# #

27 Ιαν 2015

Τα μέρη με τα μεγαλύτερα ποσοστά μακροζωίας.


Από το National Geographic εντοπίστηκαν οι 4 περιοχές στον κόσμο -οι δύο στη Μεσόγειο- όπου οι κάτοικοι ξεχνούν να πεθάνουν!
Σε αυτά τα μέρη αρρώστιες και θάνατοι είναι άγνωστες λέξεις για τους περισσότερους και σίγουρα δεν είναι λίγοι αυτοί που θα ήθελαν πολύ να γνωρίζουν τα μυστικά για την καλή και μεγάλη ζωή τους…



Στην Ικαρία οι άνθρωποι ξεχνάνε να πεθάνουν...


Ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη μόνο το 0,1% του πληθυσμού ζει πάνω από 90 χρόνια, στην Ικαρία το αντίστοιχο ποσοστό είναι δεκαπλάσιο. Οι ηλικιωμένοι της Ικαρίας, όχι μόνο ζουν περισσότερο, αλλά εμφανίζουν και το μικρότερο ποσοστό άνοιας και γεροντικής κατάθλιψης στην Ελλάδα.
Οι ερευνητές έχουν καταλήξει ότι η ικαριώτικη μακροζωία οφείλεται σε συνδυασμό παραγόντων: Δεν είναι μόνο η μεσογειακή διατροφή και η ορεσίβια ζωή. Ίσως ακόμα πιο σημαντικά είναι αυτά που δεν κάνουν οι κάτοικοι του νησιού. Δεν δουλεύουν όλη την ημέρα, δεν αγχώνονται τόσο πολύ και θεωρούν το μεσημεριανό ύπνο, ιερό.
Πάντως η καθημερινή χρήση ελαιολάδου φαίνεται να έχει ακόμα και στους ηλικιωμένους ευεργετική επίδραση.

Ιταλία: Σαρδηνία – Μεσογειακή διατροφή


Έχει το διπλάσιο ποσοστό αιωνόβιων από την υπόλοιπη Ιταλία. Κατ’ αρχήν καλά γονίδια, μεσογειακή διατροφή. Οι ειδικοί λένε πως ιδιαίτερα ευεργητική για την υγεία είναι και η αγάπη των Σαρδήνιων για το λευκό κρασί. Στη Σαρδηνία ο όρος, οίκος ευγηρίας είναι σχεδόν άγνωστος.

Ιαπωνία: Οκινάουα – Δίαιτα με πολλά λαχανικά και σεξουαλικές ορμόνες



Σύμφωνα με το National Geografic, το νησί αυτό έχει το μεγαλύτερο ποσοστό αιωνόβιων κατοίκων στον κόσμο. Οι ηλικιωμένοι στην Οκινάουα, όχι μόνο ζουν περισσότερο, αλλά και έχουν συγκριτικά μικρότερα προβλήματα αναπηρίας.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η επιβράδυνση της γήρανσης των κατοίκων συνδέεται με το γεγονός ότι έχουν πολύ υψηλά επίπεδα σεξουαλικών ορμόνων: Οι εβδομηντάρηδες έχουν τα οστά και τις ορμόνες ενός πενηντάρη. Η δίαιτα των κατοίκων της Οκινάουα, είναι χαμηλή σε θερμίδες. Βασίζεται κυρίως στο τόφου και τη σόγια, τροφές που σύμφωνα με τους ερευνητών μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου και δυσλειτουργιών μετά την εμμηνόπαυση.
Η πιο ενδιαφέρουσα διατροφική συνήθεια των κατοίκων του νησιού είναι το ότι τηρούν το κονφουκιανό αξίωμα, σύμφωνα με το οποίο πρέπει να σταματάμε να τρώμε όταν νιώθουμε κατά 80% χορτάτοι.
Η μελέτη που έκανε το Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison, δείχνει πως η δίαιτα χαμηλών θερμίδων ευνοεί τη μακροζωία και μειώνει την εμφάνιση παθήσεων που σχετίζονται με τα γηρατειά, όπως ο διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο καρκίνος.

Κόστα Ρίκα: Νικόγια – Το «σκληρό νερό»




Τι είναι αυτό που κάνει τους κατοίκους της μικρής αυτής χερσονήσου, να ζουν περισσότερο από τους υπόλοιπους Κοσταρικανούς; Για πολλούς ερευνητές η απάντηση βρίσκεται στο «σκληρό νερό»: Το νερό της Νικόγια έχει πολύ υψηλή συγκέντρωση ασβεστίου. Σύμφωνα με το National Geographic, το γεγονός ότι στην Νικόγια οι οικογένειες παραμένουν σε μεγάλο βαθμό πατριαρχικές και όχι πυρηνικές, δίνει στους ηλικιωμένους μια αίσθηση σκοπού στη ζωή τους.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.