# #

18 Μαρ 2011

Πόσα να αντέξει η ..μαϊμού;;;



thumb
Γράφει η Κουκίδα
Ακούει Μαξίμου; Σαν πολλά αδειάσματα δεν πέφτουν τις τελευταίες μέρες; Όχι τίποτα άλλο, αλλά πόσο να (σας) καλύψουν τα άμοιρα δελτία των 8; Μετά την πρωτοφανή απόφαση των 16 ηγετών της ευρωζώνης να συμπεριλάβουν τα 50 δισεκ. των αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας γης στα συμπεράσματα της Συνόδου ήρθε η σειρά του (αγαπημένου) ΔΝΤ να περιγράψει στην έκθεση για την πρόοδο της χώρας μας, πόσο πολύ κυβερνητική ιδέα ήταν οι αποκρατικοποιήσεις τις οποίες με «θέρμη» προώθησε ο υπουργός Οικονομικών.
Μα τότε δεν είχε βγει ο κ. Παπακωνσταντίνου, έξαλλος και ανήγγειλε από το βήμα της Βουλής (!!) ότι οι τροϊκανοί το παράκαναν και τους απαγόρευσε (!) να δίνουν συνεντεύξεις; Μετά δεν βγήκε ο πρωθυπουργός να μιλήσει για ...
ατόπημα και να δεσμευθεί ότι θα περάσει νόμο για να μην πουληθεί η γη; Ε, τώρα δεν θα τα λένε προφορικώς αλλά γραπτώς. Και scripta manent.
Το άδειασμα - ράπισμα όμως χόντρυνε πολύ αυτή τη φορά,  καθώς η έκθεση των 130 σελίδων απαριθμούσε όλα τα μέτρα τα οποία έχει αποφασίσει ότι θα λάβει η κυβέρνηση και τα οποία δεν τα έχει ανακοινώσει στο εσωτερικό της χώρας! Τα έστειλε γραπτώς όμως στην τρόικα από τον Φεβρουάριο. Μάλιστα το ΔΝΤ προχώρησε και τα δημοσίευσε ένα προς ένα, ξεγυμνώνοντας τις «προθέσεις» για έναρξη κοινωνικού διαλόγου πριν αποφασιστούν τα μέτρα αυτά!
Άντε να δούμε πως θα το διαψεύσει αυτό η κυβέρνηση. Που ακολουθεί πιστά την μέθοδο της προηγούμενης, να εξασκεί την  πολιτική της χώρας μόνο σε επικοινωνιακό επίπεδο και ιδίως μέσω τηλεπαραθύρων . Γιατί έτσι -θεωρούν ότι- επηρεάζεται ο καημένος ο κοσμάκης. Μόνο που ο κουρασμένος δεν είχε την τρόικα στο σβέρκο.
Και το είχαμε γράψει παλιά ότι οι τροϊκανοί την φύλαγαν στην κυβέρνηση που - είπαν - άφησε τα μίντια να τους κτυπάνε με λύσσα και να τους παρουσιάζουν ως Χίτλερ του 21ου αιώνα. Τότε διέρρευσε και το ΔΝΤ για τις  συναντήσεις με τον (mind the) GAP, ως επίδειξη της δυσφορίας τους.
Λέτε να ξαναβγεί ο Ντομινίκ και να ρίξει κανένα άλλο κεραυνό του τύπου «τις αποκρατικοποιήσεις τις συμφωνήσαμε από το καλοκαίρι;» Λέμε τώρα.
Πάντως η έκθεση του ΔΝΤ, όσο και να προσπαθεί να την υποβαθμίσει η κυβέρνηση, έριξε πολλές ..βομβίτσες :
-         Αναφέρει ότι ακόμα και να λάβουμε όλα τα επιπρόσθετα μέτρα φέτος για να καλυφθούν και οι τρύπες του 2010, ακόμα και αν πιάσουμε τους στόχους των εσόδων και των δαπανών, το έλλειμμα ενδέχεται να είναι εκτός στόχου κατά 0,75%! Βρε παιδιά αυτό αντί να κατεβαίνει, ανεβαίνει; Πώς γίνεται;
-         Καλεί το υπουργείο οικονομικών να σταματήσει τα λογιστικά τρικ και να δίνει τις επιστροφές φόρου σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που τις δικαιούνται και τις οποίες παρακρατεί για να φαίνεται ότι υπάρχουν λεφτά στα ταμεία. Δηλαδή, η τρόικα μας λέει ότι είναι σε γνώση της η δημιουργική λογιστική. Αλλά δεν κάνει κάτι. Μια δόση deja vous την πήραμε.
