# #

19 Ιουν 2010

Γκρουέφσκι ,,,«Η Ελλάδα δημιούργησε επί μακρόν ένα πρόβλημα που ελάχιστα αντιλαμβάνεται η Ευρώπη.

O Nίκολα Γκρούεσκι, είναι φανατικός αναγνώστης του taxalia. Σε “συνέντευξη ποταμό”, που δημοσιεύεται σήμερα, διαβάστε στις δηλώσεις του, αυτά που λέμε επί χρόνια και ακούγονται από την άλλη πλευρά με ωμότητα -για πρώτη φορά-. Η συνέντευξη είναι μοναδικά αποκαλυπτική !
Όσοι διαβάζετε αυτό το ιστολόγιο, θα καταλάβετε, γιατί τόσο καιρό λέμε ότι δεν μας ενδιαφέρει η ονομασία της γειτονικής χώρας…αλλά αυτά που καίνε, δηλαδή η εθνικότητα και η γλώσσα. Αυτό που δημιουργεί τον αλυτρωτισμό δεν είναι το όνομα της χώρας, αλλά το τι πιστεύουν ότι είναι οι γείτονές μας. Τι να το κάνουμε αν ονομαστούν “Βουβουζελολάνδη”, αλλά οι πολίτες της “Μακεδόνες”, οι οποίοι θα πιστεύουν ότι “είναι απόγονοι του Αριστοτέλη, που έμεναν στη Θεσσαλονίκη, την οποία κατέλαβαν βιαίως οι Έλληνες και ότι κάποτε θα ξαναγυρίσουν στην πρωτέυουσα και πάλι της …United Macedonia”? Το περίφημο “Solun will be the capital of Macedonia again”.
Διαβάστε τη συνέντευξη :
Καμαρώστε τον Γκρουέφσκι και διαβάστε τις δηλώσεις που έκανε σε συνέντευξη που έδωσε σε γερμανική εφημερίδα.
Ασκεί κριτική στον νυν και πρώην πρωθυπουργό της Ελλάδας, με ειρωνικό.............
 και σκωπτικό τρόπο και αναφέρει ότι οι Έλληνες ψεύδονται, ότι η συμπεριφορά μας είναι παράλογη..
Για αυτό και ζητάει την παρέμβαση και την πίεση από την Ε.Ε προς την Ελλάδα, για να υπερπηδηθεί το πρόβλημα.

«Η ΕΕ πρέπει να συνετίσει την Αθήνα», με αυτό τον τίτλο δημοσιεύεται σήμερα στη Frankfurter Allgemeine Zeitung συνέντευξη του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρουέφσκι για την διαμάχη για την ονομασία.
Ο κ. Γκρουέφσκι υπογραμμίζει ότι η κυβερνητική αλλαγή στην Ελλάδα δεν οδήγησε σε ουσιαστική αλλαγή στη διαχείριση της διαμάχης για την ονομασία, αλλά σε τυπικές διαφοροποιήσεις: «Ο Καραμανλής δεν ήθελε κανενός είδους επαφή, ούτε καν τηλεφωνική. Υπήρξε μια χειραψία σε κάποιο συνέδριο, διότι δεν είχε την δυνατότητα να με αποφύγει. Ο Παπανδρέου επιδιώκει επαφές, κάμερες, χειραψίες, συνομιλίες. Επί της ουσίας όμως παραμένουμε σχεδόν στα ίδια.»

Τι υποχωρήσεις μπορεί να κάνει η ΠΓΔΜ;
Στο καυτό ζήτημα μέχρι που είναι διατεθειμένη η χώρα του να υποχωρήσει, προκειμένου να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, δήλωσε ότι «σε αντίθεση με την Ελλάδα εμείς δεν κοινοποιούμε δημόσια τις κόκκινες γραμμές, διότι οι ελληνικές κόκκινες γραμμές επί του θέματος εμποδίζουν στην πραγματικότητα την επίλυση της διαμάχης». Και ο Νίκολα Γκρουέφσκι υποστηρίζει: «Οι Έλληνες δεν θέλουν να παραιτηθούμε μόνον από την επίσημη ονομασία της χώρας μας, αλλά θέλουν να μας υπαγορεύσουν και ποιο θα είναι το καινούργιο όνομά της.

Επιπλέον διακηρύσσουν ήδη ότι πρόβλημα συνιστά και η εθνική μας ταυτότητα, ειδικά η γλώσσα και η εθνικότητά μας. Εάν δηλαδή ονομασθεί μελλοντικά η χώρα μας π.χ. Βόρεια Μακεδονία ή Νέα Μακεδονία, πρέπει σύμφωνα με τις ελληνικές αξιώσεις να μετονομασθεί η γλώσσα μας βορειομακεδονική ή νεομακεδονική, αλλά και εμείς ως έθνος αντιστοίχως. Είναι όμως πολύ δύσκολο για κάποιον που γεννήθηκε σε αυτή τη χώρα και ήδη ο παππούς του ονομαζόταν ‘Μακεδόνας’ να του εξηγήσεις ότι στο εξής δεν είναι πια ‘Μακεδόνας’, αλλά θα πρέπει να αισθάνεται κάπως αλλιώς.»
Στην παρατήρηση της εφημερίδας ότι οι Έλληνες διπλωμάτες υποστηρίζουν πως η Αθήνα απαιτεί μόνον την αλλαγή της ονομασίας ο κ. Γκρουέφσκι απάντησε: «Τον τελευταίο καιρό έπαψε η ελληνική κυβέρνηση να προβάλλει τέτοιες αξιώσεις, αλλά επιμένουμε πως η λύση στο ζήτημα της ονομασίας πρέπει να περιλαμβάνει και εγγυήσεις. Θα πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι αφού δεχθούμε άλλο όνομα για τη χώρας μας οι Έλληνες δεν θα δημιουργήσουν πρόβλημα και για την εθνικότητά μας.
Αλλιώς ενδέχεται να μας επιτρέψουν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με ένα νέο όνομα, αλλά να μπλοκάρουν το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις με την αξίωση ότι πρέπει να αλλάξουμε τη γλώσσα και την εθνικότητά μας.»
Λύση πακέτο και παρέμβαση της ΕΕ
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ επισήμανε σε σχετική ερώτηση ότι προτιμά «μια λύση-πακέτο που θα περιλαμβάνει όλα τα προβληματικά σημεία. Διότι το πρόβλημα πηγάζει μάλλον από την εθνική μας ταυτότητα παρά από την ονομασία. Όταν οι Έλληνες λένε ότι δεν πρόκειται για την εθνική μας ταυτότητα, αλλά για την ονομασία, ψεύδονται. Γι’ αυτό πρέπει να βρούμε μια λύση που θα διαφυλάσσει την εθνική μας ταυτότητα, αλλά θα είναι αποδεκτή και από τις δύο χώρες.»
Τέλος ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ υποστήριξε ότι η ΕΕ μπορεί και πρέπει να ασκήσει πιέσεις προς την Ελλάδα: «Η Ελλάδα δημιούργησε επί μακρόν ένα πρόβλημα που ελάχιστα αντιλαμβάνεται η Ευρώπη. Γνωρίζουμε ασφαλώς ότι πολλά προβλήματα επιλύονται στην Ευρώπη δια της συναίνεσης, αλλά όμως πρέπει να γίνει κάτι για να υπερπηδηθεί η παράλογη συμπεριφορά της Ελλάδας.»

Στοιχεία από:
Deutsche Welle
http://hellenicspace.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.