# #

29 Ιαν 2015

Bloomberg: Γιατί θα υποχωρήσει τελικά η Γερμανία

598
Η χρεοκοπία της Ελλάδας είναι καταστροφική και για τις δύο πλευρές, υποστηρίζει ο αρθρογράφος Clive Crook. Ο συμβιβασμός είναι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την Αθήνα αλλά και για το Βερολίνο. 
Πού μπορούν να τα βρουν οι δύο πλευρές για χρέος και λιτότητα.
«Μία πρόβλεψη: η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μοιράσουν τις διαφορές τους στη διαμάχη για την ελάφρυνση του χρέους. Αυτό που δεν είναι ακόμη βέβαιο είναι πώς θα δικαιολογήσουν οι αντίστοιχες κυβερνήσεις τη νέα συμφωνία και πόσο μεγάλη ζημιά θα προκαλέσουν η μία στην άλλη μέχρις ότου αποδεχθούν το αναπόφευκτο». Αυτό υποστηρίζει το πρακτορείο Bloomberg στο σχετικό άρθρο που υπογράφει ο Clive Crook.
«Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, με τη Γερμανία στο τιμόνι, δηλώνουν ότι δεν τίθεται θέμα διαγραφής χρέους. Τα χρέη είναι χρέη λένε» αναφέρει το δημοσίευμα και συμπληρώνει: «Ο Αλέξης Τσίπρας κάνει λόγο για δημοσιονομικό εικονικό πνιγμό και δηλώνει ότι η χώρα του αντιμετωπίζει ανθρωπιστική κρίση. Η κυβέρνησή του δεν θα πληρώσει και ζητά να διαγραφεί το μεγαλύτερο μέρος του χρέους. Καμία πλευρά δεν υποχωρεί».
Το άρθρο, όμως, αμφισβητεί τις θέσεις και των δύο πλευρών.
«Τα χρέη είναι χρέη; Σας παρακαλώ!», αναφέρει σχεδόν ειρωνικά και θυμίζει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν ήδη κουρέψει το ελληνικό χρέος, που βρισκόταν στα χέρια των ιδιωτών. «Το σχέδιο, όμως,
δεν λειτούργησε. Ο υφιστάμενος διακανονισμός έχει αποτύχει. Χρειάζεται λοιπόν να αναθεωρηθεί» και για αυτό «δεν χρειάζεται κάποια επαναστατική ιδέα».
Υπάρχουν βεβαίως μειονεκτήματα σε μία νέα ελάφρυνση του χρέους, παραδέχεται το Bloomberg, σημειώνοντας πως έτσι δίνεται το λάθος μήνυμα σε άλλες χώρες. Υποστηρίζει, όμως, ότι αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί βάζοντας «προϋποθέσεις για υπεύθυνη συμπεριφορά». «Οι πιθανές επιπτώσεις από την άρνηση της Ε.Ε. να υποχωρήσει θα είναι πολύ χειρότερες» προειδοποιεί το άρθρο.
Χαρακτηρίζει καταστροφική και για τις δύο πλευρές ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας και έξοδο της χώρας από το ευρώ. «Εάν όμως, η Ε.Ε. δεν προσφέρει τίποτα στον Τσίπρα, τότε έτσι θα εξελιχθούν τα πράγματα» υποστηρίζει και συμπληρώνει: «Έτσι, στο τέλος, η Ε.Ε. κάτι θα προσφέρει. Οι συζητήσεις, πάντως, για έναν πιθανό συμβιβασμό πρέπει να ξεκινήσουν γρήγορα. Σε αντίθετη περίπτωση, ο Τσίπρας και η Ε.Ε. μπορεί να βρεθούν στο χειρότερο σενάριο που και οι δύο θέλουν να αποφύγουν».
Το άρθρο επισημαίνει ότι και οι δύο πλευρές είναι εγκλωβισμένες στις δεσμεύσεις που έχουν κάνει στο εκλογικό τους σώμα. «Η ελάφρυνση του χρέους μπορεί να έρθει, όμως, με πολλούς άλλους τρόπους» σημειώνει το άρθρο και επαναλαμβάνει προτάσεις που ακούγονται από πολλά στόματα τον τελευταίο καιρό όπως παράταση των λήξεων, μείωση επιτοκίων,  moratorium πληρωμών, ακόμη και ρήτρα ανάπτυξης στις πληρωμές.
«Η Ε.Ε. θα μπορούσε επίσης να συμφωνήσει μετατροπές στο εποπτευόμενο πρόγραμμα λιτότητας» αναφέρει το Bloomberg και συμπληρώνει: «Μέρος από το προβλεπόμενο πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να επιστρέψει στους Έλληνες ψηφοφόρους με τη μορφή κοινωνικών δαπανών».
Από την πλευρά του, «ο Τσίπρας πρέπει να γίνει λιγότερο δημαγωγός και περισσότερο πραγματιστής. Να αναγνωρίσει την ανάγκη για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να προσφέρει δεσμεύσεις σε αντάλλαγμα για την ελάφρυνση του χρέους».
«Αξίζει η Ελλάδα αυτήν τη νέα στήριξη; Το ερώτημα είναι εύλογο, αλλά δεν υπάρχει εύκολη απάντηση, ενώ, σε μεγάλο βαθμό, η συζήτηση αυτή είναι εκτός θέματος. Ο νέος συμβιβασμός είναι το καλύτερο εφικτό αποτέλεσμα όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά επίσης και για τη Γερμανία και την Ε.Ε.», καταλήγει το Bloomberg.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.