# #

19 Δεκ 2010

ΓΕΜΙΣΕ Η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΜΕ ΔΗΛΗΤΗΡΙΩΔΕΙΣ ΜΕΔΟΥΣΕΣ.....

Επιστημονική μελέτη του Ωκεανογραφικού Iσπανικού Ινστιτούτου (IEO), που εξετάζει πάνω από 50 χρόνια τις μέδουσες δίνει στο φως της δημοσιότητας  νέα δεδομένα για τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό των μεδουσών, με το όνομα Pelagia noctiluca.

Υπάρχουν πολλές και περίπλοκες αιτίες αυτής – της αύξησης του πληθυσμού των μεδουσών στη Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια. Η αύξηση αυτή βάση της επιστημονικής μελέτης του Ινστιτούτου, κυρίως οφείλεται στην υπεραλίευση αλλά και στην αύξηση της θερμοκρασίας των θαλασσίων υδάτων.

"Από το 2002, άρχισε ένας ανεξέλεγκτος πολλαπλασιασμός...αυτών των οργανισμών στο βόρειο-ανατολικό Ατλαντικό και το χειμώνα, δεδομένου ότι οι χειμώνες έχουν γίνει θερμότεροι, συνεπώς ο ετήσιος κύκλος αυτών των οργανισμών κρατά περισσότερο εκεί," άποψη της Luz María Fernández de Puelles και των ερευνητών στο κέντρο Ωκεανογραφίας των Βαλεαρίδων.

Η μελέτη, η οποία έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό Biology Letters, συγκεντρώνει τα 50 χρόνια ερευνών και αποδεικνύει ότι οι θερμοκρασίες του χειμώνα ευνοούν την είσοδο τους στη Μεσόγειο μέσω του Γιβραλτάρ, λόω των ιδανικών συνθηκών για τις μέδουσες Pelagia noctiluca. Το είδος αυτό πολλαπλασιάζεται κατά μήκος των ισπανικών ακτών, όπου υπάρχουν περισσότεροι πόροι τροφής από ό,τι στις ωκεάνιες περιοχές.

«Αποδεικνύουμε ότι μπορούν να αναπαραχθούν ταχύτερα αν οι συνθήκες είναι κατάλληλες και μπορεί να φθάσει σε μεγάλες πυκνότητες όλο το χρόνο, ιδιαίτερα εάν οι χειμώνες είναι ζεστοί," εξηγεί η ωκεανογράφος-βιολόγος.

Η διεθνής ομάδα χρησιμοποίησε μοριακές μεθόδους για να μελετήσει την αύξηση της συχνότητας της ομάδας CNIDARIA στη Βόρεια Θάλασσα από το 1958 - 2007, περίοδο που καλύπτει τη γενική αλλαγή στο υδρο-κλιματολογικό καθεστώς από το κρύο στο ζεστό που παρατηρείται από το 1980. "Οι διαπιστώσεις που αφορούν τη Μεσόγειο είναι πολύ πιο πρόσφατες και ενισχύει περαιτέρω τη μελέτη», λέει ο Fernández de Puelles.

Ενήλικες ομάδες της κατηγορίας Pelagia noctiluca έχουν καταγραφεί σε διάφορες περιοχές της δυτικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένων των Βαλεαρίδων Νήσων και η αφθονία τους ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή το φθινόπωρο και το χειμώνα του 2007 καθώς και την άνοιξη του 2010, με αλματώδη αύξηση τα καλοκαίρια.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία για τη Μεσόγειο, ο εν λόγω ανεξέλεγκτος πολλαπλασιασμός έχει μια 12-ετή συχνότητα, με ένα κύκλο ζωής παραμονής τους για τέσσερα χρόνια. "Ωστόσο, από το 1998 αυτές οι περίοδοι έχουν επιμηκυνθεί και έγινε ανεξέλεγκτη," υποστηρίζει ο Fernández de Puelles.

Συνέπειες για την αλιεία και τον τουρισμό

«Η αύξηση των μεδουσών κατά τη διάρκεια του έτους "άμεσα" επηρεάζει την αλιεία, την ιχθυοκαλλιέργεια και τον τουρισμό και επειδή φαίνεται ιδιαίτερα το καλοκαίρι, δημιουργεί σημαντικές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις», λέει ο Fernández de Puelles.


Η συνομοταξία της Pelagia noctiluca, προέρχεται από την κατηγορία των Scyphozoa με μια περίπλοκη και μακρά διάρκεια ζωής, με έντονη την παρουσία της στα ζεστά νερά του Ατλαντικού και της Μεσογείου πολλαπλασιάζεται σε ένα ορισμένο βάθος, γεγονός που την καθιστά δύσκολη στη μελέτη.

«Η μέδουσα είναι αδηφάγο αρπακτικό ζώο στην κορυφή του διατροφικού δικτύου. Τρέφονται άμεσα από προνύμφες των ψαριών και ανταγωνίζεται με άλλους οργανισμούς ζωοπλαγκτού για την τροφή της, πράγμα που σημαίνει ότι μεταβάλλει δραστικά τη τροφική δομή του θαλάσσιου οικοσυστήματος», λέει ο επιστήμονας.

«Ωστόσο η έρευνα δεν σταματά εδώ πρέπει να διεξαχθούν περαιτέρω μελέτες για τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα», καταλήγει ο ερευνητής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.