# #

16 Ιουν 2010

Τα Σκόπια λιμοκτονούν και ο Γκρούεφσκι τον... χαβά του


Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ επανέλαβε ότι, η χώρα του παραμένει προσηλωμένη στην αναζήτηση λύσης στο ζήτημα του ονόματος. Λύση, η οποία «ωστόσο θα είναι...αποδεκτή από όλους τους πολίτες και δεν θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο μακεδονικό έθνος, την ταυτότητα και την κρατική οντότητα της χώρας» όπως είπε.


Ερωτηθείς σχετικά με την πιθανότητα να κατατεθεί νέα πρόταση από τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, ο Ν. Γκρούεφσκι σχολίασε ότι, η επικοινωνία με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ είναι συχνή, ωστόσο μέχρι στιγμής έχει μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και «δεν μπορώ να προβλέψω τα επόμενα βήματα του κ. Νίμιτς», υπογράμμισε ο κ. Γκρούεφσκι............
..Στο μεταξύ, ενόψει του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών των χωρών της ΕΕ, που πραγματοποιείται, σήμερα, στο Λουξεμβούργο, ομάδα οχτώ ευρωβουλευτών, μεταξύ αυτών και του εισηγητή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ΠΓΔΜ, Σλοβένο Ευρωβουλευτή, Ζόραν Τάλερ, απηύθυναν, χθες, επιστολή προς την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για την ΚΕΠΠΑ, Κάθριν Άστον και στο Συμβούλιο Υπουργών, παροτρύνοντας το Συμβούλιο να λάβει θετική απόφαση όσον αφορά τον ορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την ΠΓΔΜ.

Στην επιστολή υπογραμμίζεται ότι, ενδεχόμενη νέα αναβολή αυτής της απόφασης θα συνιστά αρνητικό πολιτικό μήνυμα προς τις χώρες της περιοχής, θα διακυβεύσει την ασφάλεια των Βαλκανίων, αλλά και θα υπονομεύσει περαιτέρω την αξιοπιστία της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ στην περιοχή. Αναφέρεται ακόμη ότι η στήριξη της θετικής απόφασης από την Ελλάδα αναμένεται στο πνεύμα της αλληλεγγύης, «σε μια περίοδο, κατά την οποία έχουν επανειλημμένως καταδικαστεί οι παρεμποδίσεις της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης νέων χωρών επί διμερών ζητημάτων».

Ωστόσο, τα περισσότερα ΜΜΕ των Σκοπίων θεωρούν βέβαιο ότι, η ΠΓΔΜ δεν πρόκειται να λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων από το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που πραγματοποιείται στο Λουξεμβούργο.

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στην ΠΓΔΜ

Η ΠΓΔΜ είναι σήμερα η πιο φτωχή χώρα της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Η οικονομική κατάσταση στα Σκόπια φαίνεται να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, ενώ η κοινωνία απαξιώνεται καθημερινά και η διαφθορά και η εγκληματικότητα αυξάνονται ραγδαία. Με μισθούς που δεν ξεπερνούν τα 330 ευρώ, οι κάτοικοι δε μπορούν να καλύψουν ούτε τα πιο βασικά τους έξοδα διαμονής και διατροφής, παρά το γεγονός ότι όλα τα προϊόντα και οι υπηρεσίες παρέχονται σε εξευτελιστικά χαμηλές τιμές.

Την ώρα που η φτώχεια χτυπάει κόκκινο, η εγκληματικότητα και η διαφθορά φαντάζουν ως η μόνη διέξοδος επιβίωσης. Από τις παράνομες εισαγωγές προϊόντων στα ανεξέλεγκτα τελωνεία, το λαθρεμπόριο, την παράνομη μεταφορά μεταναστών, την πληρωμένη εκτέλεση «έργων» και το εμπόριο όπλων, μέχρι την εξώθηση νεαρών γυναικών και ανήλικων κοριτσιών στην πορνεία, κάτω από τα μύτη της σκοπιανής αστυνομίας.

Οι αρχές της ΠΓΔΜ φαίνονται ανίσχυρες να αντιμετωπίσουν το κύμα οργανωμένου εγκλήματος που συνεχώς αυξάνεται στο κρατίδιο ενώ η οικονομία φθίνει μέρα με τη μέρα, οι πολίτες γίνονται φτωχότεροι, οι επιχειρηματικοί κλάδοι συρρικνώνονται και πολλά επαγγέλματα αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας, ακόμη κι αυτό της πορνείας.

Όπως πρόσφατα αναφέρθηκε στη σκοπιανή εφημερίδα 'Βέστ' και δημοσιεύτηκε στο Blog "Άρθρα και Σκέψεις"Οι εργαζόμενες στις υπηρεσίες παροχής σεξ μόλις που επιβιώνουν, νεαρές κοπέλες δηλώνουν ότι ο κύκλος εργασιών τους έχει πέσει σημαντικά, ενώ αντιμετωπίζουν σκληρό ανταγωνισμό από τις αδήλωτες ιερόδουλες πολυτελείας που έχουν στέκι τα μπαρ, τα καζίνο και τα ξενοδοχεία, τονίζοντας τους σοβαρούς κινδύνους υγείας αλλά και ασφάλειας που διατρέχουν οι «πελάτες» από αυτές.

Και η κυβέρνηση του κρατιδίου τι κάνει; Ετοιμάζει εθνική γιορτή για τον Μέγα Αλέξανδρο και συμβουλεύει την Ελλάδα πώς να γίνει καλύτερο μέλος της ΕΕ. Καημένη Ελλάδα, μας δίνουν και τα Σκόπια συμβουλές. .............http://mirmidones90f.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.