Εφαρμόζοντας μια νέα μέθοδο ηλεκτρικής διέγερσης του εγκεφάλου, η ομάδα του πρωτοπόρου καθηγητή Δαμιανού Σακκά κατάφερε να περιορίσει στο ελάχιστο τα συμπτώματα της νόσου σε δύο ασθενείς.
Νέα παγκόσμια πρωτιά σημειώνει στον επιστημονικό τομέα η νευροχειρουργική κλινική του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», με την ομάδα του καθηγητή Δαμιανού Σακκά.
Εφάρμοσε, για πρώτη φορά, πριν ..
από μερικές ημέρες, σε μια γυναίκα και έναν άνδρα που έπασχαν από τη νόσο Πάρκινσον μια νέα τεχνολογία διέγερσης των εγκεφαλικών πυρήνων.
Η μέθοδος αυτή βελτιώνει θεαματικά τις δυνατότητες αντιμετώπισης και άλλων παθήσεων με επεμβάσεις στον εγκέφαλο, δίνοντας πολύ καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα.
Μιλήσαμε με τον καθηγητή, αλλά και με την ασθενή, που δήλωσε ενθουσιασμένη αφού έχει απαλλαγεί από τα φάρμακα.
Ανέφερε μάλιστα ότι νιώθει άλλος άνθρωπος, παρόλο που τη στιγμή της συνάντησής μας δεν είχε γίνει ακόμη η οριστική ρύθμιση της ηλεκτρικής παροχής, γι αυτό και συνέχιζε να κάνει -ηπιότερες από πριν- ακούσιες κινήσεις χεριών και κεφαλιού, πρόβλημα που αναμενόταν να βελτιωθεί θεαματικά μετά τις ρυθμίσεις.
«Επόμενες άμεσες εφαρμογές της νέας τεχνολογίας», όπως εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» ο καθηγητής Δαμιανός Σακκάς, θα είναι σε δυστονίες, επιληψίες, χρόνιο πόνο και άλλες παθήσεις με υπερκινησίες ή δυσκαμψίες, περιπτώσεις, δηλαδή, που η φαρμακευτική αγωγή δεν έχει έως τώρα βελτιώσει την κατάστασή τους».
Οι δυνατότητες
Παρόλο που η τεχνολογία έδωσε τα τελευταία χρόνια δυνατότητες για επεμβάσεις στο εσωτερικό του εγκεφάλου, οι οποίες πριν από κάποιες δεκαετίες θεωρούνταν «επιστημονική φαντασία», δεν υπήρξε ωστόσο για πάνω από δεκαπέντε χρόνια καμιά βελτίωση στα ηλεκτρόδια που χρησιμοποιεί η νευροχειρουργική διεθνώς.
Χρησιμοποιούνταν τα ίδια, που έδιναν ρεύμα με ένα σταθερό «βολτάζ», χωρίς να υπάρχει μηχανισμός μεταβολών και αν αυτό ήταν απαραίτητο, π.χ. διαφορετικό ρεύμα χρειάζεται η κίνηση για το πόδι, άλλη για το χέρι, τον κορμό ή το κεφάλι.
«Ηδη περνάμε και σ’ αυτόν τον τομέα σε «νέα εποχή», που βελτιώνει πολύ τις επεμβάσεις του εγκεφάλου», λέει ο κ. Σακκάς. «Αρχίζοντας από τη δική μας κλινική στον «Ευαγγελισμό», θα χρησιμοποιούνται πλέον παγκοσμίως νέας γενιάς «έξυπνα ηλεκτρόδια» και νέοι «διεγέρτες», που παρέχουν όχι ενός τύπου ηλεκτρική παροχή, αλλά τεσσάρων, και μάλιστα ρυθμιζόμενων, διαφορετικών μορφών.
Περνάμε δηλαδή από τα απλά ηλεκτρόδια σε ηλεκτρόδια με λογισμικό, που παρέχουν νέες δυνατότητες. Λύνονται έτσι τα χέρια των επιστημόνων, που μπορούν να κάνουν τους συνδυασμούς που επιθυμούν και να έχουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα.
Αυξάνεται δε και η διάρκεια της μικροσκοπικής μπαταρίας κατά 40%, αφού αυξομειώνεται ελεγχόμενα το ρεύμα, που σημαίνει ότι ο ασθενής θα χρειαστεί να την αλλάξει έπειτα από 7-8 χρόνια. Με τη νέα τεχνολογία», καταλήγει ο κ. Σακκάς, «ανοίγονται νέοι ορίζοντες στις τεχνικές για επεμβάσεις στον εγκέφαλο».
