Παραθέτουμε πιο κάτω τα δημοσιεύματα των δύο εφημερίδων που αναφέρονται στην επίσκεψη Νταβούτογλου στη Θράκη. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ δημοσιεύει την επίσκεψη με τίτλο: «Μην ξεχνάτε ότι είστε Ελληνες πολίτες», ενώ η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ με το τίτλο: Πρόκληση Νταβούτογλου µε την «τουρκική» µειονότητα.
Διαφορετικού ύφους δεν είναι μόνο οι τίτλοι αλλά και τα κείμενα που ακολουθούν. Για την εφημερίδα “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”,ο Tούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου προέτρεψε, τους μουσουλμάνους της μειονότητας να ενταχθούν στο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι της Ελλάδας, με τη φράση «Μην ξεχνάτε ότι είστε Ελληνες πολίτες»ενώ για την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” χαρακτήρισε τη μειονότητα ως «τουρκοµουσουλµανική» και ζήτησε τη διαφύλαξη της γλώσσας, της θρησκείας και της ταυτότητάς της.
Πιο κάτω και τα δύο δημοσιεύματα και τα συμπεράσματα δικά σας…
Εφημερίδα: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
«Μην ξεχνάτε ότι είστε Ελληνες πολίτες»
Του Σταυρου Tζιμα
Με τη φράση «Η Ελλάδα είναι η δική σας πατρίδα και πρέπει να την αγαπάτε», χθες στη Θράκη, σε ιδιωτική επίσκεψη, ο Tούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου προέτρεψε, τους μουσουλμάνους της μειονότητας να ενταχθούν στο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό της γίγνεσθαι. «Μην ξεχνάτε ότι είστε Ελληνες πολίτες. Να αγαπάτε τη χώρα σας και να την βοηθάτε οικονομικά και πολιτικά. Να ενταχθείτε στην κοινωνία, να αξιοποιήσετε το πλεονέκτημα ότι είστε ταυτόχρονα και Ευρωπαίοι πολίτες και να μην απομονώνεστε μεταξύ του βουνού της Ροδόπης και της θάλασσας», είπε ο κ. Νταβούτογλου, απευθυνόμενος σε παράγοντες της μειονότητας κατά το γεύμα που παρετέθη προς τιμήν του στην Κομοτηνή. «Να εκμεταλλευτείτε το γεγονός ότι έχετε έναν καλό πρωθυπουργό, ο οποίος πριν από λίγες μέρες στην περιοδεία του, εδώ στη Θράκη, εξέπεμψε θετικά μηνύματα, όπως επίσης και το ότι οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας βαδίζουν σε καλό δρόμο», πρόσθεσε.
Λεπτές ισορροπίες
Ως καλός πολιτικός και ακόμα καλύτερος διπλωμάτης ο κ. Νταβούτογλου, στις επαφές που είχε μέχρι αργά το απόγευμα στην Κομοτηνή, απέφυγε να αγγίξει ακανθώδη ζητήματα, όπως η εκλογή των μουφτήδων και το εκπαιδευτικό, μολονότι επισκέφθηκε τη μη νόμιμη μουφτεία, αλλά και τα γραφεία της Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής. Ο κ. Νταβούτογλου στην Κομοτηνή επισκέφθηκε επίσης τον περιφερειάρχη κ. Αρη Γιαννακίδη, περπάτησε στις μουσουλμανικές γειτονιές, όπου έτυχε θερμής υποδοχής, και πήγε στο τουρκικό προξενείο.
Σε άλλες εποχές, η επίσκεψη υψηλόβαθμου Τούρκου αξιωματούχου στη Θράκη, θα είχε τεντώσει τα «νεύρα» της ελληνικής πλευράς και πέραν του Αιγαίου θα ελάμβανε χαρακτηριστικά εθνικοπατριωτικού σόου. Ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν όμως άλλαξε τον Μάιο του 2004 το κλίμα, όταν επισκεπτόμενος, «ιδιωτικώς» και αυτός στο πλαίσιο επίσημου ταξιδιού του στην Αθήνα, τη Θράκη χαρακτήρισε τους μειονοτικούς «πρώτα απ’ όλα Ελληνες πολίτες». Κάποιοι, τότε, στον σκληρό πυρήνα της μειονότητας ανατρίχιασαν και μερικοί άλλοι που τρέφονταν από την ατμόσφαιρα καχυποψίας και απομόνωσης της μειονότητας έψαχναν να βρουν αν πράγματι είπε κάτι τέτοιο ο Ερντογάν και κυρίως γιατί το είπε.
Σόου προηγούμενων ετών
Ανατρέχοντας στο παρελθόν, εκτός από την ιστορική επίσκεψη Ερντογάν, την πρώτη Τούρκου πρωθυπουργού στη Θράκη, εκείνη που προκάλεσε σάλο και μάλιστα έκανε τον γύρο του κόσμου ήταν η «αιματοβαμμένη» περιοδεία, τον Μάιο του 1995, του τότε υπουργού Τύπου της κυβέρνησης Τσιλέρ, Γιλντιρίμ Ακτουνά. Σ’ ένα ορεινό χωριό, τη Μύκη, οι μουσουλμάνοι κάτοικοι υποδεχόμενοι στην πλατεία τον υψηλό επισκέπτη και για να τον τιμήσουν έσφαξαν, κατά το παραδοσιακό έθιμό τους, «στα πόδια» του και μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες ένα κριάρι.
