Το λεγόμενο σκάνδαλο της Siemens δεν κατέστη ακόμη δυνατόν να το δούμε στις αίθουσες των δικαστηρίων και να ενημερωθούμε σωστά, εάν ήταν τελικά σκάνδαλο ή απλά μια πλάνη του Ελληνικού λαού. Εμείς ανασύραμε σήμερα από το αρχείο των εφημερίδων, ένα άρθρο του "Επενδυτή" (σήμερα η εφημερίδα λέγεται ο "Κόσμος του Επενδυτή") με τον τίτλο "Ποιοί πήραν επιχορηγήσεις" και ημερομηνία 14 Σεπτεμβρίου του 1996. Διαβάστε τι περιγράφει, έχοντας φυσικά και 6 πίνακες με τα ονόματα των επιχειρήσεων, τα ποσά των επενδύσεων και των δωρεάν κρατικών επιχορηγήσεων! Διαβάστε το!
Ποιοι πήραν επιχορηγήσεις !
Περίπου 536 δισ. δραχμές «μοίρασε το..
ΠΑΣΟΚ» και 120 δισ. δραχμές η Νέα Δημοκρατία στην εξαετία 1990 - 1996Λάτσης, Βαρδινογιάννης, Τόττης, Θεοδωρόπουλος ( Chipita ), Όμιλος Siemens ( μέσω της ΕΒΙΟΠ ΤΕΜΠΡΟ ΑΕ) και άλλοι 5 επιχορηγήθηκαν από 3 φορές!
Περισσότερο ικανοποιημένοι από την πολιτική του ΠΑΣΟΚ στα θέματα ενίσχυσης της βιομηχανίας θα πρέπει να είναι οι επιχειρηματίες των οποίων οι επενδύσεις έχουν υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο από το 1991 έως το α' εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Στην εξαετία αυτή που είναι και η περίοδος που άρχισε να εφαρμόζεται ο αναπτυξιακός νόμος, υπήχθησαν στις ευεργετικές διατάξεις του Ν. 1892/90 συνολικά 4.792 επενδύσεις, για τις οποίες εγκρίθηκε το ποσό επιχορήγησης των 654,8 δις δραχμών.
Από αυτά τα δωρεάν προς τις επιχειρήσεις κρατικά κεφάλαια, μόνον τα 120 δις δρχ. δόθηκαν κατά τη χρονική περίοδο 1991-93 που κυβερνούσε η ΝΔ και τα 534,8 δις. δρχ. δόθηκαν κατά την τριετία που κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ.
Από τα 654,8 δις δρχ. που και οι δύο κυβερνήσεις ενέκριναν στους επιχειρηματίες που ζήτησαν νόμιμα την ενίσχυση του κράτους για να αναπτύξουν τα επενδυτικά τους σχέδια, τα 334,5 δις δρχ. εγκρίθηκαν από την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, τα 261,6 δις δρχ. από τις περιφερειακές διευθύνσεις του ΥΠΕΘΟ, τα 30,5 δις από τον ΕΟΜΜΕΧ και τα 28,2 δις δρχ. από την ΑΤΕ.
Τα στοιχεία αυτά δείχνουν απλά την πρόθεση των κυβερνήσεων να ενισχύσουν τις ιδιωτικές επενδύσεις και δεν σημαίνουν ότι καταλήγουν πάντα στα ταμεία των επιχειρήσεων, των οποίων τα επενδυτικά προγράμματα υπάγονται στον αναπτυξιακό νόμο.
Και αυτό γιατί βασική προϋπόθεση για να εισπράξουν οι επιχειρήσεις τις επιχορηγήσεις είναι να ξεκινήσουν την επένδυση με δικά τους και δανεικά κεφάλαια. Ενώ βασική προϋπόθεση να εισπράξει το κράτος υπό μορφή φόρων τα κεφάλαια πους τους χάρισε, είναι η επιβίωση αυτών των επιχειρήσεων.
Πάντως το ΥΠΕΘΟ δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία για το ποιες επιχορηγούμενες επιχειρήσεις έχουν επιβιώσει και ποιες όχι και έτσι δεν μπορεί να εκτιμηθεί σε ποιες περιπτώσεις τα χρήματα του Δημοσίου πήγαν χαμένα. Οι έλεγχοι τόσο για την πορεία υλοποίησης των επενδύσεων όσο και για την ολοκλήρωσή τους, γίνονται από τριμελείς επιτροπές υπαλλήλων του ΥΠΕΘΟ (έναν πολιτικό μηχανικό, έναν οικονομολόγο και έναν μηχανολόγο). Κάποια άλλη επιτροπή για να ελέγχει τους ελεγκτές δεν υπάρχει. Σύμφωνα με πληροφορίες, επί κυβερνήσεως ΝΔ στις επιτροπές ελέγχου υπήρχαν υπάλληλοι και των δύο κορυφαίων παρατάξεων, ενώ επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ τον έλεγχο ανέλαβε ο σύλλογος των υπαλλήλων του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας.
Στις επιτροπές αυτές μετέχουν και οι συνδικαλιστές, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες απαρτίζονται μόνο από μέλη της ΠΑΣΚΕ.
Στα έξι χρόνια εφαρμογής του αναπτυξιακού νόμου, οι εταιρείες που υπήχθησαν στις ευεργετικές του διατάξεις από 3 και πλέον φορές, είναι Ελληνική Βιομηχανία Ξύλου του κ. Πρόδρομου Εμφιετζόγλου, η κρατική επιχείρηση πετρελαίου ΕΚΟ, η Αγροτική Βιομηχανική Μακεδονίας του κ. Πέτρου Τόττη, η ιδιοκτησίας ΑΤΕ και εισηγμένη στο ΧΑΑ Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, η Πετρόλα του κ. Ιωάννη Λάτση, η Motor Oil της οικογένειας Βαρδινογιάννη, η Chipita του κ. Σπύρου Θεοδωρόπουλου (μέσω της εταιρείας Eurohellenic AE) η Fanco του κ. Γκυ Νατάν και όμιλος της Siemens."
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.