# #

7 Απρ 2011

Νέα από την Συρία.



Μιλώντας για την Συρία, μαθαίνω ότι οι ΗΠΑ προσφέρει δωρεάν εισιτήρια αναχώρησης σε όλα τα μέλη των αμερικανικών κυβερνητικών αξιωματούχων που εργάζονται εκεί και συμβούλευσε τους πολίτες των ΗΠΑ να «Εξετάζουν προσεκτικά την ασφάλειά τους».
Ο Πρόεδρος Άσαντ δεν έχει πραγματικά άλλη επιλογή παρά να στρέψει το στρατό εναντίον του λαού του και το κάνει αλλά διστακτικά. Ωστόσο, ο στρατός που έχει μάθει, άμεσα και σκληρά να ακολουθεί τις οδηγίες του πατέρα Άσσαντ, καλείται να απαντήσει στις σχετικές εντολές, με το «ανοικτό πνεύμα του υιού».
Ο λαός της Συρίας είναι ο πλέον ετερογενής από κάθε άλλη χώρα της περιοχής. Η Συρία είναι, κατά κύριο λόγο μουσουλμανική, αλλά υπάρχει και ...
χριστιαννικό στοιχείο (10%). Από το 90% των μουσουλμάνων, το 75% είναι σουνίτες ενώ υπάρχει και ένα 15% είναι Αλαγίτες (Alawite), μια παραφυάδα των Σιητών. Η ένταση μεταξύ των δύο μουσουλμανικών στοιχείων υπάρχει εξ’ ανέκαθεν. Ο ίδιος ο Άσαντ είναι Αλλαγίτης, όπως και η στρατιωτική πλειοψηφία. Εάν ο στρατός αναγκαστεί να πάρει θέση, μην αμφιβάλετε ότι θα κρίνει κυρίως θρησκευτικά. Θυμιθείτε τί γράφαμε για την Λιβύη, όπου οι διαφορές είναι κυρίως φυλετικές. Σημειώνω, ότι οι πιό αιματηροί πόλεμοι, είναι οι θρησκευτικοί.
Σε αντίθεση με την Αίγυπτο, όπου οι μάζες δείχνουν μεγάλο σεβασμό για τον στρατό, στην Συρία τον φοβούνται. Αναζητείται λοιπόν σταθεροποιητικός παράγοντας. Θα είναι η κυρία Άσσαντ; Πλάκα θα έχει...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.