# #

11 Ιαν 2011

Καρύδι εναντίον... στρες, πίεσης και χοληστερίνης






Μέχρι σήμερα πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι καταναλώνοντας τρόφιμα πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα μπορεί κανείς να μειώσει τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης, δηλαδή της κακής χοληστερόλης.

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι ένα είδος αυτών των πολυακόρεστων λιπών, το α-λινολενικό οξύ συγκεκριμένα φαίνεται να βελτιώνει την απάντηση του οργανισμού μας στο στρες. Καλές πηγές α-λινολενικού οξέος είναι τα καρύδια και ο λιναρόσπορος....

Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό του Αμερικάνικου Κολλεγίου για τη διατροφή συμμετείχαν 22 ενήλικες που ακολούθησαν 3 διαφορετικά είδη δίαιτας.

Η πρώτη ομάδα είχε μια συγκεκριμένη ισορροπημένη διατροφή χωρίς καρύδια, η δεύτερη ομάδα είχε δίαιτα με τις ίδιες θερμίδες με την πρώτη, αλλά κατανάλωνε αντί για άλλες πηγές λίπους 40 γραμμάρια καρύδια και μια κουταλιά λάδι από καρύδια κάθε μέρα και η τρίτη ομάδα κατανάλωνε τα ίδια με τη δεύτερη και επιπλέον 1 ½ κουταλιά λάδι από λιναρόσπορο.

Οι εθελοντές της μελέτης που κατανάλωναν καρύδια και λάδι από καρύδια όχι μόνο μείωσαν τα επίπεδα της LDL, αλλά μείωσαν σημαντικά και την αρτηριακή τους πίεση σε ηρεμία. Το εντυπωσιακότερο εύρημα της μελέτης ήταν ότι σε έκθεση σε ήπιο στρες τα άτομα που κατανάλωνα καρύδια παρουσίαζαν πολύ μικρότερη αύξηση της αρτηριακής πίεσης συγκριτικά με όσους δεν κατανάλωναν.

Ο στρεσογόνος παράγοντας που εκτέθηκαν οι εθελοντές ήταν σχετικά ήπιος, καθώς τους ζητήθηκε να μιλήσουν σε ακροατήριο ή τους εξέθεσαν σε πολύ έντονο κρύο. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι είχαν μια διατροφή πλούσια σε α-λινολενικό οξύ, αντιδρούσαν πιο ηπιότερα στο στρες συγκριτικά με όσους δεν κατανάλωναν τρόφιμα που περιείχαν α-λινολενικό.

Το συγκεκριμένο εύρημα είναι πολύ σημαντικό για την ανθρώπινη δίαιτα. Όπως αναφέρει η ερευνήτρια Sheila G. West: «Δεν μπορούμε πάντα να αποφύγουμε τους καθημερινούς στρεσογόνους παράγοντες, αλλά με μια αλλαγή στις διατροφικές μας συνήθειες μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό μας να αντιδράσει καλύτερα στο στρες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εθελοντές που κατανάλωναν και λάδι από λιναρόσπορο δεν είχαν επιπλέον επίδραση στη μείωση του στρες, αλλά είχαν ακόμα μεγαλύτερη βελτίωση σε δείκτες που προβλέπουν το καρδιαγγειακό κίνδυνο.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.