# #

30 Ιαν 2015

Επιτέλους η Ελλάδα έχει εξωτερική πολιτική



«Η πολυήμερη διαπραγμάτευση τελείωσε με έναν καλό συμβιβασμό για την ΕΕ και για την Ελλάδα», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του εκτάκτου Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών, ανέφερε ότι το κείμενο συμπερασμάτων που υιοθέτησαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, τροποποιήθηκε. Σημείωσε, δε, ότι όπως είπε η Ύπατη Εκπρόσωπος, Φ. Μογκερίνι, η ελληνική αντιπροσωπεία, με ευρωπαϊκό τρόπο, αλλά υπερασπιζόμενη αυστηρά τις απόψεις της, συνέβαλε σε αυτό τον συμβιβασμό.

Παράλληλα, τόνισε ότι το τροποποιημένο κείμενο υιοθετήθηκε χάρη στις συνεπείς προσπάθειες της Ελλάδας και ότι αντανακλά σε πολύ μεγάλο βαθμό τις ελληνικές θέσεις. Συγκεκριμένα, ο νέος υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι το κείμενο των συμπερασμάτων καλεί όλα τα μέρη να αναλάβουν τις ευθύνες τους, η δε ειδικότερη αναφορά στη Ρωσία αφορά μόνο την καταδίκη των ενεργειών των αυτονομιστών.

Επίσης, από το κείμενο των συμπερασμάτων αφαιρέθηκε η αναφορά στη δήλωση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της 27ης Ιανουαρίου, η οποία εκδόθηκε χωρίς τη συγκατάθεση της Ελλάδας. Επιπλέον, αφαιρέθηκε η αναφορά στην ανάγκη αντιμετώπισης από την ΕΕ ρωσικής προπαγάνδας, όχι μόνο στο πλαίσιο της ουκρανικής κρίσης, αλλά και ευρύτερα στο πλαίσιο της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης και προστέθηκε αναφορά για την προστασία των δικαιωμάτων των εθνικών μειονοτήτων.

Όπως σημείωσε ο Νίκος Κοτζιάς, αυτό αφορά πρωτίστως στην ελληνική κοινότητα στην Ουκρανία.Σχετικά με τις κυρώσεις, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι αποφασίστηκε η εξάμηνη παράταση των ήδη ισχυόντων περιοριστικών μέτρων κατά προσώπων, έναντι δωδεκάμηνης παράτασης που είχε προταθεί. Παράλληλα, σε ότι αφορά στην εισαγωγή νέων προσώπων στους καταλόγους των κυρώσεων, ο υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι η απόφαση αναβάλλεται για αργότερα, ανάλογα με τις εξελίξεις. Όπως είπε, απεφεύχθη ρητή αναφορά σε Ρώσους υπηκόους.

Επιπροσθέτως, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας τόνισε ότι αφαιρέθηκε η αναφορά στην ενίσχυση των οικονομικών κυρώσεων και αντικαταστάθηκε από γενική αναφορά σε «κατάλληλες ενέργειες», εφόσον αυτό κριθεί στο μέλλον αναγκαίο. Ο Νίκος Κοτζιάς, υπογράμμισε ότι οι κυρώσεις δεν έχουν αποτελέσματα, όπως αποδείχθηκε σε μια σειρά από χώρες (Ιράν, Ιράκ , Κούβα), ως εκ τούτου η Ελλάδα κάλεσε το Συμβούλιο Υπουργών να σκεφτεί ποιος είναι ακριβώς ο στόχος της ΕΕ στη Ρωσία. Αν, δηλαδή, ο στόχος είναι μια τσακισμένη Ρωσία, όπως εξήγησε, που θα σημαίνει πολύ πόνο για όλη την Ευρώπη.

Ο Νίκος Κοτζιάς, ανέφερε επίσης ότι η Μ. Βρετανία επιχείρησε να βάλει βέτο όταν αφαιρέθηκε η αναφορά για την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Μόσχας. Στη συνέχεια, τόνισε ότι το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησε ότι πρέπει να εφαρμοστεί η συμφωνία του Μινσκ σε διάλογο με τη Ρωσία και όχι με κυρώσεις.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών, χαρακτήρισε ως «άθλια και συκοφαντικά» τα δημοσιεύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σχετικά με τη στάση που θα τηρούσε η Ελλάδα στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. «Ορισμένοι κύκλοι στην Αθήνα νομίζουν ότι διαπραγμάτευση σημαίνει να υιοθετούμε άκριτα το κείμενο που μας στέλνουν οι Βρυξέλλες», τόνισε χαρακτηριστικά.


Από www.periodista.gr
Πηγή: http://anemosantistasis.blogspot.com/2015/01/blog-post_500.html#ixzz3QJm9mXGV

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.