# #

28 Μαΐ 2012

Για το Cambridge ετοιμάζεται ο μαθητής Χάρης Τσαμπασίδης


ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ ΤΟ ΑΣΗΜΕΝΙΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΣΤΗΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ.

* ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΔΕΚΤΟΣ ΣΤΑ UNIVERSITY OF CALIFORNIA,  BERKELEYΚΑΙ UCLA ΤΩΝ ΗΠΑ,  UNIVERSITY OF BRISTOL ΚΑΙ ΣΤΟ CAMBRIDGE, ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΣΚΟΠΕΥΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ.



Ένα ακόμη μετάλλιο πρόσθεσε στη μεγάλη συλλογή του ο 17χρονος Χάρης Τσαμπασίδης, μαθητής της Γ΄ Λυκείου...
, συμμετέχοντας στην 29η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα που πραγματοποιήθηκε στην Αττάλεια της Τουρκίας. Εκεί κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο.
Ο Χάρης Τσαμπασίδης συμμετέχει τώρα στις πανελλήνιες εξετάσεις απλά και μόνο για το απολυτήριο του Λυκείου, καθότι από την Α΄ Λυκείου είχε ήδη γίνει δεκτός στα ελληνικά πανεπιστήμια άνευ εξετάσεων. 

Θα συμμετάσχει, επίσης, για τελευταία φορά ως μαθητής σε διαγωνισμό στη Παγκόσμια Μαθηματική Ολυμπιάδα, στην πόλη Μαρ Ντελ Πλάτα της Αργεντινής τον ερχόμενο Ιούλιο.

Όπως ο ίδιος λέει, επέλεξε το Cambridge Trinity College, γιατί θεωρείται το καλύτερο σε Παγκόσμιο επίπεδο για την επιστήμη των Μαθηματικών, τα οποία και τον ενδιαφέρουν. Σημειωτέον ότι δεν του ζήτησαν βαθμό απολυτηρίου, όπως γίνεται συνήθως.

Θεωρείται από τον ίδιο σημαντική εμπειρία η συμμετοχή του στο πρόγραμμα RSI πέρσι το καλοκαίρι στο πανεπιστήμιο ΜΙΤ των Ηνωμένων Πολιτειών. Εκεί του δόθηκε η ευκαιρία να έρθει σε επαφή με τη πραγματική έρευνα και να αρχίσει την αναζήτηση για τις σπουδές στο εξωτερικό.

Η άμεση προτεραιότητά του είναι να κλείσει τη φετινή χρονιά με ένα ακόμα μετάλλιο στην Παγκόσμια Μαθηματική Ολυμπιάδα και να προετοιμαστεί για το Cambridge. Ήδη έχει ξεκινήσει τις επαφές με το πανεπιστήμιο με σκοπό να πάει όσο το δυνατόν καλύτερα  προετοιμασμένος.

Ο ΧΑΡΗΣ ΔΕ ΜΙΛΑΕΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΡΗ

Είναι γνωστό ότι ο Χάρης Τσαμπασίδης είναι ένα «παιδί» συνεσταλμένο, δεν κάνει εύκολα δηλώσεις ούτε ανταποκρίνεται με ευκολία σε πρόκληση να δώσει μία συνέντευξη.

Ανάλογη στάση κρατάει και το οικογενειακό του περιβάλλον καθώς θεωρεί ότι η κάθε επιτυχία του Χάρη δεν πρέπει να δημοσιοποιείται ανεξέλεγκτα. Πιστεύουν η συνεχής δημοσιότητα λειτουργεί  αρνητικά στην εικόνα ενός ανθρώπου και πολύ περισσότερο στη ζωή ενός νέου «παιδιού».

 «Μπορείς να πεις κάτι προς τα έξω, μόνο εάν έχεις κάτι ουσιαστικό και καινούργιο να πεις», λέει συχνά ο πατέρας τού μαθητή, Κυριάκος Τσαμπασίδης.

