Εκθεση της ΕΚΤ βάζει τέλος στις ψευδαισθήσεις των "σκληρών" της ευρωζώνης, προεξάρχοντως του "περίεργου" υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Β.Σόιμπλε περί "αναίμακτης εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη αν δεν συμφωνήσει η Αήνα σε νέο Μνημόνιο".
Οπως τονίζει η ΕΚΤ, "Κάτι τέτοιο θα ήταν είναι ένα σοκ στις αγορές κρατικών ομολόγων που δεν εμφανίζουν υψηλή ρευστότητα, αφού το Χρηματοοικονομικό σύστημα στην Ευρωζώνη δεν είναι ενιαίο και η κατανομή των kεφαλαίων γίνεται ανά χώρα".
Όπως σημειώνει αν και η τάση σήμερα είναι η αύξηση της ρευστότητας στις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης – πέραν της Ελλάδος – αυτή μπορεί να αντιστραφεί αν υπάρξει το σοκ της Ελλάδας με στάση πληρωμών ακόμα και παραμονή της εντός της ευρωζώνης!
"Σε κάποιες απί τις ευρωπαϊκές οικονομίες χωρίς επαρκή ρευστότητα το "ελληνικό σοκ" γρήγορα θα μεγενθυθεί" σημειώνει η έκθεση, επηρεάζοντας τις συνολικές χρηματοοικονομικές συνθήκες και προκαλώντας τεχνητή κρίση ρευστότητας σε όλη την ευρωζώνη, με δεδομένο μάλιστα ότι τα επιτόκια έχουν υποχωρήσει κάτω απ' τα ιστορικά χαμηλά ενώ φαίνεται πως οι τράπεζες χάνουν την..
εμπιστοσύνη τους πάνω στην ικανότητα τους να παίξουν το ρόλο του market – maker".
Στο σενάριο μίας νέα κρατικής κρίσης χρέους η ΕΚΤ περιμένει νέα άνοδο στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σε αυξημένα επίπεδα και πιέσεις και σε άλλα περιουσιακά στοιχεία, κυρίως τις μετοχές.
Εκτιμά, με βάση τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί μετά το 2012 και τις παρεμβάσεις της Κεντρικής Τράπεζας, πως οι αγορές ομολόγων μπορούν να ενσωματώσουν πιθανότητα αύξησης των ευρωπαϊκών spreads κατά 1% στην περίπτωση σοκ στις αποδόσεις των ομολόγων.
Ωστόσο η ΕΚΤ προειδοποιεί πως αυτή η εκτίμηση μπορεί να πέσει έξω αφενός λόγω του προγράμματος QE που “τρέχει” ενώ ενδεχομένως δεν μπορεί να αποτιμήσει πλήρως τους κινδύνους απ' τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.
Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων θα παραμείνουν σε αυξημένα επίπεδα τουλάχιστον ως το τέλος του 2016. κατά μ.ο.
Η πρόβλεψη της ΕΚΤ στην έκθεση αποκαλύπτει ότι θα υπάρξει αύξηση του μέσου επιτοκίου της Ευρωζώνης κατά 50 μονάδες βάσης ενώ οι αυξήσεις ανά χώρα θα κυμαίνεται από 2 ως 155 μονάδες βάσης. Ως πιο αδύναμοι κρίκοι αναγνωρίζονται τα ομόλογα της Κύπρου, της Ελλάδας, της Ουγγαρίας και της Πορτογαλίας.
Σε ό,τι αφορά τις αγορές μετοχών το σοκ ανά αγορά θα ποικίλει από -1,5% ως -25%. Η ΕΚΤ περιμένει το μεγαλύτερο αρνητικό αντίκτυπο σε Αυστρία, Γαλλία, Ελλάδα και Πορτογαλία. Κατά μέσο όρο σε όλη την Ευρώπη η αγορά θα υποχωρήσει σε ένα τέτοιο σενάριο κατά 12%.
Με απλά λόγια: Αν για τον οποιονδήποτε λόγο δεν υπάρξει συμφωνία και η Ελλάδα κηρύξει στάση πληρωμών μένοντας ευρωζώνης ή στην χειρότερη περίπτωση αποχωρήσει και δημιουργήσει δικό της εθνικό νόμισμα, θα γίνει χαμός στην υπόλοιπη Ευρώπη: Κρίση ρευστότητας, άνοδος των επιτοκίων κλπ, με πρώτα θύματα Γαλλία, Αυστρία,, Πορτογαλία!
Και όταν μιλάμε για Γαλλία, μιλάμε για τον έναν από τους δύο πυλώνες της ευρωζώνης. Φαντασθείτε κρίση ρευστότητας στην Γαλλία...
Ο Β'ΠΠ θα μοιάζει ένα απλό ιστορικό επεισόδιο...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.