Οι αποτροπιαστικές σκηνές με τον Ακτουνά να επιδίδεται σε χαιρετούρες πάνω από το ζώο που σφάδαζε, πλημμυρίζοντας το πλακόστρωτο με αίμα, μεταδόθηκαν σε όλο τον πλανήτη εμφανίζοντας περίπου ως αιμοδιψή τον Τούρκο υπουργό, προς ικανοποίηση όλων εκείνων στην Ελλάδα που δεν είχαν εκλάβει την επίσκεψη περίπου ως τουρκική εισβολή στη Θράκη. Λίγους μήνες μετά την περιοδεία του Ακτουνά και με αφορμή τον θάνατο του πρώην βουλευτή Αχμέτ Σαδίκ, σε τροχαίο δυστύχημα, το οποίο οι σκληροπυρηνικοί της μειονότητας αμφισβητούν, μετέβη στην Κομοτηνή για την κηδεία ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μεσούτ Γιλμάζ.
Τα σχόλια περί «κρυφής ατζέντας» και «ύποπτων» επαφών του Γιλμάζ με ακραίους μειονοτικούς δεν έλειψαν, το ίδιο και κατά την περιοδεία, το 1994, στην ορεινή Ροδόπη του τότε αρχηγού του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Ντενίζ Μπαϊκάλ, επισκέψεις που πάντως είχαν και την επικοινωνιακή τους διάσταση, καθώς κάθε τι που έχει σχέση με τη δυτική Θράκη συγκινεί ιδιαίτερα την τουρκική κοινή γνώμη.
Στη Θεσσαλονίκη
Οι καιροί όμως άλλαξαν και ο κ. Νταβούτογλου κινήθηκε κατά την παραμονή του στη Θράκη στο πνεύμα Ερντογάν και γενικότερα στη θεωρούμενη από τις δύο πλευρές πολύ καλή ατμόσφαιρα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Από την άποψη αυτή μάλλον ήταν ένα ευχάριστο για εκείνον ταξίδι, με συμβολισμούς ίσως -δεδομένου ότι επίκεινται εκλογές στην Τουρκία- το οποίο ολοκληρώνεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη όπου έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον δήμαρχο κ. Γιάννη Μπουτάρη και, φυσικά, προσκύνημα στο σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ.
Αργά χθες το βράδυ ο Τούρκος ΥΠΕΞ δείπνησε στο ορεινό χωριό Εχίνος και τα μεσάνυχτα επρόκειτο να κατευθυνθεί για διανυκτέρευση στην Καβάλα.
Εφημερίδα: ΤΑ ΝΕΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΑΜΩΝ ΔΑΜΙΑΝΟΣ
Κάλεσµα στην «τουρκική», όπως ξεκαθάρισε, µειονότητα της Θράκης, για διεθνοποίηση των θέσεώντης στην Ευρώπη, απηύθυνε χθες κατά την περιοδείατου στηνπεριοχή οΑ. Νταβούτογλου.
Στη διάρκεια του γεύµατος που παρατέθηκε προςτιµήν του από την «Ανώτατη Συµβουλευτική Επιτροπή Τούρκων ∆υτικήςΘράκης», ο επικεφαλής τηςτουρκικής διπλωµατίας απηύθυνεµηνύµατα προςτη µειονότητα, την οποία χαρακτήρισε «τουρκοµουσουλµανική» και ζήτησε τη διαφύλαξη της γλώσσας, της θρησκείας και της ταυτότητάς της. Επεσήµανε ότι η ιδιότητα του έλληνα πολίτη τούς δίνει το δικαίωµα να εκφράζονται για όλα τα θέµατα που τουςαφορούν µέσα στα όρια της ελληνικής επικράτειας και τους παρότρυνε να παίρνουν µέρος στη λήψη των αποφάσεων.
«ΘΑ ΣΑΣ ΕΝΘΑΡΡΥΝΟΥΜΕ».
Κάλεσε µάλιστα τη µειονότητα να εκµεταλλευτεί τη συµµετοχή της χώρας στην Ε.Ε. για να ακουστεί η φωνή της και στην Ευρώπη. «Εµείς πάντα θα σας βοηθούµε και θα σας ενθαρρύνουµε σε αυτά τα θέµατα», τόνισε µε νόηµα.
Πάντως, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο εντευκτήριο της κατηργηµένης από τα ελληνικά δικαστήρια εδώ και χρόνια «Τουρκικής Νεολαίας Κοµοτηνής», ξεκαθάρισε ότι η µειονότητα είναι «τουρκική», επειδή όπως είπε, «εδώ µιλιέται η τουρκική γλώσσα».
«Η διατήρηση της µητρικής σας γλώσσας είναι το πιο ανθρώπινο δικαίωµά σας, όπως είναι και η θρησκεία σας. Το να µιλάνε ελληνικά οι Ελληνες της Κωνσταντινούπολης και εµείς να τους αποκαλούµε Ελληνες είναι το πιο φυσικό πράγµα επίσης», σηµείωσε και προέτρεψε και πάλι τους µουσουλµάνους της Θράκης να διεθνοποιήσουν τις θέσεις τους στις Βρυξέλλες.
Ακόµη, επισκέφτηκε τα γραφεία της λεγόµενης «Μουφτείας Κοµοτηνής», που είναι η έδρα του «ψευδοµουφτή» Κοµοτηνής Ιµπραήµ Σερήφ.
Αντίστοιχη επίσκεψη είχε πραγµατοποιήσει κατάτην επίσκεψήτου στην Κοµοτηνή το 2007 και ο τότε υπουργός Εξωτερικών Αλί Μπαµπατζάν.
Γιωργος Σ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.