Η ομάδα του διακεκριμένου καθηγητή αντιμετωπίζει παθήσεις όπως είναι τα τραύματα, όγκοι, ανευρύσματα εγκεφάλου, υδροκέφαλοι, εκφυλιστικές παθήσεις σπονδυλικής στήλης κ.ά.
Τομείς ιδιαίτερης έμφασης της Κλινικής αποτελούν η νευρογκολογία, η αγγειακή νευροχειρουργική, η χειρουργική βάσης κρανίου και η νευροπαραμέτρηση.
ΜΕ ΠΕΝΤΕ ΜΟΝΑΔΕΣ ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ
Στην Κλινική του κ. Σακκά λειτουργούν οι εξής μονάδες:
1 Χειρουργικής Θεραπείας της Επιληψίας
Πραγματοποιείται όλο το φάσμα των εξειδικευμένων επεμβάσεων επιληψίας. Ενδοκράνιες φλοιϊκές και εν τω βάθει καταγραφές με στερεοτακτικές τοποθετήσεις ηλεκτροδίων ή με χρήση προηγμένων συστημάτων νευροπλοήγησης. Εμφυτεύσεις μόνιμων φλοιϊκών και εν τω βάθει ηλεκτροδίων εγκεφαλικής διέγερσης με χρησιμοποίηση μεθόδων προηγμένης στερεοταξίας και νευροπλοήγησης κ.ά.
2 Νόσου του Πάρκινσον
Διαθέτει ειδικό εξοπλισμό για την αντιμετώπιση των κινητικών διαταραχών που μπορεί να οφείλονται στον Πάρκινσον όπως ο τρόμος, η δυσκινησία ή η υπερκινησία. Εφαρμόζοντας τις τεχνικές της στερεο- τακτικής θερμικής διατομής ή της εμφύτευσης διεγέρτη-βηματοδότη των βασικών γαγγλίων, τα συμπτώματα μπορούν να βελτιωθούν εντυπωσιακά.
3 Αλλων Κινητικών Διαταραχών
Αντιμετωπίζει κινητικές διαταραχές όπως ο τρόμος, η βαριά δυσκαμψία κ.λπ. που οφείλονται σε ιδιοπαθή αίτια ή άλλες νόσους όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας και η δυστονία. Στο πλαίσιο αυτό έχουν πραγματοποιηθεί πρωτοποριακές επεμβάσεις επιτυγχάνοντας την αποκατάσταση ασθενών που έπασχαν από βαριές δυσκινησίες.
4 Σπαστικότητας
Ατομα που πάσχουν από ολικές ή μερικές παραλύσεις, ύστερα από τραυματισμούς της σπονδυλικής στήλης ή του εγκεφάλου. Στην Κλινική η σπαστικότητα αντιμετωπίζεται με εμφύτευση ειδικής αντλίας στη σπονδυλική στήλη που απελευθερώνει σπασμολυτικές ουσίες όλο το 24ωρο.
5 Νευροχειρουργικής θεραπείας χρόνιου πόνου
Σε περιπτώσεις ασθενών με χρόνιο πόνο, εφαρμόζονται τεχνικές όπως: α) η Χειρουργική Μικρο-αγγειακή αποσυμπίεση των νεύρων σε ασθενείς με νευραλγία τριδύμου, β) η εμφύτευση βηματοδότη του Νωτιαίου Μυελού ή υποδόριων ηλεκτροδίων σε ασθενείς με χρόνιο οσφυϊκό ή ισχιακό άλγος μη επιδεχόμενο χειρουργική επέμβαση, γ) η εμφύτευση αντλίας έγχυσης αναλγητικών φαρμάκων.
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΕ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΗΜΗΣ ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΥΣ
Την ερχόμενη εβδομάδα, θα βρίσκονται στην Ελλάδα νευροχειρουργοί απ όλο τον κόσμο και θα παραβρεθούν σε ειδικό σεμινάριο στον «Ευαγγελισμό» για να ενημερωθούν πάνω στις τεχνικές που εφαρμόζει η ομάδα του κ. Σακκά. Τέτοια σεμινάρια, μάλιστα, γίνονται
συχνά στο νοσοκομείο τα τελευταία χρόνια, αφού είχαμε μια σειρά από πρωτοποριακές εφαρμογές, σε επεμβάσεις στον εγκέφαλο, για θεραπεία κινητικών προβλημάτων,
επιληψιών κ.λπ., ενώ χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός νεαρού ασθενούς που περπατούσε σκυφτός, σχεδόν με τα 4 (!) και μετά την επέμβαση σηκώθηκε όρθιος!

πηγη