# #

26 Απρ 2014

Το Ελληνικό Ψευτογενές Πλεόνασμα


Βαρουφάκης: Το λογιστικό τρικ με τις ”λευκές τρύπες” που δημιούργησε το ψευτογενές πλεόνασμα


Το λογιστικό τρικ στο οποίο βασίστηκε εν πολλοίς το δήθεν «πρωτογενές πλεόνασμα» εξήγησε, μιλώντας στον Κώστα Βαξεβάνη και το Hot Doc Radio, ο οικονομολόγος Γιάννης Βαρουφάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, από τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα προκύπτει μία «λευκή τρύπα» 700 εκατομμυρίων ευρώ στους ΟΤΑ και τις περιφέρειες, και μία μεγαλύτερη «λευκή τρύπα» 4,7 δις ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία, ποσά δηλαδή που εμφανίζονται ως πλεονάσματα, ενώ στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν.

Πρόκειται για χρήματα που το Δημόσιο..
 δανείστηκε και οι Βρυξέλλες δέχθηκαν να μην εγγραφούν στο παθητικό της κυβέρνησης, αλλά να χρεωθούν ως ενεργητικό στον ΟΤΑ, τις περιφέρειες και τα ασφαλιστικά ταμεία, κι έτσι έδωσε και η Eurostat το δικαίωμα να καταγραφούν τα ποσά αυτά ως ενεργητικό της κυβέρνησης.

Με τα ποσά αυτά, το πρωτογενές έλλειμμα «μαγειρεύεται» καταλλήλως και μετατρέπεται σε πρωτογενές πλεόνασμα, σε μία νέα εκδοχή των περίφημων greek statistics.
Βέβαια, πρόκειται για greek statistics με τη βούλα της Eurostat, και δεν είναι η πρώτη φορά: Όπως ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης, επί υπουργίας Αλογοσκούφη ορισμένοι οικονομολόγοι έστειλαν επιστολή στη Eurostat και ζητούσαν να μάθουν αν ήξερε για τα τεράστια ελλείμματα των νοσοκομείων που απέκρυπτε η τότε κυβέρνηση, και η απάντηση που πήραν ήταν ότι τα στοιχεία της κυβέρνησης ήταν απολύτως έγκυρα και δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα.

Σημαντική λεπτομέρεια: Μεταξύ των οικονομολόγων που είχαν υπογράψει την επιστολή αυτή ήταν και ο νυν υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος τότε ήταν έξαλλος με την άνεση με την οποία η Eurostat αποδεχόταν ψεύτικα στοιχεία, όμως «δυστυχώς κάτι αντίστοιχο έχουμε σήμερα», όπως σχολίασε ο Γιάννης Βαρουφάκης.

Ο γνωστός οικονομολόγος σχολίασε ακόμα πως δεν μπορεί να είναι σήμερα δακτυλοδεικτούμενος και υπόδικος μόνο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, όταν η σημερινή εξουσία δεν κάνει τίποτα παραπάνω από το να παίρνει το έργο του και να το επεκτείνει και να το πακετάρει ως «διάσωση της Ελλάδας».

Για την πρόταση να κατέβει ως υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως του έγινε η σχετική πρόταση από τον Αλέξη Τσίπρα, όμως ο ίδιος αρνήθηκε «για διάφορους λόγους», όμως ξεκαθάρισε πως είναι στο πλάι του και θα δουλέψει για να βοηθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει στις ευρωεκλογές, ενώ για τις σχέσεις του με το «Ποτάμι» παραδέχτηκε πως έχει πολύ καλές σχέσεις με τον Σταύρο Θεοδωράκη, όμως σε πολιτικό επίπεδο του έγραψε ένα γράμμα με το οποίο τον έθετε προ των ευθυνών του, καταγγέλλοντας συγκεκριμένες πρακτικές τραπεζικών και πολιτικών εγκληματιών.



Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.