# #

27 Μαΐ 2015

Κατάθεση-Φωτιά του Σήφη Βαλυράκη για τη Siemens, τα ΜΜΕ και το πολιτικό σύστημα !!!

ΒΙΝΤΕΟ : ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ-ΦΩΤΙΑ ΤΟΥ Σ. ΒΑΛΥΡΑΚΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗ SIEMENS !!!


Από την έναρξη της ομιλίας του ο Σ. Βαλυράκης ρίχνει το καρφί για τον ρόλο των ΜΜΕ στην υπόθεση:
Αφορμή για την επιστολή που σας απέστειλα,πριν καν την συγκρότηση σε σώμα της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας,αφορμή ήταν δημοσιεύματα του τύπου τα οποία προσπαθούσαν να απαξιώσουν το έργο της εξεταστικής επιτροπής...
Ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο της χώρας χαρακτήρισε την υπόθεση Siemens o.. Σήφης Βαλυράκης, κατά τη διάρκεια της ακρόασής του από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της βουλής.




Αναφερόμενος στην Εξεταστική Επιτροπή για τη Siemens, της οποίας είχε διατελέσει πρόεδρος, είπε ότι κυριολεκτικά εξάντλησε τις δυνατότητες που είχε, ενώ εκτίμησε ότι μπορεί να υπάρχουν νέα στοιχεία. "Επειδή υπήρχαν διαδικασίες ιδιαίτερα χρονοβόρες που είχαν να κάνουν με το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και ίσως να ήρθαν απαντήσεις μετά το πέρας των εργασιών της επιτροπής και κατά τη δικαστική έρευνα που συνεχίστηκε και συνεχίζεται, ενδεχομένως να έχουμε και νεότερα στοιχεία".

"Πράγματι ενώ εντοπίστηκαν εκροές μαύρου χρήματος που συσχετίζονταν με πολιτικές, υπουργικές αποφάσεις που είχαν να κάνουν με συμβάσεις σε σχέση με τη Siemens, η σχέση μαύρου χρήματος και αποδεκτών διακοπτόταν σε παρένθετα πρόσωπα. Μέναμε με την αδυναμία να γεφυρώσουμε το κενό αυτό, άρα έμενε η ίδια η Siemens να κληθεί και να εξαναγκαστεί να δώσει την πληροφορία που κατείχε, για το ποιοι ήταν διαχρονικά οι υπουργοί και υφυπουργοί, μέλη της κυβέρνησης, όσοι είχαν εμπλοκή με τις προμήθειες του δημοσίου σε σχέση με τη Siemens" τόνισε ο κ. Βαλυράκης, υπογραμμίζοντας ότι το πρόβλημα θα είχε λυθεί εάν το πολιτικό σύστημα εξανάγκαζε την ίδια τη γερμανική εταιρεία να δώσει αυτές τις πληροφορίες. "Θεωρώ ότι θα μπορούσε να γίνει μια τέτοια προσπάθεια" ανέφερε. 

"Πρόκειται για πρωτοφανές σκάνδαλο και πρόκληση για τη διαφάνεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής. Ξεκίνησε ως σκάνδαλο διαφθοράς και εξελίχθηκε ως σκάνδαλο συγκάλυψης", υπογράμμισε ο κ. Βαλυράκης, λέγοντας ότι είναι σωστό που έρχεται το θέμα της ανάσυρσης της υπόθεσης στην επιτροπή αυτή που είναι το κατεξοχήν αρμόδιο όργανο.

Έτσι έδιναν τις μίζες

Ο κ. Βαλυράκης αποκάλυψε στη συνέχεια τον τρόπο δράσης της γερμανικής εταιρείας, κάνοντας λόγο για εγκληματική οργάνωση. "Στο εσωτερικό της Siemens αποδείχθηκε ότι είχε διαμορφωθεί ιδιαίτερη οργανωτική δομή από ανώτατα στελέχη της που ενεργούσαν από κοινού ως εγκληματική οργάνωση χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα τεχνάσματα, που αποσκοπούσαν αφενός στην εξασφάλιση μαύρου χρήματος και αφετέρου στη διοχέτευση του, χωρίς ίχνη για παράνομες ωφέλιμες- κατά τη Siemens -πληρωμές. Οι υπάλληλοι αυτοί της Siemens φαίνεται ότι διέπρατταν συστηματικά δωροδοκίες κρατικών υπαλλήλων, υπηρεσιακών και πολιτικών στελεχών, στο σύνολο των δομών του ελληνικού κράτους", είπε."Η εξεταστική απέδειξε ότι η Siemens υπερτιμολογούσε τις συμβάσεις της και αύξανε το κόστος των συμβάσεων κατά 10%. Παρήγαγε έτσι 8% χρήμα για να δωροδοκεί υπηρεσιακούς παράγοντες και 2% για να χρηματοδοτεί κόμματα και μέλη των κυβερνήσεων". 


Η Siemens απολάμβανε μιας ιδιότυπης ασυλίας

"Η αίσθησή μας ήταν ότι η Siemens απολάμβανε μιας ιδιότυπης ασυλίας από όλο το σύστημα" κατήγγειλε ο Σήφης Βαλυράκης και όπως σημείωσε η βουλή σε δύο συνεδριάσεις της τότε δεν είχε δώσει το "πράσινο φως" για να προχωρήσει η διαδικασία περαιτέρω, μετά το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής. 

"Δεν έδωσε ψήφο για περαιτέρω διερεύνηση του σκανδάλου, ούτε καν για αξιολόγηση του κατατεθέντος πορίσματος από το αρμόδιο δικαστικό όργανο, όπως πρότεινε ομόφωνα η επιτροπή. Ακόμα και η πρόταση για δικαστική αξιολόγηση απερρίφθη... Το πολιτικό σύστημα αποδείχθηκε ανίκανο για την αυτοκάθαρσή του και νομίζω ότι αυτό θα μας καταδιώκει μέχρι να ξεκαθαρίσουμε τι έχει συμβεί με αυτή την υπόθεση".

"Η Επιτροπή θεσμών και Διαφάνειας μπορεί να εξαγάγει πολύ χρήσιμα πολιτικά συμπεράσματα για το αν έγινε συγκάλυψη ευθυνών και για ποιους λόγους και να προσπαθήσει στο μέτρο του δυνατού για την αποκατάσταση έστω και μέρους της τεράστιας ζημιάς -ακόμη και στο ηθικό επίπεδο -που έχει υποστεί η Ελλάδα από το σκάνδαλο της Siemens" ανέφερε μεταξύ άλλων, επισημαίνοντας ότι η Επιτροπή μπορεί παράλληλα να δώσει σε αυτή τη συγκυρία ένα παράδειγμα εθνικής συστράτευσης.

Πηγή: http://anemosantistasis.blogspot.com/2015/05/siemens_27.html#ixzz3bI9WELiu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.