# #

11 Μαρ 2011

Η Βεργίνα βγάζει ακόµη χρυσό...???


Η Αγορά της αρχαίας πρωτεύουσας των Μακεδόνων πρόσφερε στους αρχαιολόγους πολύχρυσους τάφους
∆ύο νέα πρόσωπα, ένας ενήλικος κι ένα κοριτσάκι ηλικίας 3-7 ετών, προστίθενται στο «αδιευκρίνιστο» µέχρι σήµερα ταφικό σύνολο της Βεργίνας που αποκάλυψε απρόσµενα θησαυρούς τα δύο περασµένα καλοκαίρια: το 2008 ένα χρυσό στεφάνι και το 2009 δύο ταφές σε ασηµένιους αµφορείς. Οι ταυτότητες των δύο νεκρών ...παραµένουν άγνωστες. Απλώς διευκρινίστηκαν, ενάµιση χρόνο µετά την αποκάλυψή τους, το φύλο και η ηλικία ύστερα από την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης και τις οστεοαρχαιολογικές µελέτες. 


«Οι δύο ταφές δεν έρχονται σε αντιπαράθεση µε την υπόθεση εργασίας για την ταύτιση του πρώτου νεκρού – µε το στεφάνι βελανιδιάς – µε τον Ηρακλή, νόθο γιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και της Βαρσίνης. Απλώς προσθέτουν στο πολύτιµο ταφικό σύνολο δύο νέα πρόσωπα που προφανώς συνδέονται µε τον τελευταίο των Τηµενιδών.

Χωρίς να είµαστε σε θέση, λόγω της σιωπής των αρχαίων πηγών, να τα ταυτίσουµε µε συγκεκριµένα ιστορικά πρόσωπα», δηλώνει η επικεφαλής της ανασκαφής, καθηγήτρια Αρχαιολογίας και ευρωβουλευτής Χρυσούλα Παλιαδέλη.

Τα νέα στοιχεία θαπαρουσιαστούν από την κ. Παλιαδέλη αύριο – δεύτερη µέρα των εργασιών του συνεδρίου για το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη στη Θεσσαλονίκη.

Τα ευρήµατα τηςΑγοράς των Αιγών συµπληρώνονται από δύο ακόµη πολύτιµα αγγεία. Το ένα, µια αργυρή υδρία, περιείχε τα ακτέριστα σκελετικά κατάλοιπα από την καύση ενηλίκου. Το δεύτερο αγγείο είναι ένας αργυρός παναθηναϊκός αµφορέας µε επιχρύσωση, µοναδικό µέχρι στιγµής δείγµα αυτού του ιδιαίτερου σχήµατος σε µέταλλο. «Από το εσωτερικό του ανασύρθηκαν χρυσά σκουλαρίκια µε Νίκες, χρυσά διακοσµητικά δισκάρια κι ένα ακόµη χρυσό στεφάνι, µάλλον ελιάς».

Σωτηρία για τον ναό των 50.000 επισκεπτών


Μπορεί να µην υπάρχει οδηγός για τους επισκέπτες. Οι τουαλέτες από καιρού εις καιρόν να παραµένουν κλειστές ελλείψει καθαρίστριας – τώρα τις καθαρίζουν οι φύλακες. Να µην υπάρχει ούτε µηχάνηµα που να πουλά νερό και αναψυκτικά για τους διψασµένουςεπισκέπτες του καλοκαιριού, πόσω µάλλον πωλητήριο για αναµνηστικά. Οµως η ελπίδα για τον ναό της Αφαίας στην Αίγινα δεν φαίνεται να έχει χαθεί. Πάνω από 1εκατ. ευρώ αναµένεται να βγουν από το ταµείο της Περιφέρειας Πειραιά για να βελτιωθεί η εικόνα του αρχαιολογικούχώρου που υποδέχεται περί τους 50.000 επισκέπτες ετησίως. Προσιτός σε άτοµα µε ειδικές ανάγκες – θα κατασκευαστεί ειδική πλατφόρµα - αναβατόριο δίπλα στο Πρόπυλο –, µε νέα περίφραξη κι ενισχυµέναµέτρα πυρασφάλειας υπόσχεται το υπουργείο Πολιτισµού και Τουρισµού πως θα γίνει ο χώρος του ναού που αποτέλεσε πρότυπο για την κατασκευή του Παρθενώνα. Και το βράδυ η αρχιτεκτονική του χάρη θα αναδεικνύεται καθώς θα φωτιστεί. Τάξη όµως θα µπει και στο χάος που επικρατεί στον έτερο αρχαιολογικό χώρο του νησιού, το ιερό του ∆ιός Ελλανίου, που ιδρύθηκε όταν ο Αιακός παρακάλεσε τον ∆ία να στείλει βροχή από το ψηλό βουνό της Αίγινας. Θα διαµορφωθεί χώρος στάθµευσης, ενώ διαδροµές θα οδηγούν τους επισκέπτες να δουν τα θεµέλια ενός µεγάλου οικοδοµήµατος, δύο δεξαµενές νερού, ενώ κοντά βρίσκεται και ο ναός των Ταξιαρχών.
Χτίστηκε γύρω στο 500 - 490 π.Χ. 
Το 1828 τα γλυπτά των αετωµάτων µέσω Ιταλίας κατέληξαν στοΜόναχο, όπου βρίσκονται µέχρι σήµερα στη Γλυπτοθήκη

Η κρίση µείωσε τα εισιτήρια

Τιµές οικονοµικής κρίσης για έξι αρχαιολογικούς χώρους στη Λέσβο και τη Λήµνο αποφάσισε να ορίσει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συµβούλιο. ∆ύο ευρώ – και ένα ευρώ το µειωµένο – θα είναι αρκετά για όσους θέλουν να επισκεφθούν τους όχι ιδιαίτερα προβεβληµένους, αλλά σηµαντικούς αρχαιολογικούς χώρους του προϊστορικού οικισµού της Μύρινας στη Λήµνο, του προϊστορικού οικισµού Θερµής και του Ιερού των Μέσων στη Λέσβο – µε τον κλασικό ναό και τα χριστιανικά ασβεστοκάµινα στον περίβολο που τον κατέστρεψαν – και το Εµπορειό της Χίου. Στα τρία ευρώ δε, ορίζεται το εισιτήριο για την Πολιόχνη – την πόλη που χτίστηκε 1.000 χρόνια πριν από την Τροία – και το Ιερό των Καβείρων στη Λήµνο, και στο 1,5 ευρώ το µειωµένο. 







Πηγή: Εφημερίδα "Τα Νέα"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.