-         Λέει ότι απέτυχε και πρέπει άμεσα να αλλάξει η πολιτική απόφαση  ότι «μέχρι να αποσαφηνιστούν τα νέα μέτρα, οι τρύπες από τα μειωμένα έσοδα να αντιμετωπίζονται με τις ανάλογες περικοπές στις δαπάνες». Η στρατηγική αυτή ήταν εμπνεύσεως Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Χμ.
-         Αναφέρει ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο αν όχι ανέφικτο να επανέλθει στις αγορές η Ελλάδα το 2012 γιατί δεν έχει πείσει για την μακροοικονομική και δημοσιονομική της στρατηγική και προσαρμογή. Πω πω. Μα δεν έμαθαν ότι πήραμε την επιμήκυνση και το χαμηλότερο επιτόκιο; Μάλλον δεν παρακολουθούν την ελληνική ειδησεογραφία.
-         Πρέπει να αφήσουμε στην ησυχία τους τις τράπεζες να τρώνε τα λεφτά του φορολογούμενο πολίτη μέχρι να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ. Το ΔΝΤ μάλιστα απειλεί ότι εάν δεν δώσουμε χρόνο και χρήμα στις τράπεζες, θα πάει κατά διαόλου η ελληνική οικονομία με απρόβλεπτες συνέπειες. Δεν κάνουμε πλάκα, το γράφει η έκθεση.
-         Τα χειρότερα θα τα περάσουμε το δεύτερο εξάμηνο του 2011 όπου λέει ότι  θα πιάσουμε πάτο. Προφανώς δεν έχουν ακούσει τις προβλέψεις της κυβέρνησης
-         Και βεβαίως αυτό που αναφέραμε πιο πάνω. Το ΔΝΤ «καρφώνει»  ότι η κυβέρνηση έστειλε ήδη σημείωμα με τα νέα μέτρα ύψους 22 δισεκ. ευρώ. Έχουμε και λέμε: άλλα 5 δισ. ευρώ από περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, 2,5 δισεκ ευρώ από περικοπές και απολύσεις και κλείσιμο  ΔΕΚΟ. Περικοπές φοροαπαλλαγών. Νέοι φόροι έως και 4% του ΑΕΠ. Κατάργηση επιδομάτων σε όσους νοικοκυραίους δεν είναι κάτω από το όριο της φτώχιας (!) . Απολύσεις στο ευρύτερο δημόσιο τομέα. Νέες περικοπές στις αμυντικές δαπάνες. Νέες περικοπές στην Υγεία ύψους 1% του ΑΕΠ. Νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Και βεβαίως οι αποκρατικοποιήσεις.
-         Κάθε τρεις μήνες να λαμβάνονται νέα μέτρα εάν υπάρχουν αποκλίσεις από τους στόχους
Τι να πρωτοπιάσεις από αυτή την έκθεση. Και συνοπτικά τα γράφουμε. Και να πεις ότι ανέβηκαν τα σπρεντ των ελληνικών ομολόγων λόγω της έκθεσης; Μπα. Ούτε 48 ώρες μετά τα θριαμβευτικά αποτελέσματα της Συνόδου της ευρωζώνης, τα σπρεντ εκτοξεύτηκαν πάνω από τις 900 μονάδες, αγγίζοντας τις 951 και τα ασφάλιστρα κινδύνου, CDSs πάνω από τις 1,000!!!!
Μην ήταν η ανακοίνωση της πορείας του προϋπολογισμού που έδειχνε νέα καθίζηση στα έσοδα, νέα αύξηση στο έλλειμμα και για πρώτη φορά αύξηση των δαπανών; Μην ήταν η δήλωση του Γ. Παπακωνσταντίνου στο περιθώριο του Εκοφίν, ότι η Ελλάδα θα προσφύγει στον Μηχανισμό Στήριξης το 2012 εάν δεν καταφέρει να επανέλθει στις αγορές; (Αλήθεια, κατάλαβε τι έλεγε;;;) Μην ήταν η παραδοχή του ότι η ένταξη μας στον Μηχανισμό θα φέρει «πρόγραμμα»;  Α, ναι. Ξεχάσαμε να σας πούμε ότι η νέα strategy της κυβέρνησης είναι να αναφέρονται στο μνημόνιο ως «πρόγραμμα». Βλέπετε έρχονται 2 νέα και η λέξη μνημόνιο κάθεται βαρέως στο στομάχι του ψηφοφόρου.
Μην ήταν η ομολογία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στήριξης EFSF ότι πιθανότατα η Ελλάδα θα χρειαστεί αναδιάρθρωση του χρέους το 2012;
Ποιος ξέρει.

απο το Ποντικι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.