# #

11 Ιαν 2011

Νεο-έλληνες και Μ. Αλέξανδρος...


Έχουμε πλέον συνηθίσει την παρουσία τουρκικών πλοίων στο Αιγαίο. Τίτλοι όπως «Αμηχανία από την παρουσία τουρκικού πλοίου στο Αιγαίου» και «Βγήκε και το Τσεσμέ τσάρκα στο Αιγαίο» δεσπόζουν στα ελληνικά ΜΜΕ.
alexander the great Νεο έλληνες και Μ. Αλέξανδρος
Το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης της Ελλάδος σε ρόλο παθητικού παρατηρητή αρκείται να καταγράφει και να παρατηρεί τις τουρκικές κινήσεις.
Από την άλλη, με έκπληξη παρατηρούμε πως τα τουρκικά σήριαλ είναι εξαιρετικά δημοφιλή στην Ελλάδα. Η επαφή με την τουρκική γλώσσα είναι καθημερινότητα πλέον.
Μήπως όλα αυτά είναι τυχαία;....
Ας θυμηθούμε ένα ιστορικό γεγονός:
Ο Mέγας Αλέξανδρος το 327 π.Χ. μπήκε στην Ινδία, αφού νίκησε και κατέκτησε τις ιθαγενείς φυλές. Τον Ιούλιο του 326 π.Χ έφτασε στον ποταμό Υδάσπη ένα απροσπέλαστο σημείο.
Στην απέναντι όχθη του ποταμού παρατάχθηκαν τα στρατεύματα των Ινδών, με αρχηγό τον Βασιλιά Πόρο «πάση δυνάμει». Ο Πόρος διέθετε στρατό, ιππικό και 200 πολεμικούς ελέφαντες. Ήταν σχεδόν αδύνατον να καταφέρουν τα στατεύματα του Μέγα Αλεξάνδρου να περάσουν τον ορμητικό ποταμό και προσπεράσουν τα ινδικά στρατεύματα.
Χρειαζόταν μια πολυμήχανη στρατηγική Ποιο ήταν το σχέδιο του Μέγα Στρατηλάτη;
Τη νύχτα οδηγησε τα στρατεύματα του σε άλλο σημείο του ποταμού. Ο Πώρος από την απέναντι όχθη έκανε το ίδιο ακολουθώντας με τα δικά του στρατεύματα.
Την επόμενη νύχτα πάλι ο Αλέξανδρος οδηγούσε αλλού το στράτευμα του, και πάλιν ακολουθούσε ο Πόρος με τα δικά του στρατεύματα από την απέναντι όχθη.
Αυτό έγινε πολλές φορές κι επί πολλές νύχτες. Οι Ινδοί έφτασαν στο σημείο να περιγελούν τη δειλία των αντιπάλων τους αφού δεν τολμούσαν να τους επιτεθούν.
Σε κάποιο χρονικό σημείο ο Βασιλιάς Πόρος σταμάτησε να ακολουθεί πάνω-κάτω τα στρατεύματα του Μέγα Αλεξάνδρου.
Τότε ήρθεν ο ευφησυχασμός και η χαλάρωση. Οι Ινδοί είχαν συνηθίσει τα τερτίπια των «απέναντι». Χαλάρωσαν, ευφησηχάστηκαν, υποτίμησαν, συνήθισαν.
Τότε ο Αλέξανδρος με μία αιφνιδιαστική κίνηση, επιτέθηκε απέναντι. Τα στρατεύματα του επιβιβάσθηκαν σε πλοιάρια και δερμάτινες σχεδίες, γεμάτες χόρτα, και πέρασε τον Υδάσπη, σε χρόνο ρεκόρ κατατροπώνοντας τα ινδικά στρατεύματα.
Οι Ινδοί είχαν αιφνιδιαστεί και κυριολεκτικά πιαστεί στον ύπνο.
Έχουμε διδαχτεί κάτι από την ιστορία μας; Οι παραλληλισμοί είναι προφανείς.
Μαρία Κοκκίνου

πηγη
Φυσικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.