# #

8 Απρ 2011

Το απολιθωμένο δάσος Νόστιμου Καστοριάς




nostimo.gif
Στο νότιο άκρο του Νομού Καστοριάς, στο χωριό Νόστιμο -15χλμ. από το Αργος Ορεστικό- έχει βρεθεί ένα απολιθωμένο δάσος.
Το 1935 κάτοικος της περιοχής, εξορύσσοντας λιγνίτη, διαπίστωσε την ύπαρξη απολιθωμένων κορμών και θαλάσσιων απολιθωμάτων. Εξήντα χρόνια μετά, ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευάγγελος Βελιτζέλος πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψη στην περιοχή και τον Ιούνιο 1997 ξεκινούν επίσημα οι ανασκαφές, με τη συμμετοχή και Γερμανών επιστημόνων.
Τα απολιθώματα φυτών και ζώων ηλικίας 20 εκατομμυρίων ετών, που συνεχώς έρχονται στην επιφάνεια με τις προσπάθειες των επιστημόνων,έχουν μεγάλη επιστημονική αξία, καθώς προσφέρουν πληροφορίες για τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούσαν την εποχή εκείνη.
Το απολιθωμένο δάσος του ..
Νόστιμου δημιουργήθηκε κατά την περίοδο του Κατώτερου Μειόκαινου (20 εκατ. χρόνια). Οι κλιματικές συνθήκες που επικρατούσαν τότε επέτρεπαν την ανάπτυξη εκτεταμένων δασών σε μια περιοχή με έντονο γεωμορφολογικό ανάγλυφο (βουνά, χαράδρες, κοιλάδες κ.λπ.) και πολλά ενεργά ηφαίστεια. Σε περίοδο έντονης ηφαιστειακής δραστηριότητας, από τους κρατήρες εκσφενδονίζονταν ηφαιστειακά υλικά και σκόνη, τα οποία κάλυπταν το οικοσύστημα της περιοχής. Αποτέλεσμα της κάλυψης των φυτών και ζώων της περιοχής με λάβα ήταν η απολίθωσή τους,
Αν και οι έρευνες βρίσκονται σε αρχικά στάδια, εντούτοις τα ευρήματα είναι πολλά και σημαντικά.
Όλα τα ευρήματα εκτίθενται προσωρινά σε μια αίθουσα του δημοτικού σχολείου, ενώ η αυλή έχει μετατραπεί σε "μίνι γεωπάρκο απολιθωμένων κορμών", έως ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες κατασκευής του Μουσείου Παλαιοβοτανικής-Παλαιοντολογίας, στην είσοδο του χωριού.
Το απολιθωμένο δάσος είναι ένα γεωλογικό μνημείο με μεγάλη επιστημονική αξία. Ο μεγάλος πλούτος των απολιθωμάτων και η άριστη διατήρησή τους δίνουν πληροφορίες όχι μόνο για την παλαιοχλωρίδα και την παλαιοπανίδα της περιοχής, αλλά και για τις ευρύτερες γεωγραφικές κλιματικές και οικολογικές συνθήκες που επικρατούσαν τότε.
Η περιοχή προστατεύεται, καθώς έχει χαρακτηριστεί "διατηρητέο μνημείο της φύσης
πηγη http://www.in.gr  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.