# #

14 Ιαν 2011

Τα ποδήλατα πιο γρήγορα από τα αυτοκίνητα!

H Λυών διαθέτει το πιο επιτυχηµένο σύστηµα ενοικίασης ποδηλάτων στην Ευρώπη - γνωστό ως «Velo’v» - και αυτό αποδεικνύεται πλέον και από τα αποτελέσµατα µελέτης που διενήργησαν Γάλλοι επιστήµονες.
Τα συµπεράσµατα της µελέτης δόθηκαν πριν από περίπου έναν µήνα στη δηµοσιότητα και καταδεικνύουν ότι οι ποδηλάτες ..
κατά µέσο όρο διανύουν 2,49 χιλιόµετρα σε 14,7 λεπτά και η µέση ταχύτητά τους είναι 10 χιλιόµετρα την ώρα. Τις ώρες αιχµής η µέση ταχύτητα των ποδηλάτων ανεβαίνει στα 15 χιλιόµετρα, ταχύτητα που ξεπερνά εκείνη των αυτοκινήτων! Η σύγκριση, όπως εξηγούν οι επιστήµονες, θα είναι καταλυτική εάν υπολογίσει κανείς και τον χρόνο που χρειάζεται ένας οδηγός αυτοκινήτου για να βρει να παρκάρει, αφού, εάν υπολογιστεί και αυτός ο παράγοντας, το ποδήλατο αποδεικνύεται ακόµα πιο γρήγορο από το αυτοκίνητο.
Οι επιστήµονες µπόρεσαν να βγάλουν ασφαλή συµπεράσµατα για την επιτυχία του προγράµµατος και την κυριαρχία του ποδηλάτου στο κέντρο της πόλης εξαιτίας της προνοητικότητας των αρχών της Λυών που από την πρώτη µέρα εφαρµογής του συστήµατος κρατούν ηλεκτρονικά αρχεία µε όλες τις διαδροµές που πραγµατοποιούνται µε ποδήλατα καθώς επίσης τις ώρες που διανύονται και τις χιλιοµετρικές αποστάσεις. Τα στοιχεία αυτά αποδείχθηκαν πολύτιµα για τους ερευνητές, αφού στήριξαν τη µελέτη τους σε περισσότερες από 11,6 εκατοµµύρια ποδηλατικές διαδροµές που έγιναν στην πόλη της Λυών από τον Μάιο του 2005 έως και τον ∆εκέµβριο του 2007. Η µελέτη των επιστηµόνων θα είναι ένα πολύτιµο εργαλείο για τις αρχές της Λυών αφού αποτυπώνει την ποδηλατική «συµπεριφορά» των πολιτών, όπως τις µέρες και τις ώρες που χρησιµοποιούν περισσότερο το ποδήλατο, τις διαδροµές που διανύουν και τα προβλήµατα που αντιµετωπίζουν, ώστε να σχεδιάσουν µε πιο πρακτικό και ρεαλιστικό τρόπο τους ποδηλατοδρόµους. Η έρευνα βέβαια αποκαλύπτει και κάποιες µη «πολιτικά ορθές» τακτικές των ποδηλατιστών, αφού, όπως φαίνεται, για να κινούνται πιο γρήγορα ανεβαίνουν στα πεζοδρόµια, παραβιάζουν τις λωρίδες για την αποκλειστική κίνηση των µέσων µαζικής µεταφοράς, ενώ συχνά µπαίνουν και ανάποδα σε µονόδροµους. Η Λυών νοικιάζει στους πολίτες 4.000 ποδήλατα, 7 ηµέρες την εβδοµάδα, 24 ώρες την ηµέρα και διαθέτει 350 σταθµούς. Σύµφωνα µε τους υπολογισµούς του δήµου, καθηµερινά γίνονται περισσότερες από 16.000 διαδροµές µε ποδήλατα. Το σύστηµα θεωρείται το πιο επιτυχηµένο στην Ευρώπη, αφού οι αρχές επενδύουν συνεχώς σε νέες τεχνολογίες, όπως ηλεκτρονικές κλειδαριές, ενσωµατωµένοι υπολογιστές στα ποδήλατα και πρόσβαση µέσω «έξυπνων» καρτών.
 Το ποντικι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.