# #

18 Μαρ 2011

ΤΟ ΠΥΡΗΝΙΚO ''ΜΑΣ'' ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ - ΚΟΖΛΟΝΤΟΥΙ




Οι μονάδες 5 & 6


To Πυρηνικό εργοστάσιο του Kozloduy βρίσκετε στην Βουλγαρία  200 χιλιόμετρα  βόρεια της Σόφιας, δίπλα στον ποταμό Δούναβη στα σύνορα με την Ρουμανία. Είναι το μοναδικό εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας της χώρας και το μεγαλύτερο των Βαλκανίων. Η κατασκευή του άρχισε την 6Η Απριλίου του  1970. Αυτή την στιγμή το  Kozloduy NPP διαχειρίζεται δυο υπό πίεση αντιδραστήρες ύδατος με συνολική απόδοση 2000 MWe. Οι μονάδες 5 και 6κατασκευάστηκαν το 1987 και το 1991 αντίστοιχα.
Το Kozloduy NPP αρχικά λειτουργούσε τέσσερις παλαιότερους  αντιδραστήρες αλλά μετά την συμφωνία του 1993 μεταξύ της Βουλγαρίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι μονάδες 1 και 2 έπαυσαν την λειτουργία τους το 2004. Μια έκθεση του 1995 της Αμερικάνικης Διεύθυνσης Ενέργειας κατέτασσε αυτές τις μονάδες μέσα στους δέκα πιο επικίνδυνους  αντιδραστήρες παγκοσμίως....
Καθόλη την διάρκεια του 1990 καθώς και στις αρχές του 2000 οι μονάδες 3 και 4 που είχαν άδεια λειτουργίας μέχρι το 2011 και το 2013 αντίστοιχα .......
.......υπέστησαν εκ βάθρων συντήρησεις και  ενημερώσεις ασφαλείας, μετά από ενδελεχείς ελέγχους δέχτηκαν θετικές εκθέσεις το 2002 από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Πυρηνικών Λειτουργών (WANO)
Με όπλο τις εκτεταμένες επανακατασκευές η Βουλγαρική κυβέρνηση ίλ[ηζε να της δοθεί παράτυαση για από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την λειτουργεία του εργοστασίου. Ωστόσο η άδεια δεν δόθηκε και οι μονάδες 3 και 4 έκλεισαν στα τέλη του 2006 ,πρ'ίν την είσοδο της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι 82 μετρικοί τόνοι από το χρησιμοποιημένο καύσιμο στάλθηκαν για αποθήκευση το 2001 και το 2002 στο ZheleznogorskKrasnoyarsk Kraiduring.
Πριν το κλείσιμο των μονάδων 3 και 4, το Kozloduy NPP, παρήγαγε το 44% της ενέργειας της Βουλγαρίας και ένα 16% εξάγονταν στην Ελλάδα κυρίως.
Τον Ιανουάριο του 2009 ο Βούλγαρος Πρόεδρος πρότεινε την επαναλειτουργία της μονάδος 3 λόγω της διαμάχης μεταξύ της Ρωσσίας και της Ουκρανίας για την αγορά του φυσικού αερίου, που προκάλεσε ελλείψεις στην ανάγκη ηλεκτροδότησης της περιοχή. 

Σύμφωνα με τους όρους εισόδου της Βουλγαρίας στην ΕΕ, η Βουλγαρία μπορεί να ζητήσει για μικρό χρονικό διάστημα και για σοβαρούς λόγους οικονομικής δυσπραγίας την κατάργηση των συμφωνηθέντων όρων, εντός τριών χρόνων από την ένταξή της! _

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.