# #

18 Ιουν 2010

η Πορτογαλία πλησιάζει όλο και πιο κοντά στη χρηματοπιστωτική πτώχευση ...

Την ώρα που οι ισπανικές τράπεζες δυσκολεύονται δραματικά να δανειστούν από τη διεθνή αγορά κεφαλαίων με αποτέλεσμα να έχουν στραφεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντλώντας 85,6 δις το Μάιο, ποσό που είναι το μεγαλύτερο από την υιοθέτηση του ευρώ και ενώ το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου της χώρας έχει εκτιναχθεί στο 4,89%, καθώς το επιτόκιο του 10ετούς της ομολόγου έχει φτάσει στο 5,64%, κάνοντας το δανεισμό της πολύ ακριβό και σχεδόν απαγορευτικό. Την ίδια στιγμή η χρηματοπιστωτική εικόνα της Ελλάδας έχει γίνει ακόμη πιο δραματική μετά ............
την τελευταία υποβάθμιση από τη Moody’s, καθώς ο αποκλεισμός των ελληνικών ομολόγων από τους μεγαλύτερους δείκτες κρατικών ομολόγων ώριμων αγορών, είναι πιθανόν να προκαλέσει νέες πωλήσεις τους ύψους 20 δις ευρώ. Αυτό, γιατί με την προηγούμενη βαθμολογία επιτρεπόταν σε επενδυτικές εταιρίες που ακολουθούν τους διεθνείς δείκτες ομολόγων να έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα σε συγκεκριμένα, μικρά, ποσοστά του χαρτοφυλακίου τους, ενώ με τη νέα βαθμολογία εμφανίζονται, τώρα, με ποσοστά έκθεσης τους στο ελληνικό χρέος πάνω από το επιτρεπτό όριο.



Η ελληνική υποβάθμιση προκαλεί ζημίες και στον, ήδη, εξαιρετικά ταλαιπωρημένο ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, καθώς η δυνατότητα χρήσης των ελληνικών ομολόγων ως εγγύηση για άντληση δανειακών κεφαλαίων από την ΕΚΤ, θα συνοδεύεται από ένα επιπλέον κόστος της τάξης του 5%. Αυτό σημαίνει πως οι εμπορικές τράπεζες θα λαμβάνουν λιγότερα χρήματα από τη χρήση ελληνικών ομολόγων ως εγγύηση για δανεισμό, απ’ ότι από τη χρήση ομολόγων οποιουδήποτε άλλου κράτους της ευρωζώνης.



Οι πρώτες υποβαθμίσεις των ελληνικών ομολόγων πριν μερικούς μήνες, οδήγησαν τη χώρα στην έξοδο της από τη διεθνή αγορά κεφαλαίων και στη σανίδα σωτηρίας του πακέτου των 110 δις ευρώ. Με τα ελληνικά ομόλογα να αποκτούν, πλέον, την ίδια βαθμολογία με αυτά της Ρουμανίας, αυξάνεται η πιθανότητα η Ελλάδα να φτάσει στο τέλος της περιόδου χρηματοδότησης της από το πακέτο στήριξης, με το χρέος της να βρίσκεται στο 150% του ΑΕΠ, τα ομόλογα της να έχουν βαθμολογία ‘σκουπιδιών’ και με ελάχιστες επενδυτικές εταιρίες να ρισκάρουν να τα τοποθετήσουν στα χαρτοφυλάκια τους.



Ο μόνος σίγουρος αγοραστής ελληνικών ομολόγων έχει απομείνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία βλέπει την έκθεση της σε ευρωπαϊκό ‘τοξικό’ χρέος να αυξάνεται θεαματικά, κατάσταση η οποία αναμένεται να ενταθεί.



Η ταχύτητα με την οποία έχει λάβει χώρα η χειροτέρευση της χρηματοπιστωτικής εικόνας της Ελλάδας είναι η μεγαλύτερη στη μοντέρνα οικονομική ιστορία, μια που η μέση χρονική διάρκεια για την υποβάθμιση κρατικών ομολόγων από Α2 σε Βα1 είναι 18 χρόνια ενώ στην περίπτωση της Ελλάδας το διάστημα ήταν 55 ημέρες.


.........http://www.sofokleous10.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.