είναι μόλις στην έβδομη.
Εκλογές γίνονται επίσης στην Αραγονία, την Βαλένθια και την Εξτρεμαδούρα, όπου οι τελευταίες έρευνες απλά επιβεβαίωσαν τη γενικότερη τάση: «κουτσουρεμένος» δικομματισμός με το κόμμα του Ραχόι όμως να είναι σταθερά στην πρώτη θέση.
Καθοριστικός παράγοντας και αυτών των εκλογών, οι αναποφάσιστοι. Πάντως, θετική εντύπωση προκαλεί η κινητοποίηση που παρατηρείται στη νεολαία ιδίως στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.