# #

4 Απρ 2011

Δημοκρατική με ολίγη Αριστερά


 
Σαν έτοιμη από πολύ καιρό η Δημοκρατική Αριστερά -το πρώτο συνέδριό της έληξε χθες με την πανηγυρική εκλογή του Φώτη Κουβέλη στη θέση του προέδρου του κόμματος- δήλωσε “παρών” σε έναν προγραμματικό διάλογο με το ΠΑΣΟΚ, που ενδεχομένως θα καταλήξει σε μία συμφωνία για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας. 
Βέβαια τα στελέχη του κόμματος τονίζουν με έμφαση τις διαφωνίες της Δημοκρατικής Αριστεράς με την ασκούμενη πολιτική και υπογραμμίζουν πως δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις, για να μπουν στο κάδρο μιας κυβέρνησης συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. Με δεδομένη όμως την αρνητική θέση της ΔΗΜΑΡ στο θέμα της ενωμένης Αριστεράς, η στάση απέναντι στο ΠΑΣΟΚ μοιάζει κάπως... αντιφατική, αλλά αυτό έχει τις απαντήσεις του: Σε πρώτο χρόνο το επιτελείο του Φώτη Κουβέλη βλέπει πως οι συζητήσεις για τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, σε μία περίοδο στην οποία η δημοφιλία της κυβέρνησης Παπανδρέου πλήττεται, κάνουν μεγάλο δημοσκοπικό κακό στη ΔΗΜΑΡ, που στις περισσότερες μετρήσεις της κοινής γνώμης απομακρύνεται από το 3%. Σε δεύτερο χρόνο η ΔΗΜΑΡ δεν θέλει να προσεγγίσει το ΠΑΣΟΚ άνευ προγραμματικών κοινών τόπων, όπως έγινε στις δημοτικές εκλογές με τις υποψηφιότητες Μπουτάρη και Καμίνη, αλλά μέσα από μία συγκεκριμένη ατζέντα. Μία ατζέντα επτά ή οκτώ σημείων για κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα, που θα μπορούσαν να καλύψουν τα ελλείμματα που παρουσιάζει η σημερινή διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως εκτιμούν τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ. Τόσο στο συνέδριο όσο και στους διαδρόμους στελέχη της ΔΗΜΑΡ εκτίμησαν πως ο χαιρετισμός του Γιώργου Παπανδρέου την Πέμπτη κινήθηκε προς αυτήν την κατεύθυνση και άνοιξε το δρόμο για το διάλογο. Παρ’ όλα αυτά το άνοιγμα του πρωθυπουργού δημιούργησε και προβληματισμό σε σημαντική μερίδα συνέδρων, καθώς έδωσε στη ΔΗΜΑΡ το χαρακτήρα μιας “καλής” απέναντι στην κυβέρνηση Αριστεράς, που δεν έχει καμία σχέση με την “κακή” Αριστερά, που θέλει να ρίξει το ΠΑΣΟΚ του μνημονίου από την εξουσία. 
Στο κλείσιμο των εργασιών του συνεδρίου ο Φώτης Κουβέλης επιχείρησε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, τονίζοντας πως οι συνεργασίες στις οποίες αναφέρθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ασκήσεις επί χάρτου και ο πρωθυπουργός τις προβάλλει, για να ελέγξει τη ΔΗΜΑΡ και επί της ουσίας έτσι της επιτίθεται. “Η ΔΗΜΑΡ”, είπε ο Φώτης Κουβέλης, “επιδιώκει να διαμορφωθούν σε πολιτικό επίπεδο οι όροι και οι προϋποθέσεις σε επίπεδο προγραμματικών θέσεων και φερεγγυότητας προσώπων για την υλοποίηση της εναλλακτικής προοδευτικής προοπτικής διακυβέρνησης”, σημειώνοντας πως αυτή μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την ευρεία συμπαράταξη των δυνάμεων της Δημοκρατικής Αριστεράς, της πολιτικής οικολογίας και της σοσιαλδημοκρατίας, μιας συμπαράταξης ανοιχτής σε κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό πολίτη. 
 
  • Από τη Θεσσαλονίκη πρώτη σε σταυρούς, στη νέα 110μελή Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ, εκλέχθηκε η πρώην βουλευτίνα του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, Ασημίνα Ξηροτύρη. Δεύτερος ο συντονιστής της οργάνωσης Θεσσαλονίκης, Σάκης Παπαθανασίου και τρίτος ο συντονιστής των οργανώσεων της ΔΗΜΑΡ στην Κεντρική Μακεδονίας, Βαγγέλης Ζορκάδης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.