# #

7 Απρ 2011

Φτου να μη βασκαθούμε......



Η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ κρατάει πατερίτσες; Η επίσημη ειδησιογραφία λέει ότι έκανε μια επέμβαση μηνίσκου στο πόδι. Η αλήθεια βεβαια είναι διαφορετική. Το χτύπημα στο πόδι της είναι αποτέλεσμα βασκανίας.
             Βασκανία είναι το να προκαλείς μόνο με ένα βλέμμα ασθένεια, πόνο, κακοτυχία. Όπως λέει το τραγούδι του Νότη “μια ματιά σου μόνο φτάνει, ματιασμένο να με κάνει”. Η αντίληψη για την επίδραση που μπορεί να ασκήσει το κακό το μάτι εκφράζεται με τη φράση, “το μάτι ξεριζώνει δέντρα και ραγίζει την πέτρα”, μάτι τσουνάμι, δυο σε ένα δηλαδή. Όταν κάποιος είναι ματιασμένος νιώθει αδιάθετος, έχει πονοκέφαλο, τάση υπνηλίας, κρυάδες, κοκκινίλες στο πρόσωπο, ίλιγγο, τα κλασικά συμπτώματα που έχεις όταν μάθεις ότι έρχονται τα πεθερικά σου να μείνουν μαζί σου το... Σαββατοκύριακο.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες η γερμανίδα καγκελάριος ματιάστηκε από άτομο με έντονα γαλανά μάτια, πυκνά ατίθασα φρύδια, κόκκινα γένια και Σαββατογεννημένο. Έχει δηλαδή το άτομο αυτό όλα τα χαρακτηριστικά εκείνου που «με το μάτι του σκάει βόδι» που λέει και η λαϊκή έκφραση,  (βόδι λέει όμως όχι αγελάδα).
Ματιάζονται εύκολα οι όμορφοι άνθρωποι, οι λεχώνες και τα παιδάκια. Μάλλον η καγκελάριος ματιάστηκε ως λεχώνα που “γεννάει” για μας κάθε μήνα νέα οικονομικά μέτρα.  
  Στα πλαίσια μιας διευρυμένης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης θα προσπαθήσουμε να δώσουμε κάποιες χρήσιμες σε όλους μας συμβουλές, για αποφυγή μελλοντικών ατυχημάτων:

  • Για να ξεφύγουμε από το κακό το μάτι φοράμε πάντα γύρω από το λαιμό μας, μια πλεξούδα σκόρδα  και λέμε τρεις φορές “φτου σκόρδα στα μάτια σου” (Ftu,Knoblauch in deinen Augen), με συγχωρείτε αλλά τα γερμανικά μου είναι σαν τα ελληνικά του Γιώργου. Τα Μέγαρα φημίζονταν για τα περίφημα σκόρδα τους. Προσοχή όμως στον τόνο γιατί υπάρχει κίνδυνος να παρεξηγηθεί το περίφημο τηλεοπτικό δίδυμο Σκορδά – Λιάγκα.
  • Το φτύσιμο στον κόρφο, είναι από τους πλέον διαδεδομένους τρόπους αποφυγής του ματιάσματος. Τώρα αν σας ξεφύγει ο στόχος και φτύσετε κάπως ψηλότερα, ακόμη καλύτερα.
  • Μπορείτε να φορέσετε ανάποδα τα ρούχα σας για να μην σας πιάνει το κακό μάτι όπως έκανε και «ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς». Tο ίδιο σχεδιάζουν να κάνουν και στον επόμενο ανασχηματισμό της κυβέρνησης, επί της ουσίας όλα θα παραμένουν ίδια.
  • Άλλο μέσο προφύλαξης είναι να φορέσετε κόκκινες κορδέλες. Προσέξτε όμως μην περάσουν έξω από την Tούμπα γιατί εκεί θα σας ξεματιάσουν μια και καλή.
    • Μετρήστε από το 1 ως το 40 και αντίστροφα. Αν μπερδευτείτε πολλές φορές σημαίνει ή ότι είστε  πολύ ματιασμένος ή ότι είστε  λειτουργικά αναλφάβητος και δεν ξέρετε αντίστροφη μέτρηση ή και τα δύο.
    • Σε ένα ποτήρι με νερό βάλτε 6 σταγόνες λάδι και λέγοντας μια ευχή, αν διαλυθεί το λάδι τότε είστε  ματιασμένος. Αν δεν έχετε λάδι σημαίνει ότι είστε νεόπτωχος.
    • Σπάστε τρία αυγά στο σκοτάδι ή σε σκιερό και όχι εύκολα ορατό μέρος και φτύστε τρεις φορές. Tο ίδιο μπορείτε να κάνετε και έξω από τη βουλή. Όλο και κάποιος από αυτούς εκεί μέσα θα είναι ματιασμένος.
  Πάμε λοιπόν όλοι μαζί:

"Φτου-φτου-φτου... στα καταβάθια της θάλασσας που δεν λαλάει πετεινός...” δεν μιλάει, δεν λαλάει ο Kαραμανλής είναι;

«Φτου να μη βασκαθούμε», και «σκόρδο νάχουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.