# #

19 Μαρ 2011

Μουσείο Ολοκαυτώματος στα Σκόπια. . .



thumb
Μπορεί ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης να επιθυμεί να καταστήσει την πόλη του ‘‘Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων’’, σε επίπεδο συνεργασιών και δραστηριοτήτων, όμως στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι γείτονές μας, εγκαινιάζοντας μουσείο αφιερωμένο στη μνήμη των ‘‘Μακεδόνων’’ Εβραίων, θυμάτων του ολοκαυτώματος.
Από ότι φαίνεται μάλιστα διεφημισαν με επιτυχία διεθνώς τα εγκαίνια του νέου τους μουσείου. Στις 11 Μαρτίου η εφημερίδα Montreal Gazette φιλοξένησε την είδηση με τίτλο: Η ‘‘Μακεδονία’’ ...
ανοίγει κέντρο ολοκαυτώματος.
Στο δημοσίευμα υπήρχε γενικευμένη χρήση του όρου ‘‘Μακεδόνων’’ Εβραίων, για τον προσδιορισμό των Εβραίων της ΠΓΔΜ, ενώ δεν υπήρχε πουθενά αναφορά, διαχωρισμός, ή έστω υπόνοια για την ύπαρξη Μακεδόνων Εβραίων στην Ελλάδα ή τη Θεσσαλονίκη.
‘‘7.148 Μακεδόνες Εβραίοι πέθαναν, μετά τον εκτοπισμό τους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης το 1943’’ αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα της καναδικής εφημερίδας.
Σύμφωνα με το άρθρο, στρατιωτική πομπή ακολουθούμενη από εκατοντάδες πολίτες, στα Σκόπια, μετέφερε στο μουσείο τις τεφροδόχους τριών θυμάτων του ολοκαυτώματος.
Τα θύματα είχαν βρει το θάνατο στο κολαστήριο της Τριμπλίνκα στην Πολωνία.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι το μουσείο των ‘‘Μακεδόνων’’ Εβραίων εγκαινιάσθηκε παρουσία του Σκοπιανού Προέδρου Ιβάνοφ, του αναπληρωτή Ισραηλινού Πρωθυπουργού Μοσέ Για’ λόν, καθώς και αξιωματικών και διπλωματών γειτονικών χωρών.

απο το Ποντικι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.