Αν και γνωρίζαμε ότι ο Χάρης συνήθως δεν μιλάει συχνά, του ζητήσαμε να μας μιλήσει για τις φιλοδοξίες του και τα όνειρά του. Και ήμασταν τυχεροί. 

Ο Χάρης Τσαμπασίδης μάς μίλησε και μας είπε πως όταν κάποιος πετυχαίνει κάτι σημαντικό, είναι σπουδαίο να θυμάται και να εκτιμά αυτούς που τον στήριξαν, κι αυτό γιατί κανείς δεν μπορεί να πετύχει τίποτα μόνος του. 

Μας είπε επίσης ότι κλείνοντας αυτόν το κύκλο της ζωής του και ανοίγοντας έναν πιο σημαντικό, θα ήθελε να ευχαριστήσει τους καθηγητές του και το σχολείο του που του συμπαραστάθηκαν αυτή τη δύσκολη χρονιά.

Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι έπρεπε να αντιμετωπίσει τις εξετάσεις των SATγια τα ξένα πανεπιστήμια μέσα σε 2 μήνες, να προετοιμαστεί για τους μαθηματικούς διαγωνισμούς, τέσσερις σε εσωτερικό επίπεδο και τη Βαλκανιάδα. 

Κατέκτησε δε, χρυσό μετάλλιο στην Ελληνική μαθηματική ολυμπιάδα, και ασημένιο στην Βαλκανική. Παράλληλα όλο αυτό το διάστημα προετοιμαζόταν για τις πανελλαδικές εξετάσεις και την Παγκόσμια Ολυμπιάδα.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

«Θα ήθελα», μας είπε, στο τέλος της κουβέντας μας, ο 17χρονος μαθητής, «να ευχαριστήσω τον κ. Προκόπη Φούντο, φυσικό στο Λύκειο Λεπτοκαρυάς για την αμέριστη βοήθειά του για τις εξετάσεις των SAT για τα ξένα πανεπιστήμια και για την ψυχολογική και ηθική υποστήριξή του μέχρι σήμερα.

 Την κ. Γιώτα Καρατζίδου από το Γενικό Λύκειο Λιτοχώρου, φιλόλογό μου, για τη βοήθειά της σε σχέση με τις αιτήσεις για τα ξένα πανεπιστήμια και για τη συνεχή και διαρκή υποστήριξή της. 

Τους εκπαιδευτικούς των εκπαιδευτηρίων «ΠΛΑΤΩΝ» κ. Φανή Γκούντρα, φιλόλογο, κ. Ηλέκτρα Μπίντα, αγγλικής φιλολογίας, για την υποστήριξή τους και τη βοήθεια που μου πρόσφεραν για τις αιτήσεις για τα ξένα πανεπιστήμια καθώς και την κ. Μαρία Ιωαννίδου, μαθηματικό, για τη βοήθεια στην προετοιμασία για τις Πανελλήνιες εξετάσεις.

Τέλος, θέλω να σταθώ και να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους ανθρώπους στο σχολείο μου. Συμπεριφέρθηκαν όλοι πολύ ευγενικά και η υποστήριξή τους ήταν πολύ σημαντική γι αυτήν τη δύσκολη χρονιά. Συγκεκριμένα, οι συμμαθητές μου με έκαναν να νιώσω σαν μην υπήρχε καμία αλλαγή περιβάλλοντος. Ένιωθα σα να ήμασταν μαζί από την αρχή.

Οι καθηγητές μου έδειξαν κατανόηση για τις πολλές υποχρεώσεις μου και με στηρίζουν ηθικά κάθε στιγμή. Ιδιαίτερη στήριξη ένιωσα από το λυκειάρχη, κ.Ανέστη Παπαδόπουλο, ο οποίος με βοηθάει σε κάθε προσπάθειά μου. Είχα την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθειά του. Δεν ξέρω αν θα μπορούσα να τα είχα καταφέρει αυτήν την δύσκολη χρονιά χωρίς τη βοήθειά τους, και για αυτό τους ευχαριστώ», ανέφερε ο Χάρης Τσαμπασίδης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.