# #

6 Μαρ 2011

«Το Καστελόριζο ανήκει στη... Μεσόγειο» Πολυ καλος στη Γεωγραφια ο Τουρκος...Ο Γιωργος τι λεει???



Με προκλητικό τρόπο ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Α. Νταβούτογλου, λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν την επίσκεψή του στη Θράκη, δηλώνει ότι το Καστελόριζο ανήκει στη Μεσόγειο και ότι η Τουρκία έχει «βάσιμες νομικές και πολιτικές θέσεις» για το ζήτημα, χωρίς να αναφέρει ότι πρόκειται για τμήμα της ελληνικής επικράτειας.

«Το Καστελόριζο βρίσκεται στη Μεσόγειο. Σ΄ ότι αφορά το νησί του Καστελόριζου, η Τουρκία έχει βάσιμες νομικές και πολιτικές θέσεις, σε συμφωνία με το Διεθνές Δίκαιο και... τη νομολογία των διεθνών δικαστηρίων, συμπεριλαμβανομένης και της Χάγης. Και γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία διαφωνούν σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Νταβούτογλου, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή».

Ιδιαίτερα κυνικός ήταν -ο κατά τ΄ άλλα «μετριοπαθής» ΥΠΕΞ της Τουρκίας- στο θέμα των «αβλαβών διελεύσεων» πολεμικών τουρκικών πλοίων που πλέουν από το ένα τουρκικό λιμάνι στο άλλο, μέσω Σουνίου!

«Είναι απογοητευτικό για εμάς ότι τα μίντια και ορισμένοι κύκλοι προσπαθούν να προσδώσουν διαφορετικό νόημα σ΄ αυτές τις διελεύσεις. Μου είναι δύσκολο να τους καταλάβω. Δίνουν την εντύπωση ότι η Ελλάδα σταδιακά υιοθετεί τη θέση της πλήρους αποκοπής της Τουρκίας από το Αιγαίο. Δεν νομίζω ότι αυτή είναι η πραγματική πρόθεση της Ελλάδας. Πολεμικά και εμπορικά πλοία της Τουρκίας, όπως και κάθε άλλης χώρας, έχουν την ελευθερία να κινούνται στο Αιγαίο...Σε ότι αφορά τα χωρικά ύδατα ,η αρχή της «αβλαβούς διέλευσης» στο διεθνές δίκαιο είναι σαφής και δεν αφήνει χώρο για εθνικές ερμηνείες .Πρέπει επίσης να προσθέσω ότι αυτές οι διελεύσεις δεν συνιστούν απειλή για την Ελλάδα ή για οποιαδήποτε άλλη χώρα. Κατ΄ αναλογία αν ένα ελληνικό πολεμικό πλοίο πραγματοποιήσει αβλαβή διέλευση από τα τουρκικά χωρικά ύδατα, ακόμη κι αν περάσει πολύ κοντά από την τουρκική ενδοχώρα, δεν θα αντιδράσουμε καθόλου. Τουναντίον θα το καλωσορίσουμε σε κάποιο από τα λιμάνια μας και θα προσφέρουμε και μία κούπα καφέ στο πλήρωμά του».

Σημειώνεται ότι ο κ.Νταβούτογλου δεν αναφέρθηκε καθόλου στις πτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά
 

1 σχόλιο:

  1. Γάμησέ τον,τον Giorgos.Εδώ είναι Ελλάδα,αν κάνει καμιά μαλακία θα το φάει το κεφάλι του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.